FacebookTwitterLinkedIn

Ca urmare a creșterii cu 10-20% pe an a cererii de tratament venite din partea pacienților internaționali, inclusiv a celor români, spitalul privat Wiener Privatklinik (WPK) din Austria va investi într-un proiect de extindere a capacității, care presupune o investiție de 50 de milioane de euro, realizată etapizat.

Potrivit managerilor spitalului, Dr. Walter Ebm și Thomas Peter Ebm, este vorba de o clădire veche, de aproximativ 15.000 de metri pătrați, care necesită consolidare și renovare, aflată în imediata apropiere a sediului actual. Noul spital va beneficia de un departament special dedicat pacienților oncologici minori, iar prima fază va fi inaugurată în 2026. 

Investiția presupune, pe lângă procesele de renovare, și achiziția de tehnologii de ultimă generație. “Am preferat această soluție deoarece este un amplasament central, nu se punea problema să facem o investiție greenfield în afara orașului, plus că în Viena nu sunt terenuri disponibile”, a declarat pentru Forbes Thomas Peter Ebn. 

În acest moment, pacienții internaționali reprezintă aproximativ 45% din totalul cifrei de afaceri a companiei. Iar dintre pacienții internaționali, în top, cu o proporție de aproape 25% se află cei români. “În anii trecuți, aveam o mulțime de pacienți ruși, dar, de când cu războiul, numărul acestora a scăzut drastic”, explică dr. Walter Ebm. 

Spitalul, care este cunoscut în special pentru expertiza oncologică, se bazează în primul rând pe personalul medical “de primă clasă”, așa au descris reprezentanții WPK punctele forte ale unității medicale. 

“Este atât de important să ai oameni foarte experimentați și o comunicare interdisciplinară bună, pentru că, în tratamentul cancerului, este nevoie de o echipă care face diagnostic, tratament și un tumor board foarte experimentat care să însoțească pacienții în timpul bolii”, spune dr. Ebm. 

El a adăugat că, din păcate, mulți pacienți români vin într-o stare foarte tardivă a bolii. “Și aceasta este cea mai problematică situație, pentru că nu poți ajuta atât de mult”, spune el. 

Pentru o mai bună comunicare cu pacienții români, WPK a lansat două centre de consultație, în București și Timișoara, dar și în spitalul din Viena sunt angajați medici și asistente români. De fapt, spitalul este într-un continuu proces de angajare, dată fiind lipsa acută de personal medical mediu și superior. 

“Este foarte greu să angajezi asistente medicale în Austria, prin urmare căutăm în multe țări, inclusiv în Asia. Piața europeană este foarte reglementată, nu avem suficient personal medical. Acum 30 de ani, au venit în Austria o mulțime de asistente medicale din Filipine”, explică și Thomas Ebn. 

“Europa este mică, poți ajunge oriunde cu avionul în trei ore. Așadar, fiecare pacient își poate face investigațiile sau găsi medicul specializat. În plus, unele țări, inclusiv România, nu au actualizat unele tratamentele oncologice, iar accesul la medicamente de ultimă generație este limitat”, a punctat dr. Walter Ebm.