FacebookTwitterLinkedIn

Luchi Georgescu, doamna vinului românesc cum o numesc mulţi, este o femeie foarte activă. Este acţionar majoritar şi preşedinte al producătorului de vinuri Vincon Vrancea, dar şi la producătorul de mezeluri Meda Prod ’98 – doi jucători importanţi pe segmentele pe care activează.

Luchi a reuşit în cei 12 ani de la preluarea Vincon (societate care exploatează peste 1.500 de hectare de plantaţii de viţă-de-vie şi care procesează, în general 20-25 de milioane de litri de vin anual) să aducă societatea din Focşani în topul producătorilor de vin la nivel naţional, respectiv pe a doua poziţie din punct de vedere al volumului produs. Pentru anul trecut estimările privind cifra de afaceri se ridicau la circa 105 milioane de lei (circa 25 de milioane de euro), după ce în 2009 fusese atins un nivel de 26 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o scădere uşoară pe fondul producţiei mai mici. De altfel, condiţiile meteo defavorabile au redus producţia de struguri a societăţii cu circa 10% faţă de anul anterior, potrivit reprezentanţilor Vincon. Chiar şi Luchi Georgescu declara înainte de începerea culesului că firma a avut probleme cu îngheţul şi apoi cu grindina la Huşi, Panciu şi Chirnogeni. La Panciu, de exemplu, au fost mari probleme cu grindina, care a afectat 25% din plantaţia societăţii, fenomene amplificate de precipitaţiile abundente şi apoi de caniculă.

Luchi Georgescu este acţionar majoritar şi la producătorul de mezeluri Meda Prod – cu afaceri de 23,7 milioane de euro în 2009 –, un jucător important pe piaţa Capitalei pe segmentul mezelurilor. Nu sunt însă singurele businessuri în care femeia de afaceri este implicată. Georgescu mai are afaceri în turism, deţinând circa 50% din Venus Holiday 2000, dar şi în construcţii (Medcon Instal).

De fapt, prin intrarea pe segmentul construcţiilor, Luchi îşi satisface un hobby mai vechi: pasiunea pentru arhitectură, domeniu pe care şi l-ar fi dorit ca profesie. Absolventă de ASE (Facultatea de Comerţ), Luchi Georgescu a lucrat ani buni pe comerţ exterior, fiind specializată pe relaţia CAER înainte de 1989. După Revoluţie şi-a dat seama că vrea să facă afaceri pe cont propriu, ceea ce a şi încercat după o perioadă de un an în care a lucrat la o reprezentanţă canadiană specializată în exporturi. După aceea s-a ocupat de importul unor branduri internaţionale renumite, cum ar fi cafeaua solubilă Elite, ciocolata Milka sau berea Heineken. În afaceri se ghideză după deviza: „Dacă vrei cu adevărat, poţi!“.

Vezi care era averea lui Luchi Georgescu în 2010