FacebookTwitterLinkedIn

Păstrarea echilibrului, a justei măsuri, în orice facem aduce consistență comportamentului și învață „emoționalul” din noi că rutina echilibrului aduce bucurii de lungă durată, spre care este mai bine să țintim, în defavoarea celor de minut.

Companiile zilelor noastre, mai ales cele multi-layer, au mulți manageri tineri. Este un lucru minunat și o realizare mare a mediului de business (și, poate, și a sistemului de educație) din țară noastră, oricât de controversate ar fi acestea.

Am vorbit zilele trecute despre stilul de leadership pe care îl cred cel mai potrivit pentru tinerii manageri. Acesta este definit de consistență în acțiuni, atenția la sine, alegerea oamenilor potriviți pentru fiecare job și de păstrarea promisiunilor. În toate, meden agan – justă măsură.

Ne așteptăm de la tinerii manageri să fie impulsivi sau nesiguri, pentru că acestea sunt atributele tinereții.

Nu sunt așa, nicidecum. Cel puțin nu în vremurile acestea.

Un politician tânăr, un președinte tânăr, un CEO sub 30 de ani, un antreprenor de mare succes devenit așa în anii imediat următori facultății sunt vizibili în jurul nostru și, încet-încet, aceștia contribuie la bunăstare, la motivare, la gândul sustenabilității businessului profitabil (și) în piețele emergente.

Ce au aceștia în comun, așa cum a rezultat din analiza făcută recent pe un panel de 30 dintre ei? Exact cele patru calități de mai sus.

Consistența în acțiune aduce imediat alinierea echipei la strategie. Dă unei echipe tinere, bine educate și motivate, un azimut clar, integrativ și o motivație puternică (și, poate, personală) de a-l atinge, și acest lucru se va întâmpla negreșit. Condiția sine qua non este coerentă în strategie și în acțiunile managerului.

Atenția la sine este esențială. Pe aceasta o traduc astfel: „să fii frumos și când ești singur; fizic și sufletește, deopotrivă”. Dacă în solitudine suntem aceiași ca în viața din fața echipei noastre, iar ceea ce se vede este frumos, atunci suntem aproape de manifestarea atenției la sine. La aceasta adaug și timpul de solitudine, pe care îl găsesc esențial pentru o viață cu adevărat plină și frumoasă. În solitudine ne curățim și ne clarificăm. Exemplul cel mai cunoscut, probabil, este cel al lui Bill Gates, care își oferea regulat câte o pauză de la viața lui profesională și personală, pentru pus gândurile în ordine, pentru documentare și pentru regenerare – faimoasa „Think Week”.

Despre alegerea oamenilor potriviți pentru fiecare job și despre respectarea promisiunilor am scris pe îndelete în alte texte din Forbes Life. Aceste două calități ale unui manager sunt pe cât de simple, pe atât de greu de îndeplinit, pentru că, pe de o parte, controlul și decizia nu sunt exclusiv ale managerului de echipă, în multe cazuri, iar, pe de altă parte, motivele schimbării (și ale neținerii de promisiune) țin de factori externi.

Însă oamenii de lângă noi sunt atenți la noi și contează, de cele mai multe ori, intenția de a urma sau de a manifesta aceste două calități.

Ce am învățat de la managerii tineri din jurul meu, din interacțiunea cu care am extras aceste patru calități ale unui lider tânăr, este că leadershipul nu este nici greu, nici ușor. Este comportamentul nostru autentic și consistent din fiecare zi în parte, dacă acesta stă pe valori bune și solide.