FacebookTwitterLinkedIn

Petru Berciu, cunoscut în cercul de prieteni sub numele „Pepe“, a avut un an 2010 liniştit. De când a devenit liderul pieţei locale de import şi distribuţie de băuturi alcoolice prin firma BDG Import pe care o conduce, scopul lui Berciu este de a-şi consolida poziţia pe piaţă. A făcut-o şi anul trecut, când compania a raportat venituri totale de 34 de milioane de euro şi un profit de 2,15 milioane de euro. Totuşi, succesul BDG a avut un preţ: marjele profitului la unele produse au scăzut uşor, pe fondul concurenţei puternice din piaţă şi a discounturilor tot mai mari pe care firmele din domeniu le-au acordat.În acest moment, portofoliul BDG Import este alcătuit din mărci cunoscute precum Jack Daniel’s, Finlandia, Remy Martin, Metaxa, Cointreau, Louis XIII, Piper Heidsieck, Evian, Jagermeister, Corona Extra, Budweiser Budvar, Southern Comfort, Herradura și Laurent Perrier. Deşi cele mai importante branduri sunt Jack Daniel’s şi Finlandia, antreprenorul îşi pune mari speranţe în evoluţia unui brand foarte puţin cunoscut în urmă cu câţiva ani, Jagermeister. Digestivul nemţesc a avut un avans al vânzărilor spectaculos anul trecut, de 25%. Antreprenorul este şi proprietarul lanţului de cluburi The Office, pe care le-a manageriat personal în anii trecuţi.

Cornel Vulpe deţine, alături de fiul său Dan, producătorul de mezeluri Fox din Capitală, unul dintre principalii jucători de pe această piaţă. Pe lângă producătorul de mezeluri, care dispune de o fabrică în Bucureşti, mai controlează şi o companie de distribuție, Fox Com Distribution. În ciuda evoluţiei dificile cu care se confruntă sectorul preparatelor din carne în ultimii ani – cu scăderi de peste 10% –, acţionarii Fox au continuat să investească în dezvoltare, luând decizia de a mări capacitatea de producţie şi chiar să intre pe segmentul premium. Dacă ţinem cont însă că cel mai afectat segment de piaţă a fost cel al produselor ieftine, atunci această decizie pare mai mult decât justificată. Pentru a mări capacitatea de producţie de la 40 de tone pe zi la 60-80 de tone, după cum au anunţat cei doi, compania a alocat 3 milioane de euro pentru investiţii. Sumele au fost folosite pentru extinderea fabricii, cât şi pentru a putea susţine dezvoltarea distribuţiei, inclusiv la nivel naţional. Este vorba de mărirea flotei de distribuţie cu 50%, dar şi realizarea unei platforme logistice noi.

Iniţial, cei doi anunţaseră că vor să construiască o fabrică nouă, au renunţat însă la aceste planuri spre sfârşitul anului 2008, deoarece începeau să se vadă deja primele semne ale crizei. Anul trecut, compania a făcut eforturi importante pentru a-şi întări echipa de vânzări, renunţând la produsele neprofitabile, dar venind în schimb cu gama premium. Nu în ultimul rând, au fost renegociate contractele cu furnizorii. Iar toate aceste eforturi au ca obiectiv transformarea companiei de la statutul de jucător local la cel naţional și, implicit, intrarea în topul celor mai importanţi producători din România. Pentru 2010, conducerea Fox miza pe o cifră de afaceri de până la 25 de milioane de euro şi un portofoliu de 100 de produse. burile din Mamaia şi Predeal, în timp ce Pepe Berciu s-a orientat către investiţiile în restaurante. A început cu localul din Predeal, unde a acumulat experienţă, după care a cumpărat exclusivistul restaurant El Capitan din Snagov. Berciu nu s-a oprit însă aici: a deschis încă un local în Mamaia, iar anul trecut a inaugurat un nou restaurant în zona Dorobanţi, numit The Loft. Nu vrea să se oprească aici; are de gând să dezvolte această ramură de business mai departe, prin restaurante moderne, diferenţiate de mâncarea servită: indiană, chineză sau franţuzească.

Vezi care a fost averea lui Petru Berciu în 2010