
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?
Tranziție. Anul 2024 a fost marcat de evenimente semnificative care au resetat în mare parte status quo-ul actual din plan politic, economic, tehnologic sau cultural. Vedem în acest moment o escaladare la nivel global a tensiunilor geopolitice și comerciale, dar și o conștientizare tot mai puternică a impactului pe care tehnologia și inteligența artificială îl au asupra umanității. Cred că acest crescendo – odată ajuns la apogeu – va transforma radical realitatea și lumea în care trăim.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024?
Principalele motive de îngrijorare pe parcursul anului 2024 au fost impredictibilitatea și creșterea poverii fiscale, pe fondul înrăutățirii indicatorilor macroeconomici și al unui context geopolitic regional tot mai instabil. Înăsprirea fiscalității și lipsa de claritate privind modul de aplicare a regimului fiscal ne afectează considerabil capacitatea de a planifica investiții și a face previziuni financiare pe termen lung. Totodată, presiunea costurilor a rămas o preocupare constantă în eforturile noastre de a asigura clienților cele mai bune soluții pentru nevoile lor punctuale, care să ajute la eficientizarea operațională și optimizarea cheltuielilor cu carburantul.
Forbes: Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Aș spune că factorii geopolitici – deși foarte importanți în activitatea noastră de zi cu zi – au avut în acest an un impact mai redus, în comparație cu factorii de incertitudine de la nivel local – creșterea inflației, înăsprirea fiscalității, creșterea deficitului bugetar, lipsa generalizată de predictibilitate.
În plus, vedem tot mai clar cum activitatea economică este influențată de încălzirea globală, care s-a manifestat în acest an printr-o succesiune de episoade de vreme extremă (de la secetă prelungită și temperaturi record, la inundații devastatoare sau incendii). Criza climatică devine astfel un factor important care va influența din ce în ce mai mult cererea de carburant.
Anual, lucrăm cu peste 5.000 de companii active pe piețe importante în ansamblul economiei naționale. O mare parte dintre ele au resimțit, în ultimul an, impactul creșterii costurilor. Rolul nostru, ca partener pe termen lung, a fost să venim către aceste companii cu cele mai bune soluții la provocările actuale, pentru a le asigura fluiditatea operațională, chiar dacă acest lucru a însemnat să ne asumăm și noi o parte din costuri.
Mai mult de atât, am continuat să investim, în linie cu viziunea noastră strategică pe termen lung. Anul acesta am extins flota de autocisterne moderne la peste 100 de autocisterne, am început construcția primelor benzinării B2C sub brandul propriu. Am continuat să investim în inovație și tehnologie, lansând în premieră pentru clienții B2B facilitatea de plată prin telefonul mobil (plata la pompă). În paralel, ne-am extins rețeaua de benzinării în franciză RO concept OSCAR la 90 de unități plasate strategic în întreaga țară și am lansat pentru clienții acestor stații cardul de discount OSCAR RO.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Mediul de business rămâne solid, în special în rândul companiilor mari, care sunt adevărate motoare de creștere în industriile lor de profil. Cu sprijinul unor măsuri adecvate și a unei strategii coerente pe termen lung, care să implice colaborarea între oamenii de afaceri și factorii de decizie politică, avem oportunitatea de a crește capacitatea de investiții și dezvoltare sustenabilă. Acest lucru va contribui semnificativ la sporirea competitivității acestor companii, atât pe plan local, cât și la nivel regional.
Pe segmentul companiilor de mici dimensiuni vedem o reziliență mai scăzută la provocările economice actuale, care se reflectă în numărul tot mai mare de companii dizolvate sau aflate în dificultate.
Putem specula că, pe termen mediu, există premisele unei tendințe de consolidare mai accelerată în anumite industrii, dar succesul acestor alianțe poate fi garantat printr-un cadru legislativ și fiscal echilibrat și predictibil.
