Cea mai strălucită afacere tehnologică din Rusia a fost grav afectată de ultimele evenimente. Arkady Volozh, fondatorul Yandex, a pierdut 2 miliarde de dolari în trei luni.
Antreprenorul din spatele Yandex – echivalentul rusesc al motoarelor de căutare precum Google și Yahoo – și-a văzut valoarea participației sale în cel mai mare gigant tehnologic al Rusiei scăzând cu peste 60% într-o singură zi. Volozh a pierdut mai mult de 400 de milioane de dolari în ziua în care Rusia a atacat Ucraina. Omul de afaceri, a cărui avere netă a atins un maxim de 2,6 miliarde de dolari în 2021, valorează acum 580 de milioane de dolari.
Acțiunile tehnologice ale Rusiei, un mic grup de afaceri online care nu sunt vizate de sancțiuni, au fost deosebit de vulnerabile la incertitudinea mai amplă din întreaga țară și au plătit un preț mare pentru haosul geopolitic. Luni, 28 februarie 2022, Bursa de Valori din New York și Nasdaq au oprit tranzacționarea acțiunilor Yandex și a altor companii rusești tehnologice, inclusiv cele ale producătorul de jocuri video Nexters (scădere cu 20% în februarie), ale companiei de recrutare online HeadHunter Group (scădere cu 68% în februarie), ale platformei de comerț electronic Ozon Holdings (scădere cu 46% în februarie) și ale startup-ului de plăți Qiwi (scădere cu 25% în februarie).
Programator și antreprenor în domeniul tehnologiei, cu tradiție în Silicon Valley, Volozh a cofondat mai multe companii IT înainte de a înființa Yandex, în 1997. Listată pe NASDAQ, dar cu sediul la Moscova, Yandex (care înseamnă „încă un indice”) a fost cea mai mare afacere tech a Rusiei, cu o capitalizare de piață de peste 30 de miliarde de dolari în noiembrie anul trecut. Valoarea sa pe piață astăzi este de doar 6,7 miliarde de dolari.
Ani de zile, Yandex a însemnat pentru Rusia mai mult decât valoarea sa în dolari. Popular printre investitorii globali și utilizatorii ruși deopotrivă, Yandex a câștigat o cotă de 60% pe piața motoarelor de căutare din Rusia – un semnal că antreprenorii ruși din tehnologie ar putea să concureze cu rivalii din SUA. De asemenea, a fost o afacere care a înregistrat creștere rapidă, asemănătoare companiei Uber.
Volojh nu este singurul oligarh rus care a ieșit din lista miliardarilor Forbes SUA în urma evenimentelor militare. Cel mai remarcabil declin l-a înregistrat Oleg Tinkov, care a văzut acțiunile băncii Tinkoff (cotată la Bursa de Valori din Londra) scăzând cu peste 90% de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Tinkov a pierdut 5 miliarde de dolari în mai puțin de o lună, iar acum s-a alăturat oficial lui Volozh, pierzându-și statutul de miliardar.