
Maia Novolan, CEO al agenției Syscom Digital, vorbește despre implementarea și impactul Inteligenței Artificiale în industria de marketing. Ea consideră că introducerea Inteligenței Artificiale ar trebui să se facă cu foarte mult discernământ și bună credință.
Forbes: În octombrie 2020, pentru emisiunea Forbes Marcomm, ai declarat printre altele despre mediul digital:
„Este unul dintre cele mai dinamice domenii de activitate și trebuie să fii permanent în priză. Nu poți să stai fără să citești permanent și să te informezi.”
Ce anume te-a ținut în priză în ultimii trei ani? Ce-ar mai fi de adăugat la această declarație?
Maia Novolan: În principiu, cam același lucru m-a ținut în priză: munca. În continuare, îmi păstrez această afirmație. Digitalul este un domeniu în care evoluția este rapidă, apar noutăți și inovații în permanență și trebuie să le iei în considerare pentru că îți afectează activitatea într-un fel sau altul.
Este important să vedem ce putem să obținem din această evoluție și cum putem să le aplicăm în profesie. Noi facem asta în continuu. Pe lângă talent și multă muncă, fără învățare continuă nu ai cum să evoluezi.
Sunt convinsă că învățarea continuă se aplică în toate domeniile. Sunt anumite tipuri de activități în care evoluția nu este atât de spectaculoasă precum digitalul și IT-ul. În digital este foarte mult IT – vorbim de platforme, soft-uri și aplicații. Aici, lucrurile sunt foarte, foarte dinamice.
Forbes: Cum a evoluat digitalul în România în ultimii trei ani. Dar agenția CEO Syscom Digital?
Maia Novolan: Am introdus soft-uri de Inteligență Artificială și continuăm să mergem în această direcție pentru că ne eficientizează și ne optimizează munca.
Îmi doresc ca introducerea Inteligenței Artificiale să se facă cu foarte mult discernământ și bună credință. Sunt convinsă că în PR, de exemplu, foarte mulți copywriteri folosesc Inteligența Artificială pentru a-și genera texte de bază sau primul draft – ca să spun așa.
Pe partea de content, noi încă n-am apelat la această parte de Inteligență Artificială. Chiar și așa, dacă am apela sau vom apela, consider că, până la urmă, tot creierul uman este cel care filtrează, așază și decide exact ce anume să folosească din ceea ce au generat soft-urile de Inteligență Artificială.
Noi le-am aplicat mai mult din punct de vedere tehnic pentru decriptarea și analizarea informațiilor și pentru generarea unor rapoarte. Este evident că acest lucru ne eficientizează munca extraordinar de mult și ne ajută să ne păstrăm mintea focusată pe analiza finală și pe concluzii și mai puțin pe procesare.
Forbes: Am reținut „discernământ și bună credință” în implementarea Inteligenței Artificiale. Poți să detaliezi?
Maia Novolan: Vorbim despre „discernământ” în sensul în care poți să folosești Inteligența Artificială în scopuri mai puțin pozitive. Cu „bună credință” înseamnă inclusiv acest lucru.
Am citit recent că s-au creat branduri sau campanii folosind Inteligența Artificială, ceea ce este foarte OK. Numai că eu mă întreb sincer ce se întâmplă dacă același lucru este generat de o platformă pentru mai multe persoane, în aceeași timp sau într-o perioadă relativ apropiată. Mă întreb cine și cum își asumă drepturile de proprietate asupra acestui rezultat. Nu știu!
În content, s-ar putea ca la un moment dat să fie niște discuții pe partea de copywriting, de exemplu. Da, există și situații când partea de content generat de Inteligența Artificială este asumată de către persoane sau entități. Dar presupun că și această asumare se face pentru că, în final, acest material generat de un soft este filtrat, adaptat și modelat de către oameni, în baza experienței și a know-how-ului. Prin urmare, rezultatul final poate fi considerat ca fiind al tău.
CARTE DE VIZITĂ
Maia Novolan este digital marketing strategist și de 14 ani directorul general al agenției de marketing interactiv Syscom Digital, fiind un veteran al domeniului cu mai bine de 20 de ani dedicați proiectelor de interacțiune cu consumatorii și de brand engagement.
