
La vânzarea FC Rapid Bucureşti sau FC Dinamo Bucureşti, în toate cazurile, nu s-a depăşit suma de 10 milioane de euro, în condiţiile în care acestea aveau la dispoziţie baze de pregătire şi lot de jucători. Este adevărat, cluburile aveau datorii foarte mari, iar între timp unul nu mai există.
Valoarea unui produs este dată de cerere şi ofertă, oricât se doreşte să se facă o evaluare, trebuie să se ţină cont de un istoric al tranzacţiilor specifice din aceea piaţă. Problema în România este că inclusiv rapoartele Autorității Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au fost făcute pe genunchi de evaluator, fără să ţină cont, în mare parte, de tranzacţiile imobiliare.
Pentru prima dată pentru industria sportivă din România, pe 23 februarie a.c., va avea loc la Artmark o licitaţie legată de un club de fotbal, cel al bunurilor deținute de Oţelul Galaţi.
Licitaţia are ca scop colectarea a cât mai mulţi bani din vânzarea activelor din cadrul FC Oţelul Galaţi. Printre tricouri cu autografe, lăzi de echipament, fotografii, afişe şi medalii se află marca şi palmaresul Oţelul Galaţi, iar subiectul nostru începe din acest punct.
Dacă nu ai concurenţă, poţi cumpăra foarte multe lucruri până în 100 de euro, dar cel mai interesant este că pentru 9.000 de euro poţi să fii deţinătorul palmaresului şi mărcii unui club care a jucat în Champions League în calitate de Campion al României (peste 80 de trofee, un adevărat muzeu).
Ați citit bine, licitaţia pleacă de la 9.000 de euro!
În aceşti bani, dacă exceptăm restul trofeelor şi istoria, avem o Supercupă şi un titlu de Campion al României.
Am să vă propun un calcul ipotetic: plecând de la 9.000 de euro, valoarea unui titlu de Campion al Ligii 1, dar şi un trofeul de Cupă a României, cu toate că nu au aceeaşi valoare, vom face o simulare.
9.000 euro = CAMPION LIGA 1 = CUPA ROMÂNIEI
La venirea lui Gigi Becali, Steaua București avea în palmares, la nivelul anului 2001, 21 de titluri de campion şi 20 de Cupe ale României, dar şi un trofeu al Cupei Campionilor şi o Supercupă a Europei.
Un calcul simplu ne va conduce la valoarea de piaţă a unei posibile licitaţii, doar dacă discutăm de trofeele interne. În cazul Steaua Bucureşti, acesta ar fi: 21 x 9.000 + 20 x 9.000 = 369.000 de euro.
Citește: Meciul mileniului: Superbowl! – audienţele TV şi cum a arătat pe Facebook
Dacă vom fi excesiv de optimiști, iar sala ar fi plină de oameni doritori, să presupunem că paşii de licitaţie ar conduce la o multiplicare a sumei de 10 ori, am ajunge la 3.690.000 de euro, o sumă puţin probabilă.
Până în acest moment, din nefericire, nu avem în sportul din România o valoare comercială a unei mărci din sport, pentru că nu suntem încă o piaţă.
Pentru că nu știm cât valorează palmaresul legat de Cupa Campionilor şi Supercupa Europei, trofee care par imposibil de câştigat în această perioadă, cred că putem discuta de o dublare sau chiar o triplare a ultimei valori stabilite şi anume 3 x 3.690.000 = 11.070.000 euro, însă această suma este una maximală, într-o licitaţie participanţii vor urmări să dea cât mai puţin.
Cu toate acestea, cu cât va trece mai mult timp, iar marca nu va mai fi expusă în media ca până acum, valoarea de piaţă va scădea. Indicat ar fi ca cele două părţi să ajungă la un conses, în special pentru numărul mare de suporteri care îşi doresc o echipă în Liga 1 care să-i reprezinte.
Pe 23 februarie începe o nouă etapă în fotbalul românesc, iar dacă aş fi o companie din Top 100 mi-aş dori să am unul dintre trofeele de la licitaţie.
* Cristian Gheorghe este Country Sales Manager Sport Evolution Group