
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Georgios Sofianos, CEO SofMedica Group
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?
Georgios Sofianos: „Democratizare”. Misiunea noastră este să facem cele mai bune servicii medicale accesibile unui număr cât mai mare de pacienți din regiunea noastră, pe care o numim Noua Europă. Anul acesta am făcut progrese semnificative în această direcție, prin înființarea unor noi programe de chirurgie robotică în România, în special în spitalele private, prin extinderea capacităților noastre de genetică de precizie și imagistică în Iași, Atena și, în curând, Timișoara, precum și prin punerea la dispoziția tinerilor profesioniști din domeniul sănătății a ofertei noastre de simulare și formare și lansarea propriei platforme de cercetare a publicațiilor medicale, dotată cu inteligență artificială, denumită Prometheus.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Georgios Sofianos: Nevoile de asistență medicală din România și din întreaga regiune cresc într-un ritm accelerat. Tehnologiile și terapiile noastre de ultimă generație se situează în avangarda acestui trend, ceea ce ne obligă să ne extindem capacitățile și sistemele mult mai rapid decât era prevăzut. Acest lucru implică o recrutare intensivă de noi talente și actualizarea sistemelor de suport într-un ritm mai rapid decât cel pe care piața îl poate oferi sau pe care organizația noastră îl poate absorbi.
Totuși, acestea sunt “probleme” preferabile, iar șansele de a ne atinge obiectivele în 2025 sunt semnificativ mai mari decât în 2005 sau 2015, când eram mai puțin pregătiți decât astăzi. Rezultatele financiare ale anului 2024 la nivel de grup sunt conform așteptărilor, oferind astfel încrederea și mijloacele necesare pentru a continua toate investițiile esențiale.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?
Georgios Sofianos: Deși avem sediul central în România, investițiile noastre diverse în șase țări din UE, pe de o parte, și dependența scăzută de bugetele de stat, pe de altă parte, ne permit să navigăm cu încredere prin provocările politice din România. Ca cetățeni ai acestei părți a lumii, observăm îndeaproape evenimentele, însă rămânem concentrați pe misiunea noastră și pe aspectele pe care le putem controla sau, cel puțin, influența. Convingerea noastră a fost mereu că forma supremă de cetățenie este să-ți faci treaba în cei mai buni termeni posibili.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Georgios Sofianos: De când m-am mutat pentru prima dată în București, în 1997, am fost întrebat deseori de ce am ales România drept sediu central pentru activitățile grupului, și nu Grecia, țara în care m-am născut. Răspunsul meu a fost întotdeauna bazat pe două aspecte, reprezentate de numărul „16”: pe de o parte, predictibilitatea economică și fiscală, reflectată în impozitul pe profit de 16%, constant timp de aproape două decenii, iar pe de altă parte, abundența de talente, pusă însă în pericol de scăderea cu 16% a populației de la 1989 încoace.
Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Georgios Sofianos: Așteptările noastre de la guvernul român au fost constante de-a lungul decadelor, indiferent de ciclul electoral: adoptarea măsurilor legislative necesare pentru a sprijini profesioniștii din domeniul sănătății din sectorul public și pentru a asigura accesul tuturor pacienților, indiferent de statutul lor economic, la cele mai bune terapii disponibile astăzi. România a ocupat o poziție de lider în această parte a lumii în ceea ce privește inovația medicală; dar în ultimii ani doar sectorul privat a reușit să țină pasul cu aceste progrese. Echitatea în sănătate reprezintă forma supremă de democrație, iar responsabilitatea guvernului este de a garanta că toți pacienții – nu doar cei care au acces la spitale private – beneficiază de cele mai noi terapii.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Georgios Sofianos: Ne angajăm să alocăm capital și să oferim entităților publice și private soluții de finanțare pe termen lung, intensificând în același timp investițiile în educație și învățare continuă în parteneriat cu universități de medicină și alte instituții academice. În final, vom continua să investim în dezvoltarea propriilor platforme de tehnologie medicală, în colaborare cu ingineri și medici străluciți din regiunea noastră.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Georgios Sofianos: În ceea ce privește regiunea noastră: pe măsură ce lumea devine mai volatilă, incertă și, în multe cazuri, ambiguă, iar multipolaritatea geopolitică pare să devină noul status quo, țări precum România, situate la această intersecție geografică și culturală între Est și Vest, vor trebui să fie decisive și coerente în ceea ce privește afilierile lor strategice.
În industria noastră, progresele tehnologice au loc într-un ritm mult mai alert decât acum zece ani, generând o eficiență inimaginabilă pentru cei care le dețin. Rămâne la latitudinea acestora să determine dacă această lume nouă va semăna mai degrabă cu o utopie decât cu o distopie.