
Când copiii vorbesc despre pasiunile lor simți că timpul se oprește în loc. Și că lumea asta mare și, pe alocuri, întortocheată poate deveni un loc mai bun. Mult mai bun! Prin urmare, v-am pregătit o „întâlnire” cu cinci copii-inspirație care au înțeles deja că pasiunea se traduce în același timp prin greu și frumos, joacă și seriozitate, talent și perseverență, bucurie și recunoștință.
de Tina Solonaru
Alessandra Vadish, model internațional

Alessandra iubește să apară pe scenă, iar titlurile obținute de ea la concursurile internaționale îi confirmă faptul că o să ajungă un mare model. Este ambițioasă și competitivă și își dorește să schimbe mentalități în showbiz și în modellingul pentru copii.
„Sunt Alessandra Vadish, am 9 ani și chiar dacă sunt micuță am principii de viață bine implementate pe care vreau să le respect. Modelul meu în viață este mama mea, care a reușit tot ce și-a propus. Pregătirea mea a început la vârsta de 5 ani și jumătate la cursurile școlii Micile Vedete. Ce-mi doresc eu este să schimb mentalități în showbiz și în modellingul pentru copii și să ajung pe scenele mari ale modellingului din lume.
Îmi place să interacționez cu oamenii, să zâmbesc tot timpul și să aduc bucurie celor din jurul meu, iar managera mea, Cătălina Buzdun, spune că această atitudine este una de câștigătoare.
Sunt cursantă la Micile Vedete și IT Kids- Art School & Modelling Agency și câștigătoarea Little Model Earth Grand Prix, Little Miss Planet România și Future Fashion Faces.
Așa că, după titluri câștigate unul după altul, pasul următor este participarea mea la evenimente din Dubai, Turcia, Bulgaria, Paris și Milano. Dar visul cel mai mare este să ajung pe scenele celebre din New York, dar pentru acest lucru mai am foarte mult de muncit.
Pentru a ajunge aici am terminat cursuri de actorie, mass-media, modelling și photomodelling, mi-am construit portofoliul prin participarea la emisiuni și ședințe foto pentru branduri celebre sau designeri români și străini. La final vreau să încurajez toate fetițele care vor să facă modelling să-și urmeze visul și să le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine pe acest drum.“
Victor Gizdavu, dedicat 100% tenisului

Victor are 10 ani și, pe lângă școală, face sport. Mult sport. Dintre toate, tenisul l-a cucerit iremediabil, iar bucuria și rezultatele de pe teren l-au convins deja că acesta este drumul lui.
„Numele meu este Victor Gizdavu și sunt elev în clasa a IV-a la școala Ioanid. Am o reputație de copil foarte energic, motiv pentru care părinții mei m-au trimis la cursuri de înot cam de când eram bebeluș, dar acesta a fost doar începutul relației mele cu sportul. La vârsta de 4 ani mi-am dorit să devin fotbalist și m-am alăturat unui club, alături de care am avut performanța de a câștiga turneul Stelele Viitorului, iar eu – premiul de cel mai bun portar. În paralel practicam și tenisul, recunosc că a fost o alegere grea pentru mine să renunț la unul dintre cele două sporturi, dar odată cu participarea la turneele de tenis pot spune că mi-am găsit adevărata pasiune și astfel am renunțat la fotbal pentru a mă dedica 100% tenisului. În momentul în care pășesc pe un teren de tenis sunt captivat de o mulțime de sentimente, fericirea nu poate fi descrisă în cuvinte, iar emoția de a începe un joc de tenis cu un adversar nou mă face să mă simt invincibil și dornic de victorie.
O zi normală din viața mea înseamnă tenis și școală. Am antrenamente în fiecare zi, care durează între 2 și 3 ore, la care merg după școală, ca orice alt elev. Consider că este important să nu neglijez școala, deoarece trebuie să fii foarte inteligent ca să ai succes ca jucător de tenis. Din vara anului 2021 am început să urc în clasament și să câștig turnee precum: Cupa Ilie Năstase, Cupa Daimon, Cupa Atlas, Cupa Elite, Cupa Tudor-Daimon. Modelul meu este Rafael Nadal.
Îmi doresc și sunt încrezător că într-o zi voi ajunge un mare jucător de tenis, purtând cu mândrie steagul României la turnee internaționale. Când faci lucruri din pasiune și cu multă încredere în sine vei deveni un mare campion!“
Matei Hotăranu, pasionat de muzică și teatru

