FacebookTwitterLinkedIn

Antonia are 18 ani și, pe lângă grădinărit, cântat la pian și alte activități specifice adolescenței, se bucură de rezultate „de aur” la fizică. Se vede studentă la Universitatea Oxford, iar noi o vedem un mare om de știință!

„Mă numesc Antonia Ghiță. Sunt pasionată de științe, în special de fizică, motiv pentru care am ales să urmez cursurile Liceului Internațional de Informatică din București. Aici am găsit cele mai bune resursele didactice pentru obținerea performanțelor academice pe care și le poate dori un elev din România. Îndrumarea de înaltă calitate acordată de doamnele profesoare Rodica Ionescu și Delia Davidescu m-a ajutat să mă pregătesc și să particip la 7 olimpiade internaționale la care – până acum – am obținut 4 medalii de aur și 3 de argint.

Am pătruns în lumea științelor ca orice copil, atrasă de cărțile ilustrate de popularizare a științelor și cu o curiozitate arzătoare de a înțelege fenomenele științifice în profunzime, dincolo de manualele școlare.

Olimpiadele și concursurile internaționale au devenit o lume în care curiozitatea s-a combinat cu determinarea de a căuta soluții riguroase, dar și elegante, pe care să le pot împărtăși cu alți tineri pasionați. Am pornit cu o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2017, când împleteam cunoștințele de fizică, chimie și biologie. Apoi m-am „specializat“ pe fizică, iar recent am obținut aur la Olimpiada Internațională de Fizică 2020.

Un loc special în viața mea îl ocupă grădinăritul. Îndeosebi, îmi place să pregătesc răsadurile de legume pentru solarul familiei și chiar cred că dragostea mea pentru plante le ajută să crească viguroase. Seara cânt la pian piese de muzică clasică, dar uneori încerc adaptări simple ale unor piese pop sau jazz.

Îmi doresc o carieră în cercetarea științifică și prima mea opțiune pentru continuarea studiilor este Universitatea Oxford, fiind atrasă de programele de cercetare de aici, mai cu seamă, în domeniul fizicii particulelor. Deși am fost admisă, îmi lipsesc resursele financiare pentru a urma aceste cursuri, iar acum, în urma Brexit-ului, Marea Britanie nu mai acordă ajutorul financiar care făcea acest lucru posibil. Cu toate acestea, rămân optimistă și sper ca visul meu să se împlinească.“