FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Sebastian Mahu, Head of Asset Management Iulius

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?

Sebastian Mahu: „Reinventare”. A fost un an în care am semnat parteneriate noi și am adus branduri așteptate și admirate, îmbogățind oferta atât pe segmentele retail, cât și entertainment. Exemple de „new entries” sunt primul magazin Primark din afara Bucureștiului (3.800 mp) și conceptul Digital Store Lefties (5.000 mp) în Iulius Town Timișoara, cele mai mari tranzacții din leasing retail ale anului, precum și BOSS, magazinul high-end multibrand Chic Chic Urban Fashion, brandul italian Oltre, care a deschis primul său magazin full price din rețea. 

În Iulius Town Timişoara, în ultimul an, echipa de leasing a reconfigurat 14.000 mp pentru a facilita intrarea unor nume noi, precum department stores din categoria mass market, dar şi retaileri premium care vor să testeze piaţa din alte oraşe mari ale României. 

Burger King a deschis locații noi în Palas Iaşi, Iulius Town Timișoara și Iulius Mall Suceava. La Palas Iaşi a intrat The Body Shop, iar la Iulius Mall Suceava, Sabon şi Miniso. În 2024, am extins parteneriatul cu Stay Fit, care, după locația deschisă anul trecut în Palas Campus, a deschis două noi centre de fitness, în Family Market Miroslava și Iulius Mall Iași.

Reinventarea a fost și în materie de experiențe noi oferite publicului, cu peste 1.000 de evenimente organizate și găzduite în proiectele noastre. Anul acesta am avut un parteneriat cu centrul de new media art MINA, care a venit cu expoziţii itinerante în reţeaua noastră. Palas Iași a găzduit Romanian Creative Week, iar pentru Iulius Mall Cluj avem parteneriate cu evenimentele principale care au pus orașul pe harta turismului cultural și de entertainment. 

Tot despre reinventare este și în segmentul de dezvoltare al companiei, unde se implementează noi concepte de proiecte de reconversie urbană, în Cluj-Napoca și Constanța, investiții ce depășesc 1,3 miliarde de euro.

Anul acesta am continuat să investim în remodelarea proiectelor noastre. La Suceava suntem în plină extindere a Iulius Mall, proces la finalul căruia vom avea cea mai mare suprafaţă de retail din nordul ţării, de peste 60.000 mp. Şi pentru Palas Iaşi avem planuri. Pregătim un proces prin care vom aduce un update considerabil experiențelor de care beneficiază clienții. Vorbim despre noi branduri aduse în Iași, nume internaţionale aşteptate de public, noi concepte de divertisment și dining și de un update pentru funcțiunile-ancoră.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Sebastian Mahu: Contextul geopolitic marcat de conflicte armate, inflația și modificările fiscale au continuat să producă efecte pe parcursul anului 2024 și ne-au testat capacitatea de a performa la nivelul indicatorilor setați la începutul anului. 

Uitându-ne la rezultatele din primele 10 luni, am atins viteza de croazieră, cu o creștere totală a vânzărilor cu 7%, respectiv cu 5% a traficului în proiectele noastre, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Credem că cifrele din ultimele două luni ale anului vor menține trendul ascendent. 

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Sebastian Mahu: România este, datorită apartenenței la UE, o piață stabilă și a reușit să își mențină atractivitatea pentru investiții. Companiile își urmează planurile de business, iar marii angajatori pun accent pe apropierea față de angajații lor, descoperă talente și investesc în oameni. Un alt lucru pozitiv este că tot mai multe afaceri își desfășoară activitatea cu focus pe sustenabilitate și responsabilitate socială față de comunități.

Vulnerabilitățile au legătură cu impactul crizelor geopolitice, perspectiva încetinirii creșterii economice nu doar local, ci și la nivelul UE. 

Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Sebastian Mahu: Esențiale pentru mediul de business sunt stabilitatea și predictibilitatea, dar și consultarea mediului privat în chestiuni primordiale, proces care poate genera idei cu un impact pozitiv asupra societății. Ne așteptăm, de asemenea, să fie încurajat un climat economic favorabil investițiilor și absorbției fondurilor europene.

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Sebastian Mahu: În 2025 ne dorim să avansăm cu cele două proiecte în dezvoltare, Rivus Cluj-Napoca și cel de reconversie urbană de la Constanța, care presupun investiții cumulate de peste 1,3 miliarde de euro. 

Rivus Cluj-Napoca reprezintă o investiție de peste 500 de milioane de euro, axată pe reconversia fostei platforme industriale Carbochim. Ce face acest proiect unic este abordarea sa orientată spre continuitatea activității industriale. Fabrica, acum parte din portofoliul Iulius, a fost modernizată și relocată, garantând astfel păstrarea locurilor de muncă și a proceselor de fabricație. 

Rivus este conceput ca un lifestyle center complet, oferind o suprafață închiriabilă de retail de 145.000 mp, cu branduri și ancore în premieră pentru piața locală și regională. Proiectul va include, de asemenea, facilități sportive, un hub medical și o grădină urbană spectaculoasă de peste 52.000 mp, oferind acces direct la râul Someș.

În prezent, Rivus se află în etapa de autorizare a lucrărilor, dar primele demersuri au început deja, cel de demolare a vechilor hale și de conservare a uneia dintre cele două clădiri industriale care vor fi reconfigurate și integrate în proiect cu funcțiuni culturale și de antreprenoriat.

La Constanța, proiectul Iulius de reconversie urbană vizează un teren de 38 de hectare, al Oil Terminal. Cu o investiție estimată la peste 800 de milioane de euro, acest proiect va transforma zona într-un hub de business, economic, turistic și social. Proiectul va fi tot mixed-use, cel mai mare din portofoliul nostru, integrând spații de birouri, retail, servicii, concepte culturale și educaționale, zone de entertainment, facilități publice, precum și parcuri și spații verzi amenajate cu arbori maturi. Am început demersuri pe mai multe paliere pentru acest proiect, însă suntem în etape incipiente, astfel că vom putea veni cu noutăți anul următor. 

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?

Sebastian Mahu: 2025 este încă o incertitudine pentru mediul de business. Provocările vor ține, în principal, de contextul macroeconomic, creșterea inflației și a dobânzilor, fluctuații de curs valutar ori posibile turbulențe economice globale, dar și cele ce țin de modificări fiscale. În real estate, provocările țin și de identificarea relevanței proiectelor, în special pe anumite segmente pentru care cererea s-a resetat în ultimii ani, construcția într-o manieră sustenabilă, criteriile de finanțare, integrarea tehnologiilor avansate și soluțiilor proptech și altele.