Matei are 13 ani, iar inima lui bate pentru muzică și teatru. CV-ul său de artist este impresionant pentru această vârstă și rămâne larg deschis pentru noi roluri, emoții, performanțe, aplauze.
„Mă numesc Matei Hotăranu și cânt dintotdeauna. Muzica este modul meu de a mă relaxa și de a mă exprima. În jurul vârstei de 4 ani m-am înscris în corul grădiniței Ioanid și apoi am continuat în corul școlii. Acolo am învățat să mă joc cu vocea mea și să-mi înving teama de scenă. Tot la școală am făcut și primele ore de dramă, care mi-au fost de mare folos mai târziu.
În paralel am fost acceptat în „Cor cu Dor”, dirijat de dna Teodora Jaworski, iar din 2016 până în 2019 am participat la nenumărate concerte alături de colegii mei, am luat multe premii, care ne-au unit și ne-au făcut fericiți.
Doamna dirijor m-a încurajat să particip la un casting pentru musicalul „Sunetul Muzicii”, pus în scena Operei Comice pentru Copii de către dl regizor Răzvan Mazilu. Atunci am văzut ce înseamnă un casting cu zeci de copii și cât de mare este bucuria de a fi acceptat. Am jucat în mai multe stagiuni, în jur de 10 spectacole în rolul lui Kurt, băiatul cel mic al familiei Von Trapp. Astfel, am ajuns să iubesc teatrul.
Un an mai târziu, am fost foarte încântat când mi s-a oferit șansa de a juca în musicalul „Familia Addams” de la Teatrul Excelsior, tot în regia domnului Mazilu. Repetițiile pentru acest spectacol au fost minunate! Spectacolul a fost nominalizat pentru „Cel mai bun spectacol” la Gala Uniter din 2019. Am jucat în peste 40 de spectacole până la începerea pandemiei, călătorind prin toată țara cu colegii mei. Deși eram singurul copil din trupă, m-au făcut mereu să mă simt ca unul „de-al lor” – un sentiment la care aș vrea să revin mereu.
Datorită acestor proiecte, am reușit să fiu acceptat la o școală de vară organizată de prestigioasa școală de muzică „Juilliard”. Am petrecut 2 săptămâni cu copii din toată lumea care iubeau muzica și teatrul la fel de mult ca mine. Am învățat împreună cum să creăm scenete, cum să ne controlăm mintea și corpul, cum să transmitem emoții și, cel mai important, cum să compunem muzică împreună!
Odată cu venirea pandemiei, m-am apucat de pian, pe care îl studiez de 2 ani, și, în paralel, de chitară, la care exersez de 6 luni încoace. Muzica și teatrul mă echilibrează, mă fac fericit. Pe scurt, cred că acesta este drumul meu în viață. Asta îmi doresc să fac!“
Amedeea Moise, pianistă în devenire

Cântatul la pian este pentru Amedeea cea mai mare pasiune, dar și cea mai dificilă. Rezultatele obținute până în prezent dovedesc – pe lângă talent autentic – muncă multă și perseverență.
„Mă numesc Amedeea Moise și cea mai mare pasiune a mea, dar și cea mai dificilă, este cântatul la pian. Din exterior poate părea ceva ușor, însă în realitate necesită mult timp și antrenament.
Cânt la pian de la 4 ani, adică de aproape 8 ani (mult, nu?). Tot acest timp, cu ajutorul lui teacher Ștefania și al Ralucăi, am ajuns la nivelul de acum. Desigur, în spatele unei melodii fără ezitări se ascund repetiții interminabile, multe greșeli enervante și foarte, foarte multă răbdare. Astfel, am învățat că fără perseverență, nu pot obține nimic.
Pe de altă parte, însă, răsplata este pe măsură. Odată ce ajung să cânt o piesă așa cum îmi doresc, vine momentul adevăratei plăceri. Atunci când pun degetele pe clape, mă deconectez de această lume.
Cântatul la pian mi-a adus multe bucurii de-a lungul timpului. Nu cred că pot alege un singur moment, însă atunci când văd mulțumirea din ochii celor dragi, mă simt de parcă aș fi „în al nouălea cer”. Mai presus de toate, sentimentul cel mai plăcut este atunci când mă fac pe mine însămi mândră. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când cânt bine piesele. Mi-am dobândit primul premiu la vârsta de 5 ani, în cadrul „Concursului Național de Interpretare a Muzicii Românești pentru Pian Brave Claviaturi”, în următorii doi ani, 2017 și 2018, primind premiile I la „Concursul Național de Interpretare Talente Împlinite”. De asemenea, am participat la edițiile a V-a, a VI-a și a IX-a ale „Concursului Național Allegreto de Interpretare pentru pian solo”, obținând două premii I și un premiu II. Cel mai bun an a fost 2021: Premiul I la „Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală și Vocală Tinere Talente, Premiul I de Excelență în cadrul „Concursului de Interpretare Pianistică Pianiștii României, iar ultimul la care am participat a fost „Da Capo International Music Competition“, la care am obținut premiul al II-lea.
Printre celelalte hobby-uri ale mele se numără construitul modelelor în miniatură ale unor clădiri sau monumente importante, în special din piese Lego. De asemenea, îmi place să citesc. Nu întotdeauna lecturile de la școală sunt pe placul meu. Prefer să citesc cărți populare printre copiii de vârsta mea. Mi-aș dori să pot îmbina utilul cu plăcutul și să îmi urmez pasiunea transformându-se în carieră.“
Andrei Marius Boloș, pasionat de artă și scenă

Andrei s-a întâlnit cu scena la vârsta de 6 ani, moment care a trezit în el curiozități, pasiuni, provocări și împliniri. Bucuria pe care o simte în fața publicului îl responsabilizează, motivându-l să studieze continuu și să-și depășească limitele.
„Mă numesc Andrei Boloș, am 11 ani și sunt elev în clasa a V-a la Liceul Internațional IOANID. Pasiunea pentru artă și pentru scenă mi-a fost insuflată de părinții mei care sunt amândoi muzicieni. Copilăria mea a început și s-a derulat de-a lungul celor 11 ani în jurul muzicii, a vocalizelor sâcâitoare și a concertelor și spectacolelor la care eram obligat să particip.
Am urcat pe scenă la vârsta de 6 ani și țin minte ziua aceea în care toată lumea, de la cei care m-au costumat până la cei care m-au machiat, mi-au zâmbit și m-au încurajat să pășesc încrezător în lumea artiștilor. Mi-a plăcut! Aș fi vrut să nu se termine și așa… mi-am dat seama că-mi place să fiu în fața publicului.
Din punctul meu de vedere, un artist sau mai bine zis un actor este un personaj complex care știe să cânte și să danseze. De aceea, astăzi eu urmez cursuri de percuție la Colegiul Național de muzică George Enescu și sunt membru al corului de copii al Operei Naționale București.
Pentru cei care nu sunt pasionați de muzică, îmi pot regăsi vocea pe Disney Junior în serialul de desene animate Prietenii Cățeluși, în rolul cățelușului Rolly.“