Fermierii români ar putea contribui cu 3 procente din banii aferenți plăților directe pentru a se crea un Fond Național de Sprijin pentru gestionarea riscurilor din agricultură.
Potrivit Ministrului Agriculturii, în perioada 2023- 2027 există posibilitatea înființării unui Fond Național de Sprijin care se va constitui din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari de plăți directe, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din suma cuvenită. Rolul acestuia va fi, susține ministrul agriculturii, acela de a ajuta fermierii prin despăgubiri în caz de evenimente meteorologice nefavorabile.
„Există posibilitatea ca, în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, gestionată de AFIR, respectiv actuala măsură 17.1, să construim un Fond național de sprijin pentru perioada 2023-2027. Acest fond se va constitui din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari de plăți directe, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din suma care va fi plătită fiecărui fermier în parte. Nu va fi un drum ușor, dar trebuie să atragem companiile de asigurări către agricultură, pentru polițe facultative. Trebuie să avem acest mecanism statal pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitoare”, a declarat ministrul Chesnoiu, într-un comunicat.
Potrivit acestuia, din discuțiile avute cu firmele de asigurări, reiese că este momentul optim pentru a pune bazele acestui fond care să facă mai ușoară gestionarea riscurilor în agricultură, având în vedere efectele schimbărilor climatice.
Prin Submăsura 17.1, fermierii primesc 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv în cazul în care se asigură în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă.