
Forbes: Ce anume îți spune/sugerează termenul de „inovație” în publicitate?
Liviu David: Inovația în publicitate cred că este mai degrabă o metodă nouă de a livra mesajul publicitar. Bine, mulți dintre colegii de breaslă ar considera inovație felul în care schimbi ideea altuia în așa fel încât să pară ceva nou și făcut de tine de la zero, dar eu n-aș numi asta inovație.
Forbes: În prezent, pe piața noastră de publicitate se întâmplă lucruri care ar putea intra la secțiunea „inovație”? Câteva exemple din agenția ta sau din piața de publicitate.
Liviu David: Imprevizibila campanie Qfort, filmată cu camera ascunsă, a fost o inovație pe piața românească de publicitate, unde toate reclamele se bazau pe actori, scenarii și texte prestabilite.
Spotul pentru colectare selectivă în care am amestecat pur și simplu reclame cunoscute a fost și el o inovație. Felul în care am transmis pe online mesajul „ferestre proiectate să reziste” cu ajutorul unui banner care zgalțâia site-ul a fost o inovație.
Campania pentru Iqads, în care oamenii comunicau numai prin enumerarea unor branduri, site-ul pentru Hellenic, în care userul schimba conținutul făcând un cerc cu mouse-ul, mesajul de încălzire globală livrat cu ajutorul unei căni termosensibile, raportul anual „Salvați Delta” sub formă de cărți poștale într-o cutie de stuf, toate astea au fost inovații marca Next.
Exemple de la alții:
- Campania „Românii sunt deștepți”, unde internetul a fost inteligent pus la treabă pentru a schimba percepția unui popor.
- Proiectul cu dinozauri pentru Muzeul Antipa, în care copiii au fost implicați într-un mod original.
- Campania „1 din 8 femei”, în care statistica sumbră a cancerului la sân putea fi realmente vizualizată în realitate.
În domeniul comunicării au fost câteva idei românești cu adevărat inovative. Adică proaspete, nemaifăcute, surprinzătoare.
Forbes: Consideri că, într-adevăr, pe piața noastră de publicitate se inovează? Există o efervescență și un interes în această direcție? Sau este „o formă fără fond”, care sună bine în comunicatele de presă ori în interviuri?
Liviu David: De câțiva ani există doar „efervescența” compromisului. Se mai inovează pe proiecte mici, fără miză comercială, dintr-o ambiție a agențiilor și nu dintr-o necesitate a pieței.
Așa cum e la noi la țară, vând și campanii proaste, și idei deja făcute de mii de ori, așa că de ce să ieși în evidență cu ceva original? Inovația necesită ambiție, risc și efort, de ce să ne chinuim aiurea dacă merge și așa? Și iată că avem pe post nenumărate campanii similare, de nici nu mai știi care la ce brand este. Ardeleni, familii fericite în bucătărie sau la picnic, copii care gătesc, experți, baloane – iată doar câteva idei care se repetă obsesiv, și măcar dacă maniera de execuție a lor ar inova prin ceva, dar nu, toate sunt gândite și filmate la fel.
Aflati mai multe despre inovatie din editia special The Innovation Issue