
Firmele de IT au scăzut ca pondere în piața închirierii de birouri din București sub 30%, după ce, înainte de 2020, reprezentau peste jumătate din piață. În Capitală, cele mai multe firme caută să închirieze spații de până la 1.000 de metri pătrați și care nu au nevoie de investiții prea mari.
„Chiar dacă toți clienții vorbesc despre criză și vremuri grele, cererile de relocare sunt pentru spații de birouri mai mari și pentru companii care au planuri de extindere a business-ului și vizează o creștere de personal. Am observat inclusiv o schimbare în topul cererii, acolo unde ponderea firmelor IT, care până în pandemie reprezenta peste 50%, este acum sub 30%”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner la agenția de consultanță imobiliară 24 REAL.
Volumele de spații de birouri tranzacționate, deși au crescut cu 5% în 2022, se află încă mult sub recordul din 2019, dar, dacă se păstrează tendința începutului de an, ”2023 poate fi un an de dezvoltare a pieței de birouri”.
Deși cererea pe segmentul rezidențial a suferit o stagnare pe parcursul anului trecut, și chiar o ușoară contracție la începutul acestui an, activitatea pe piața de birouri este tot mai efervescentă, susțin reprezentanții 24 REAL.
Cererile de relocare ale companiilor sunt pentru spații mai mari, iar nu mai mici, așa cum s-a întâmplat în 2020.
Domeniile IT&C, BPO (Business Process Outsourcing) sau SSC (Shared Services Center) rămân cu cea mai mare pondere în piață, de peste 40% din total, însă există o tendință vizibilă de scădere de la un an la altul.
Principalul client în piața de birouri este acum cel care caută spații de lucru de cel mult 1.000 metri pătrați, care alege proprietăți individuale sau spații deja amenajate, în clădiri de clasa A sau cel care încearcă să modernizeze aceste spații dar cu investiții reduse.
„Sunt destul de multe companii care vor să renunțe la o parte din spațiile închiriate în anii anteriori pentru că nu mai au nevoie de suprafețe atât de mari. Segmentul care caută suprafețe de 200-500 metri pătrați este cel mai popular, fiind reprezentat de clienți care își consolidează business-ul și la care a revenit tot personalul la birou, dar vedem o creștere considerabilă a cererii și din partea start-up-urilor, care deschid noi birouri în București, atât afaceri locale, cât și internaționale”, a adăugat Căpraru.
Cele mai căutate zone din București sunt Centrul, Centru-Vest și Nord, iar firmele sunt cel mai interesate de proiecte de birouri cu acces facil către metrou sau mijloacele de transport în comun, în clădiri cu spații actualizate din punct de vedere tehnic, sigure și moderne.