
Explicațiile creșterii pieței, potrivi CME, sunt creșterea prețului mediu al publicității și vânzarea a mai multor GRP-uri de către un nou format de prime-time difuzat de o televiziune competitoare, așa că veniturile Pro TV din publicitate au avut o creștere de doar 4% în primele nouă luni, situânduse sub nivelul de creștere a pieței, notează Media Expres.
Pro TV a realizat venituri nete de 41,1 milioane de dolari la finalul trimestrului al treilea, în creștere cu 1% față de perioada similară a anului trecut și a încasat de la începutul anului 136,6 milioane de dolari, cu aproape 10 milioane mai mult decât în primele 9 luni ale anului 2017.
Din totalul veniturilor nete din al treilea trimestru al acestui an, publicitatea a adus în conturile Pro TV suma de 28,4 milioane de dolari, taxele de distribuție din cablu și satelit 11,4 milioane de dolari și alte venituri au totalizat 1,1 milioane de dolari.
„Veniturile noastre din publicitate au crescut la o rată de schimb constantă în al treilea trimestru datorită prețurilor medii mai mari, care însă au fost parțial contracarate de vânzarea a mai puține GRP-uri din cauza scăderii audienței. În primele nouă luni ale anului 2018 am remarcat migrarea unor clienți spre prețurile mai mici practicate de competitori, care a generat mai multe spații de vânzare în vreme ce piața a rămas în bună măsură acoperită în totalitate. Veniturile din abonamente au crescut la un curs constant în timpul trimestrului datorită creșterii numărului mediu de abonați”, se mai arată, printre altele, în bilanțul trimestrial al CME.
CME operează în România televiziunile PRO TV – generalistă, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV INTERNATIONAL, MTV ROMANIA, cât și PRO TV CHIȘINĂU în Republica Moldova, stație neinclusă în statisticile legate de creșterea pieței de publicitate din România.
GRP este o prescurtare de la Gross Rating Point și se folosește în publicitate pentru măsurarea cantității de publicitate difuzată într-o campanie printr-un anumit mediu sau program. Nu arată mărimea audienței atinse de o campanie. GRP sunt cel mai direct caluclate prin suma ratingurilor individuale ale publicităților difuzate într-o campanie.
Dacă un program de televiziune are un rating mediu de 7 și un spot publicitar a fost plasat în 5 episoade, atunci campania a înregistrat 7 × 5 = 35 GRP-uri.
VEZI TELEVIZIUNILE CU CELE MAI MARI AUDIENȚE LA NIVEL NAȚIONAL- SEPTEMBRIE 2018