Interes față de România a existat din partea marilor investitori și vedem acest lucru în statisticile oficiale privind creșterea investițiilor străine directe în România, în prima parte a anului. Sperăm ca această tendință să continue în 2025, pentru că avem potențialul de a deveni un lider economic în regiune.
Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Credem că este nevoie ca toți factorii de decizie să se așeze la aceeași masă, să facă planuri realiste pentru următorii ani și să comunice transparent și în timp real.
Trebuie să înțelegem că împovărarea mediului de afaceri cu taxe suplimentare nu reprezintă o soluție, din contră, poate dăuna și mai mult economiei. În cazul nostru – și al întregii industrii de petrol și gaze, ne-am aflat foarte aproape de situația de a plăti din 2025 un impozit de 1,5% pe cifra de afaceri, triplu față de ceea ce plătim în prezent. Consecințele sistemice ale unui astfel de impozit s-ar fi resimțit în întreaga societate.
Creșterea fiscalității nu este o soluție sustenabilă, iar mediul de afaceri din România a ajuns la acel nivel de maturitate și performanță încât să poată ajuta statul român să implementeze măsuri eficiente, care să susțină dezvoltarea economică și socială.
La finalul acestui an electoral, observăm o aliniere a principalelor forțe politice, ceea ce transmite un mesaj important de continuitate și stabilitate pe termen mediu. Sperăm ca această convergență să conducă la o strategie coerentă de țară, în care mediul de afaceri din România să joace un rol activ, valorificând punctele noastre forte în contextul economic și geopolitic actual.
România are toate premisele pentru a fi în linia întâi a valului de dezvoltare economică regională și trebuie să ne pregătim activ pentru acel moment. Succesul nostru depinde de modul în care vom înțelege să lucrăm împreună – instituții ale statului, mediul de afaceri prin organizațiile și asociațiile profesionale, dar și societatea civilă.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Ne dorim să ne consolidăm poziția de lider independent pe piața locală de distribuție de carburant, atât pe segmentul B2B, dar și printr-o expansiune a prezenței noastre pe piața de retail. În paralel, continuăm să atragem parteneri noi pentru rețeaua de benzinării în franciză RO concept OSCAR.
Totodată, ne implicăm activ în procesul de tranziție către energia verde. Punem mare accent pe investiția în soluții tehnologice de ultimă generație care să genereze valoare și eficiență clienților noștri, ajutându-ne în același timp să ne reducem amprenta de carbon. Căutăm să ne dezvoltăm portofoliul de carburanți eficienți și cu impact redus asupra mediului. Ne extindem flota proprie de transport cu autocisterne eficiente energetic și prietenoase cu mediul. În paralel, analizăm la nivel de grup oportunitățile de investiții regenerabile și avem în vedere instalarea de stații de reîncărcare pentru mașini electrice și de sisteme fotovoltaice în rețeaua OSCAR.
A treia direcție strategică este să creștem proiectul #România Tot Înainte – Alimentăm Binele și să îl extindem la nivel național. Acest program este o platformă prin care ne-am propus să aducem laolaltă organizațiile non-guvernamentale și partenerii de business ai OSCAR Downstream, pentru a încuraja colaborarea și implementarea de proiecte cu impact în cele trei domenii pe care noi le considerăm cheie pentru un viitor sustenabil – educația, sănătatea și mediul.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Lumea se confruntă deja de câțiva ani cu mai multe riscuri și situații critice care evoluează în paralel. Anul 2025 a fost deja etichetat de unii analiști ca fiind „anul policrizei”– de la conflictele armate și tensiunile geopolitice în mai multe locuri de pe glob la ascensiunea ideologiilor populiste, provocările economice majore, calamitățile naturale și intensificarea atacurilor cibernetice.
Industria petrolului este direct influențată de toți acești factori și este dificil să facem previziuni.
În ceea ce ne privește, ne ajustăm strategia în linie cu nevoile clienților noștri și continuăm să investim, pentru că istoria ne-a învățat că orice criză este, în realitate, un catalizator pentru inovație și dezvoltarea sustenabilă.