FacebookTwitterLinkedIn

Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La pilonul I, la pilonul II… Toţi la pilonul I… Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu-l naţionalizează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin acel randament”, a declarat Mihai Tudose.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că Guvernul ”nu se atinge” de Pilonul II de pensii, iar banii ”rămân acolo”, prim-ministrul afirmând că nu va mai exista vreo naţionalizare în România.

Pilonul II – am declarat cu toţii că nu ne atingem de el. Banii rămân acolo”, a declarat premierul Mihai Tudose, în cadrul „Orei premierului”, în Parlament.

Tudose a exclus naţionalizarea Pilonului II susţinând că ultima naţionalizare a avut loc în vremea când Guvernul era condus de un liberal, premierul făcând referire la Theodor Stolojan. ”Ca să închidem discuţia despre Pilonul II. Nu, nu naţionalizăm. Ultima naţionalizare a fost făcută de cineva care eu ştiu că vă este cunoscut – era prim-ministru şi a naţionalizat valuta. Înţeleg că aveţi nişte experienţe în apropiere. Cereţi amănunte despre ce s-a făcut. Noi nu o s-o facem. Nu facem aşa ceva. Naţionalizare în România nu o să se mai întâmple”, a mai spus Tudose.

Tudose: BNR trebuia să fie atentă la ce se întâmplă în sistemul bancar, nu mamaia care îşi duce pensia la bancă

Premierul a mai declarat, joi seara, la Digi24, că Banca Naţională a României trebuia să fie mai atentă în privinţa băncilor care au raportat că nu au profit şi să tragă un semnal de alarmă în acest sens.

„Din punctul meu de vedere, cred că BNR trebuia să fie mai atent. BNR spune astăzi că băncile au respectat legislaţia. BNR, fiind unul dintre principalii factori care pot influenţa legislaţia în domeniu şi primul care poate trage un semnal de alarmă – «domnule, uite ce se întamplă la noi în sistem, e cu găuri şi permite unor bani să se scurgă pe acolo, hai să facem ceva împreună». Nu, BNR tot a ieşit şi a încercat să spună că băncile nu au făcut nimic greşit, săracii de ei, au profitat de cadrul legal. Păi şi tu unde erai, că tu eşti organul care să se uite spre ei, tu şi ASF, care e mai nou înfiinţat, dar banca?”, a declarat Tudose.

El a spus că nu a discutat cu reprezentanţii Băncii Naţionale pe această temă.

Prim-ministrul Mihai Tudose a exprimat, în mai multe rânduri, dubii legate de exactitatea raportărilor făcute de bănci privind situaţia lor financiară, adăugând că este posibilă chiar avertizarea populaţiei în legătură cu siguranţa depozitelor la băncile care au declarat pierderi ani la rând.

„Nu am discutat cu BNR. Înţeleg că ei au profit şi sunt multumiţi, dar eu înţeleg că trebuiau să fie ei atenţi. Trebuia să fie ei atenţi la ce se întamplă în segmentul bancar, nu mamaia, care îşi duce pensia la bancă”, a mai spus premierul.

El a spus că îşi doreşte ca băncile să îşi plătească „toate” dările la stat.

Jumătate sunt foarte serioase, au înţeles despre ce e vorba, au înţeles mai demult, jumătatea cealată tot încearcă să ne convingă că nu au profit. Nu merge”, a mai spus premierul Mihai Tudose.