În 2002, a înființat una dintre primele agenții de mobile marketing din România, fiind pionier în acest domeniu, implementând în piața românească primele proiecte de marketing și interacțiune cu consumatorii prin SMS. Aceasta a fost și prima experiență de antreprenor în mediul digital.
Experiența Maiei Novolan a început însă din 1996 când, în cadrul grupului Media Pro, punea bazele interactivității prin instrumente telecom, creând și implementând activări pentru telespectatorii Pro TV și Acasă TV cu scopul de a crește engagementul și audiența canalelor media.
În cadrul Syscom Digital, Maia coordonează activități de (1) Consumer Engagement și Tactici interactive în mediile digitale ce conectează în timp real online-ul cu offline-ul și vice-versa, (2) Experiential Marketing și activări neconvenționale prin divizia creată în 2016 și (3) Retail Interactive prin noua entitate înființată în 2019.
Maia Novolan are studii atât tehnice, fiind la baza inginer, dar și de specialitate cu un master în marketing și PR, o certificare în finanțe și un Executive MBA acreditat de universitatea Washington din Seattle.
În ultimii ani, Maia Novolan a pariat pe retail interactiv, fiind creatorul primului promoter digital din România (2019), o inovație marca Syscom Digital. Aceasta este o nouă oportunitate de piață și de dezvoltare pentru compania pe care o conduce dar și o direcție de diferențiere, de impulsionare a vânzărilor în retail și de ridicare a calității experienței de cumpărare pentru consumatori.
Forbes: Există o spaimă în industria de comunicare vizavi de Inteligența Artificială care o să-i lase pe oameni fără job-uri. Care este opinia ta?
Maia Novolan: Nu pot să-mi dau seama ce va fi peste 20 de ani. Presupun că în 10 ani, s-ar putea ca, la un moment dat, din cinci angajați, vei dori să ai doar trei. Pentru că această Inteligență Artificială va face o treabă foarte bună pe partea de content, generând text într-un timp extrem de scurt. Absolut șocant de bun!
Atunci, te întrebi, ca orice antreprenor, de ce-aș mai ține cinci copywriteri care pot să-mi scrie zece pagini în două zile, când eu pot să generez cu Inteligența Artificială zece pagini în cinci minute. Zece pagini bune, să zicem!
Da, probabil că pe anumite paliere va exista o ușoară restructurare. Poate că acești copywriteri vor fi canalizați către alte tipuri de activități din cadrul agenției. Este firesc când ai un tool care îți face o treabă foarte bună, de ce-ai mai ține copywriteri? Este firesc să concluzionăm că, da, anumite categorii de job-uri vor fi restructurate sau orientate către alte activități. Este o părere personală…
Forbes: În ce măsură crizele suprapuse din ultimii doi ani au influențat businessul din mediul online? Sau n-a fost influențat?
Maia Novolan: Începând cu pandemia, noi știm foarte clar că online-ul a explodat. Pentru unii antreprenori, pandemia a fost mană cerească. Ăsta-i adevărul! Deși este puțin cam tulburător să spunem așa, că a fost favorabilă o pandemie! Dar pentru unele business-uri a fost! Online-le a crescut extraordinar de mult.
Partea de achiziții și cumpărături s-a mutat foarte mult în online. După perioada de restricții, a rămas un procent important de clienți în online și continuă să crească.
N-aș spune că aceste crize s-au reflectate în online. Clienții noștri au avut rezultate foarte bune. Activitățile de marketing n-au fost diminuate și bugetele n-au fost limitate. Prin urmare, n-aș putea să spun că am fost impactați în vreun fel de aceste crize. Cred că nici colegi de-ai mei din industrie n-au fost impactați, atât cât cunosc piața. Aș spune că lucrurile au mers foarte bine.
Probabil că există un declin în vânzări care se va resimți mai mult la anul. Este posibil ca din cauza acestui mic declin să asistăm la niște modificări în bugetele de marketing.
La ora actuală, n-aș putea să spun că aceste crize au impactat foarte tare activitățile de marketing sau online-ul, în general.
Urmărește interviul integral pe canalul YouTube al revistei Forbes România.