FacebookTwitterLinkedIn

California Dreamin’ spune nemuritorul hit al formației The Mamas & The Pappas. Spațiu al libertății depline în anii ’60 și ’70, California a devenit simbolul Visului American pentru artiștii din toată lumea – și nu doar pentru ei. Nașterea curentului pop și efervescența rockului, cu toate subgenurile sale, au fost, pentru cultura perioadei, echivalentul unui șoc seismic (no pun intended), ale cărei ecouri încă se simt și astăzi. Pentru Alessandro Michele, directorul de creație al casei Gucci, anii ’70 sunt o sursă de reverie, dar și de inspirație.
Viața vedetelor rock din California anilor ‘70 este fundalul în care este amplasată povestea noii colecții Gucci Tailoring pentru bărbați: trei artiști excentrici, purtând costume la două rânduri pe care logo-urile casei sunt imprimate pe „etichete” din jacquard, se întâlnesc pentru o „sesiune creativă” într-o reședință de lux din Los Angeles. Și lucrurile o iau puțin razna…Fotografiile campaniei sunt realizate de Harmony Korine, o apropiată a Casei Gucci, iar Art Director a fost Christopher Simmonds. „Cu această campanie, abordez diverse aspecte ale eleganței și cei trei artiști ilustrează impecabil ideile mele. Îmi place să cred că povestea eleganței poate fi spusă în moduri complet arbitrare și neașteptate. Pentru că eleganța bărbătească poate fi impredictibilă și bizară”, spune Alessandro Michele.
Soundtrack-ul campaniei este piesa „Supernature”, a muzicianului italian Cerrone. Lansat în 1977, cântecul este, în mod ironic, un avertisment ecologist: folosirea pesticidelor în agricultură a dat naștere în subteran unor creaturi care acum vor să se răzbune pe rasa umană. „Supernature” a ajuns pe locul 1 în Topul Billboard Hot 100 din 1978, nu atât datorită mesajului său, cât mai degrabă ritmului, foarte apreciat în discoteci, și sound-ului pregnant electronic, cu evidente influențe din stilul lui Giorgio Moroder. „Supernature” suna probabil foarte „nou” și „nepământean” în anii ‘70 și este foarte actuală și astăzi, când artiști de succes, de la Lady Gaga la Erasure și Weekend, se inspiră din zori epocii disco.
Alături de cei trei bărbați, în filmul campaniei pot fi admirați Biggy Pop – papagalul lui Iggy Pop -, căruia par să îi placă spaghetele, și un macau cu un splendid penaj de un albastru… infinit. „Există și o doză de ironie în această campanie: împărtășită de ceilalți, obsesia unei persoane pentru aparențe devine un soi de loc comun care dă naștere unei frumoase camaraderii. A fost interesant de văzut cum acești bărbați atât de diferiți ajung să semene foarte mult atunci când sunt împreună”, spune designerul.
Alessandro Michele va împlini 47 de ani în noiembrie. A copilărit în Roma, într-o familie interesată de cinema și sculptură, devenind pasionat de artele vizuale. A studiat designul vestimentar la Academia de Modă din Roma și a lucrat cu Karl Lagerfeld și Silvia Venturini la Fendi. La Gucci a venit din 2002, după ce Tom Ford i-a încredințat creația colecției de genți, și a fost numit  director de creație al casei de modă italiene în 2015.