
Portul Giurgiulești din Republica Moldova, aflat la confluența Dunării cu Prutul, a devenit un punct de tranzit comercial strategic pentru importul de cereale din Ucraina, după ce Federația Rusă a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Compania care operează portul este controlată integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
„Portul este atât un punct principal de intrare pentru importurile de combustibil în Moldova, cât și un furnizor de combustibil pentru rețelele de benzinării și fermierii din Ucraina. În timp ce un obiectiv major este exportul de cereale din Moldova, Giurgiuleștiul transbordează din ce în ce mai mult cereale din Ucraina, contribuind la efortul internațional de evitare a penuriei de alimente amenințate de război”, a declarat șeful biroului BERD în Moldova, Angela Sax.
Prin portul Giurgiulești au fost tranzitate anul trecut 804.029 de tone de mărfuri, constând, în principal, în produse petroliere, cărbune și îngrășăminte, cereale și ulei vegetal.
Terminalul de marfă existent în port este utilizat la capacitate maximă după începerea războiului din Ucraina, iar compania se află în faza finală de proiectare a unui nou terminal, care este programat să se deschidă în a doua jumătate a anului 2023, după o investiție de 5 milioane de dolari.
BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, la 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics, operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiulești. La sfârșitul anului trecut, portul avea 553 de angajați, în creștere cu 7% față de 2020.