FacebookTwitterLinkedIn

Pompele de căldură sunt din ce în ce mai căutate, fiind o alternativă eficientă pentru încălzirea sau răcirea locuințelor, dar și pentru încălzirea apei,  Există mai multe tipuri de pompe de căldură care funcționează la fel. Există pompe aer-apă, pompe apă-apă și pompe sol-apă. Procesul unei pompe de căldură constă în extragerea aerului cald dintr-o arie și eliminarea acestuia într-o altă arie. 

De exemplu, atunci când este pe modul de răcire, pompa de căldură extrage aerul cald din locuință și îl elimină în exterior. Cu toate că pot îndeplini funcțiile unor alte aparate, cum ar fi cele de aer condiționat sau centrale pe gaz, pompele de căldură sunt total diferite de acestea.

Atunci când compari o pompă de căldură cu o centrală pe gaz, va trebui să iei în considerare o serie de factori, inclusiv modul în care funcționează, eficiența, cerințele de mentenanță și spațiul necesar instalării.

Centralele pe gaz versus pompele de căldură

Pentru a genera căldură, centralele ard gaz, în timp ce pompele de căldură funcționează pe bază de curent electric, trăgând căldură din aerul de afară, chiar și din cel rece, și transferând căldură în interior. Pompele de căldură însă produc mai puțină căldură decât centralele pe gaz.

Cu toate acestea, pompele de căldură sunt mai versatile în crearea confortului din interior. Acestea produc căldură pe timpul iernii și se pot folosi și pentru răcirea locuinței pe timpul verii. Dacă iarna nu e prea aspră, e de ajuns o pompă de căldură pentru a asigura temperatura de locuit. Pe de altă parte, centralele furnizează doar căldură, așa că e necesară instalarea și a unui aparat de aer conditionat inverter.  

Deși fiecare dintre cele două produse are scopuri diferite, există posibilitatea ca unele pompe de căldură să fie instalate împreună cu centralele pe gaz, oferind astfel un sistem complet de încălzire/răcire. 

Un exemplu este reprezentat de conectarea unei pompe de căldură aer-apă cu o centrală pe gaz. Având două surse de căldură, sistemul astfel format va calibra temperatura extrasă din exterior pentru a determina cea mai eficientă opțiune de încălzire pentru locuință.

Eficiența energetică

Dacă încercăm să comparăm gradul de eficiență al ambelor produse atunci treburile sunt puțin mai complicate. Pornind de la un punct de vedere științific, pompele de căldură sunt tehnic mai eficiente în sensul că pot transfera mai multă energie decât utilizează. Prin contrast, există și centrale pe gaz care pot funcționa cu până aproape de 98% eficiență. De aceea, aici se complică lucrurile. Pompe de căldură cu eficiență ridicată folosesc, în climatele mai calde, în medie mai puțină energie la sursă în comparație cu centralele pe gaz, însă în climatele mai reci, centralele pe gaz sunt mai eficiente decât pompele de căldură. 

Mentenanța

Atât centralele pe gaz, cât și pompele de căldură funcționează mai mult și mai eficient dacă au parte de mentenanță preventivă. Ambele produse includ filtre de aer care pot fi înlocuite cu ușurință. Pompele de căldură includ unități exterioare și interioare care trebuie să fie curățate și inspectate anual. Centrala pe gaz nu necesită o unitate exterioară, dar pot face echipă cu un aparat de aer condiționat instalat pentru pentru sezonul cald.

Dacă facem o comparație între o centrală electrică și o pompă de căldură, cea mai mare asemănare între cele două este faptul că ambele folosesc curentul electric pentru a încălzi locuința. Și ambele sunt mai bune pentru zonele în care iernile sunt mai blânde.

Centralele electrice folosesc bobine electrice pentru a genera căldură, în timp ce pompele de căldură folosesc curentul electric pentru a muta căldura din exterior către interior. Aceste centrale sunt considerate a fi eficiente energetic 100%, dar ține cont de faptul că pot ajunge la costuri duble pentru a genera aceeași cantitate de căldură decât o pompă de căldură.

De asemenea, o pompă de căldură îți va răcori casa în perioadele calde, în timp ce o centrală electrică va trebui neapărat să facă pereche cu un aparat de aer condiționat sau alt dispozitiv de răcire pe timpul verii.

Principiul de funcționare al unei pompe de căldură

Acesti tip de dispozitiv utilizează transferul termic cu ajutorul unui agent frigorific ce va fi trecut prin diferite stări. Tot acest proces va fi realizat cu ajutorul unui compresor.

Transferul eficient de energie termică se realizează prin circularea agentului frigorific prin țevile dintre vaporizator și condensator. De reținut aici este faptul că agentul frigorific trebuie să atingă o temperatură mare în momentul în care ajunge în compresor ca să poată degaja căldură. Astfel, vaporii odată încălziți sunt lichizi și eliberează către sistemul de încălzire energia reținută în interior.

Sunt câteva criterii de care trebuie să ții cont atunci când achiziționezi o pompă de căldură.  Unul dintre aceste criterii este locul în care montezi pompa. Acest dispozitiv trebuie ferit de vânt și ploaie, astfel că este recomandată instalarea sub o streașină.  Un alt criteriu de care trebuie să ții cont este suprafața și modul de compartimentare a locuinței.