FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Mihai Sava, Strategy Director Real Estate Europe OLX Group

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?

Mihai Sava: Anul 2024 a fost, din multe puncte de vedere, un an al paradoxurilor. Chiar dacă România s-a bucurat de o serie de reușite economice și sociale importante, pare că există un sentiment de nemulțumire persistent în rândul populației.

Pe de o parte, s-au inaugurat cei mai mulți kilometri de autostradă din ultimii ani, pensiile au crescut considerabil, la fel și salariul minim, propulsând salariul mediu net peste borna de 1,000 de euro pe lună.

De asemenea, intrarea României în spațiul Schengen terestru promite beneficii economice semnificative în anii următori, iar absorbția fondurilor din PNRR a crescut, cu proiecte concrete implementate în domenii diverse și pe teritoriul întregii țări, mai ales la nivelul administrației publice locale.

Pe de altă parte, în ciuda progresului indiscutabil și a reușitelor din ultimul an, economia românească s-a confruntat cu provocări macroeconomice serioase.

Inflația, deși în scădere pe parcursul anului, s-a menținut la un nivel ridicat, erodând puterea de cumpărare a românilor.

Presiunea legată de costurile forței de muncă a continuat să afecteze mediul de afaceri, iar dezechilibrele structurale ale economiei, precum datoria publică sau deficitul comercial, nu doar că nu au fost adresate, ci s-au agravat.

Seria de alegeri parlamentare și prezidențiale de la finele anului a subliniat acest paradox. Votul oamenilor indică faptul că pentru mulți români, progresele economice și sociale fie nu sunt vizibile, fie sunt percepute ca fiind insuficiente să acopere dificultățile cu care se confruntă.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Mihai Sava: Anul 2024 a debutat cu premise foarte favorabile, ceea ce ne-a dus în direcția unor prognoze ambițioase de creștere.

Cu toate acestea, au existat câteva semne de întrebare – niște ‘jolly jokers’ – care ar fi putut să schimbe cu totul perspectivele.

În primul rând, ca și pe restul business-urilor din România, ne-a îngrijorat traiectoria inflației și impactul ei în creșterea economică.

În plus, deficitul bugetar și ritmul de îndatorare al statului ne-a ridicat semne de întrebare din perspectiva măsurilor de corecție care vor urma pe termen mediu și lung – mă refer aici în principal la politicile fiscale care ar putea fi implementate în anii următori.

În ciuda acestor factori de risc, business-ul nostru a crescut chiar peste cele mai optimiste prognoze.

Am reușit să navigăm cu succes provocările generate de inflație și am continuat să investim în dezvoltarea platformelor, serviciilor și echipelor noastre.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?

Mihai Sava: Diversele crize și situații tensionate au generat un climat de incertitudine cu impact direct asupra operațiunilor noastre din regiune.

Spre exemplu, prezența OLX Group în Ucraina ne-a expus în mod direct la riscurile generate de conflict.

Lipsa unei perspective imediate de pace frânează în mod evident dezvoltarea acestei piețe – de altfel o piață cu un potențial semnificativ – și ne cere o abordare prudentă în ceea ce privește investițiile.

Pe plan intern, succesiunea de runde electorale a generat un paradox: o relativă predictibilitate pe termen scurt, dar incertitudine pe termen mediu și lung.

După cum era de așteptat, în 2024 am observat o serie de măsuri de stimulare a economiei și în mod special a consumului, în detrimentul reformelor structurale, care cel mai probabil au fost amânate pentru anii următori.

Însă OLX Group are capacitatea de a naviga prin ape tulburi, și a înregistrat o creștere solidă chiar și în acest context.

Noi am continuat să investim în tehnologie și inovație, dar și în propria echipă, consolidându-ne poziția de lider în piețele în care operăm.

Privind spre viitor, ne este clar că volatilitatea nu va dispărea. Din punctul nostru de vedere, cheia succesului este capacitatea de adaptare rapidă la schimbare.

De aceea, eforturile noastre merg spre consolidarea unei organizații agile, cu o cultură orientată spre performanță, lideri adaptabili și procese flexibile.

Ne propunem să construim un model de business rezilient, capabil să facă față provocărilor unui mediu de afaceri în continuă transformare.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextual social și economic actual?

Mihai Sava: Noi considerăm România o piață extrem de atractivă și cu un potențial semnificativ de creștere pe termen lung.

Acest potențial derivă în mare parte din existența unor deficite structurale, care ne așteptăm să se diminueze sau chiar să dispară pe măsură ce economia noastră se maturizează.

Un factor care face ca piața din România să fie atractivă este dinamismul acesteia. Pe măsură ce economia și nivelul de trai cresc, apar noi piețe și noi segmente de consumatori.

Pentru OLX Group, reprezentat în România prin platformele Storia, OLX și Autovit.ro, acest proces creează oportunități, putem oferi soluții noi pentru nevoile în continuă schimbare ale consumatorilor.

În continuare vedem însă și provocări în a face business în România. Printre acestea se numără birocrația excesivă, lipsa unei predictibilități legislative și deficitul de forță de muncă calificată.

Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Mihai Sava: Anul 2025 se prefigurează a fi unul marcat de contraste. Pe de o parte, există premise favorabile pentru creștere economică, însă pe de altă parte, ne așteptăm să persiste  incertitudinea atât la nivel global, cât și pe plan intern.

Într-o lume dominată de volatilitate, este cu atât mai important ca factorul politic să acționeze ca un element stabilizator. Responsabilitatea, fermitatea și predictibilitatea în acțiuni și decizii sunt esențiale pentru a crea un climat de încredere și a încuraja investițiile.

Implementarea reformelor structurale necesare, deși poate nepopulare pe termen scurt, este crucială pentru a asigura un nou ciclu de creștere economică sustenabilă pentru România.

În plus, reducerea birocrației, simplificarea procedurilor administrative, digitalizarea serviciilor publice și o legislație predictibilă sunt doar câteva dintre direcțiile în care se pot face progrese care să ajute mediul de afaceri.

De asemenea, investițiile în educație și formare profesională sunt esențiale pentru a dezvolta o forță de muncă calificată care să răspundă cerințelor unei economii moderne.

Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Mihai Sava: Strategia noastră pentru anul 2025 vizează consolidarea poziției OLX Group ca lider de piață. Ne concentrăm pe valorificarea potențialului de creștere al industriei printr-o înțelegere profundă a nevoilor clienților și prin construirea de parteneriate solide.

Ambiția noastră este să continuăm să depășim așteptările utilizatorilor noștri prin soluții inovatoare și eficiente, și să contribuim la dezvoltarea unui ecosistem digital dinamic.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/ domeniul în care activați, în anul 2025?

Mihai Sava: Pentru industria noastră, principalele provocări vor fi legate de adaptarea la noile tehnologii și valorificarea inteligenței artificiale, menținerea competitivității într-un mediu digital dinamic și atragerea talentelor.

Va fi esențial să rămânem flexibili și inovatori pentru a ne adapta rapid la schimbările pieței și a răspunde eficient așteptărilor utilizatorilor.

(19 decembrie 2024)