FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs al Ursus Breweries

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?

Robert Uzună: Anul 2024 a fost unul complex, cu diverse provocări, dar dacă ar fi să aleg un cuvânt pentru a-l caracteriza, m-aș îndrepta către „sustenabilitate”. Atât producătorii, cât și retailerii și autoritățile au lucrat intens la obiectivul comun de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare. Acest proces adăugă o componentă importantă de economie circulară pe plan local și, deși aduce numeroase provocări, vine și cu o schimbare în bine pe termen lung.

Vedem un grad ridicat de adopție în rândul consumatorilor și suntem mulțumiți că lucrurile se îndreaptă în direcția bună și că efortul nostru dă roade. Dar acest demers încă mai are nevoie de timp și resurse pentru optimizare și, mai ales, de un mediu de reglementare stabil și predictibil.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru businessul din care faceți parte în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început  anului?

Robert Uzună: Printre semnele bune pe care le-am văzut anul acesta se numără ușoara scădere a inflației și revenirea puterii de cumpărare.

În ceea ce privește perspectiva de business din 2024, am înregistrat o evoluție pozitivă pe fondul mixului între strategia comercială foarte bună și factori externi, precum vremea favorabilă sau evenimentele sportive din ultimul an.

Produsele din portofoliul nostru au continuat să fie în topul preferințelor consumatorilor – Ciucaș și-a menținut poziția de lider de piață, iar Cooler a dominat segmentul non-alcool, iar acest rezultat este în linie cu obiectivele noastre.

Totuși, în contextul în care nu avem o predictibilitate de reglementare, este greu de estimat cum vor evolua lucrurile pe viitor, fiindcă orice schimbare care nu are un timp suficient de implementare poate avea un impact negativ asupra business-ului și, implicit, asupra economiei locale.

Prin urmare, o relație de colaborare bazată pe dialog susținut și constant  cu autoritățile ar putea favoriza un mediu care să stimuleze dezvoltarea business-urilor, antrenând efecte benefice pentru întreaga economie.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?

Robert Uzună: Un context marcat de instabilitate vine cu mai multe provocări, unele dintre ele sunt de natură pragmatică, cum ar fi creșterea unor costuri sau prelungirea unor termene de livrare pe lanțurile de distribuție, iar altele de natură emoțională, care se manifestă printr-o stare de anxietate generalizată în comunitate.

Și noi am văzut în business mai multe dintre efectele negative ale contextului pe care îl traversăm, dar pentru a naviga prin aceste provocări noi am ales să avem o abordare strategică clară și susținută și astfel am reușit să mergem mai departe cu planurile noastre.

Capacitatea de adaptare este foarte importantă atunci când navigăm perioade de impredictibilitate și credem că echipa noastră a reușit să își mențină direcția.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Robert Uzună: Menționând punctele tari, România încă este o destinație atractivă pentru marii investitori, datorită faptului că aici sunt încă multe domenii cu potențial insuficient exploatat, o piață de desfacere medie spre mare (raportat la dimensiunea statelor membre UE), o poziționare geostrategică, precum și  specialiști  bine pregătiți – o serie de factori încă atractivi pentru companii.

În plus, pe măsură ce infrastructura rutieră se dezvoltă, zone noi din țară devin accesibile, iar odată cu intrarea în Schengen de la 1 ianuarie 2025, și pe cale rutieră, vor apărea și mai multe oportunități care pot contribui la dezvoltare.

Totuși, aceste avantaje riscă să fie trase în jos de presiunile pe care le resimte mediul de afaceri: impredictibilitatea cadrului de reglementare (în special fiscal), deteriorarea rating-ului de țară prin presiunile bugetare generate de îndatorarea din ultimii ani, dezechilibrul tot mai accentuat în structura pieței muncii – populația activă vs. inactivă, gradul de ocupare, rezervele de muncă etc.

Forbes: Ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Robert Uzună: Pentru ca economia să se dezvolte și să genereze efecte benefice pentru întreaga populație este esențial să vedem din partea autorităților centrale și locale deschidere pentru dialog.

Suntem unul dintre contribuitorii importanți la bugetul de stat și încurajăm crearea unui mediu de lucru constructiv, în cadrul căruia să existe deschidere către dialog și colaborare, cu accent pe viziunea pe teren lung.

Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul 2025?

Robert Uzună: Avem mai multe puncte de care ținem cont în creionarea strategiei noastre. În ceea ce privește portofoliul de produse, de exemplu, avem o strategie uniformă care pune accent pe  premiumizare.

Dacă ne uităm în interiorul organizației, un focus continuu este legat de bunăstarea angajaților, cum spuneam, deoarece ei sunt cei care pun în mișcare orice alt demers al companiei.

Un alt pilon cheie al strategiei noastre este reprezentat de abordarea sustenabilă, care se reflectă în fiecare aspect al businessului, de la selectarea ingredientelor de calitate, la prelucrarea acestora și la optimizarea resurselor folosite.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?

Robert Uzună: 2025 se conturează și el ca un an al provocărilor. Pentru ca punctele forte ale economiei să fie fructificate avem nevoie, pe lângă  predictibilitate și de stabilitate legislativă,  unde credem că există spațiu de îmbunătățire, și de o strategie clară de dezvoltare economică pe ramuri, care să transcendă ciclurile electorale și la baza căreia să stea consultarea reprezentanților legitimi ai mediului de afaceri, jucători mari și mici, deopotrivă, indiferent de proveniența capitalului (român sau străin).

Într-o lume în schimbare, asa cum arată perspectivele politice la nivel global, competiția pentru atragerea capitalului va deveni mai acerbă, iar aici nu trebuie uitat că deciziile de alocare de capital  țin de analize complexe din care nu lipsesc elementele amintite mai sus.

Într-un asemenea context, ne așteptăm să resimțim  în continuare efectele războiului din Ucraina, cu perturbări în lanțurile de distribuție sau în ceea în zone precum materii prime si utilitățile, puterea de cumpărare a populatiei este, de asemenea, o zona pe care o urmarim cu atentie date fiind provocările macroeconomice și bugetare ale țării.

Uitând-ne pe plan local, unul dintre cele mai complexe proiecte la care lucrăm la nivel de industrie este reprezentat de implementarea Sistemului Garantie Returnare, care are încă nevoie de investiții și timp pentru a ajunge la „viteza de croazieră”.

Cu siguranță și în anul 2025 va fi necesar un efort susținut pentru optimizarea și dezvoltarea acestui sistem, pentru care va fi necesară și o bună colaborare cu autoritățile.

Privind la acești ultimi cinci ani, marcați de momente dificile pentru mediul de afaceri european și global, închei spunând că răspunsurile oamenilor de afaceri ne dau motive să rămânem optimiști și încrezători în capacitatea noastră colectivă de a depăși provocările amintite.

(29 ianuarie 2025)