
Potrivit Bloomberg, președintele Vladimir Putin a ordonat transferul drepturilor de gestionare a celui de-al doilea aeroport ca mărime din Rusia de la acționari străini, printre care se numără compania germană Fraport AG și fondul de investiții din Qatar, prin mutarea părților lor într-o nouă entitate internă.
Părțile din concesiunea înregistrată în Cipru care administrează aeroportul Pulkovo din St. Petersburg vor fi consolidate într-o nouă companie rusă, conform unui decret publicat joi seara. Investitorii existenți, care includ și un consorțiu cu fondul suveran Abu Dhabi, Mubadala Investment Co., își vor păstra părțile, dar nu vor putea vota, deoarece aceste drepturi vor fi deținute doar de acționarii ruși din noua companie.
Transferul deținerii cotelor în aeroportul din orașul natal al lui Putin survine în urma represaliilor anterioare din partea Kremlin împotriva “țărilor ostile” pentru măsurile luate împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
Acest lucru are loc în timp ce Putin afirmă “suveranitatea” rusă împotriva SUA și a aliaților săi înainte de o posibilă declarație că va candida pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial în alegerile din martie.
Operatorul german al aeroportului, Fraport, Autoritatea de Investiții din Qatar și Banca VTB a Rusiei dețin fiecare aproximativ 25% din concesiunea Pulkovo. Restul este controlat de un consorțiu de investitori, inclusiv fondul suveran al Rusiei, RDIF, Mubadala și Baring Vostok, potrivit agenției de știri Interfax.
Putin a cerut guvernului să creeze un nou organism de conducere pentru operatorul Pulkovo, care este cel mai aglomerat aeroport din Rusia după Domodedovo din Moscova și a deservit 17,5 milioane de pasageri până în octombrie anul acesta.
St. Petersburg mai are și un aeroport militar, Levashovo.
În timp ce Germania este considerată “ostilă” de Kremlin, Qatar și Abu Dhabi nu sunt puse în aceeași categorie. Decretul lui Putin a lăsat ușa deschisă pentru investitorii din Orientul Mijlociu să își recâștige drepturile de vot, afirmând că aceștia le pot restaura “la cerere, sub rezerva încheierii acordurilor corporative cu ceilalți participanți la companie și sub asumarea obligațiilor de a respecta legislația rusă”.
Ordinul privind Pulkovo se bazează pe legi semnate cu mult înainte de invazia Rusiei din Ucraina din februarie 2022 și a fost bazat pe o “amenințare la adresa intereselor naționale și a securității economice a Federației Ruse rezultată din încălcarea obligațiilor de către anumite entități juridice străine”. Acesta a diferit de preluările anterioare ale Kremlin asupra operațiunilor locale ale marilor companii internaționale, care se bazau pe legislația semnată de Putin în aprilie anul acesta, care permitea Rusiei să impună control temporar asupra activelor companiilor sau persoanelor din “state ostile”.
Fraport evaluează consecințele deciziei de la Kremlin, a spus pentru Bloomberg un purtător de cuvânt. Compania a redus deja valoarea investiției la zero după atacul din Ucraina și nu a avut nicio interacțiune cu Rusia sau niciun transfer de bani în ambele direcții de atunci, a adăugat purtătorul de cuvânt.
QIA și Mubadala au refuzat să comenteze.
Aeroportul Pulkovo a salutat decizia lui Putin, afirmând că aceasta va “restaura mecanismele de guvernare corporativă”, conform RIA Novosti, citând declarația companiei.