FacebookTwitterLinkedIn

Sunt rugat deseori să dau exemple de destinații în care turiștii pot găsi „câte puțin din toate“, adică activități interesante, dar și plajă, puțină adrenalină, dar și relaxare sau natură. Și printre primele destinații care îmi vin automat în minte este Tanzania (cu tot cu Zanzibar), o țară cât două, pentru că este extrem de ofertantă și plină de activități interesante. O adevărată lecție de geografie „pe viu“, Tanzania ne permite să vedem cu ochii noștri ceea ce până de curând vedeam doar în documentarele de la televizor.

Tanzania este de cele mai multe ori o lecție de viață pentru turiștii de toate vârstele, este o aventură în sine, o poveste de care să îți amintești cu drag și dor peste ani și ani, o destinație de văzut măcar o dată în viață.

Nu am vorbit până acum despre Tanzania din perspectiva unei destinații potrivite pentru familiile cu copii, poate și pentru că băieții mei erau prea mici pentru experiența unui safari, însă de data aceasta fix despre safari la animale sălbatice și plajă în Zanzibar vreau să povestim. Aș zice că ar trebui să aibă peste 6-7 ani copiii, ca să înțeleagă bucuria întâlnirii cu animalele.

Este Tanzania o destinație potrivită pentru vacanța cu familia?

Categoric da! Cu anumite mențiuni și condiții, însă, iar cel mai important aspect de care trebuie să țineți cont este vârsta copiilor. Personal, recomand genul acesta de călătorie familiilor cu copii peste 6-7 ani.

1. Întâlnirea cu animalele sălbatice, o experiență fără egal

Întâlnirea cu animalele sălbatice din savană ne lasă aproape în unanimitate fără cuvinte de fiecare dată, inclusiv pe mine și pe acei turiști care au mai fost și în alte dăți la safari, așa că e lesne de imaginat ce impact are asupra copiilor, cum îi lasă fără cuvinte să vadă în realitate ce până atunci observau doar în documentarele de pe National Geographic, Animal Planet sau Discovery, ori citiseră în cărți și atlase. De cele mai multe ori, cei mici care au călătorit cu noi la safari au și câte un carnețel în care își notează toate animalele și păsările care ne ies în cale în fiecare zi, fiind, totodată, și cei mai entuziaști dintre călători.

Să vezi lei cățărați în copaci, dormind ca și cum ar sta pe cele mai pufoase saltele, să „vânezi“ rinoceri cu binoclul, să fii înconjurat de turme uriașe cu elefanți sau hipopotami de toate mărimile, să poți admira zeci de tipuri diferite de păsări colorate în fel și chip, ori să se arate în fața ta zebre și antilope cât vezi cu ochii sau să „blocheze“ drumul girafe care merg agale spre destinații doar de ele cunoscute, acestea sunt doar o mică parte dintre experiențele pe care le poți avea în savana africană și pe care cei mici în mod cert nu le vor uita prea curând.

2. Lecții valoroase de viață despre bucuria lucrurilor simple

Pe lângă bucuria și emoția întâlnirii cu animalele sălbatice și zecile de informații prețioase pe care le primim de la ghizi în zilele de safari, Tanzania vine la pachet și cu lecții de viață impresionante, indiferent de vârstă, dar mai ales pentru copiii suficient de mari pentru a înțelege. Vorbesc aici atât despre interacțiunea cu localnicii, despre viața lor de zi cu zi, despre bucuria din ochii lor atunci când vorbesc despre cei de acasă, despre traiul modest pe care îl duc, dar și despre nelipsita vizită la un trib de masaai. În Tanzania sunt 126 de triburi, dar Maasaii au ajuns celebri pentru că în urmă cu ceva ani o elvețiancă pe nume Corinne Hoffman s-a îndrăgostit de un maasai, a trăit cu el în satul lor și au făcut și un copil, iar într-un final s-a întors acasă, în Europa, și a scris cărți despre experiența sa. 

Copiii din astfel de triburi și familiile lor au o viață complet diferită de ceea ce cunoaștem noi, însă par fericiți în lumea lor și mulți dintre ei nici nu doresc să schimbe modul în care trăiesc, fără niciun fel de facilități moderne, în colibe făcute din bălegar uscat, laolaltă cu vitele care le sunt cea mai mare avere. Aceste ore petrecute la maasai sunt cumva revelatoare și cu toții plecăm cu gândul că suntem norocoși că ne-am născut într-o țară mai civilizată, că avem opțiuni, idealuri, că putem călători și cunoaște alte culturi și obiceiuri, că avem acces la educație și la o viață cu mult mai bună.

De ce trebuie să țină cont o familie cu copii care vrea să călătorească în Tanzania?

Ei bine, cred că printre cele mai importante lucruri este să vă setați așteptările corecte și să înțelegeți că veți călători totuși în Africa de Est, veți merge la safari și la plajă destul de aproape de Ecuator, iar experiențele acestea vor fi, poate, total diferite de ceea ce ați mai trăit până acum.

1. Să fiți și mai atenți decât de obicei cu igiena

Reamintiți-le, așadar, celor mici că nu vor putea bea apă de la robinet, că și pe dinți ar fi bine să se spele cu apă îmbuteliată și că va trebui să fie și mai atenți decât de obicei cu spălatul pe mâini. În plus, tot pentru această călătorie trebuie luat în calcul faptul că în safari este foarte mult praf, mai ales dacă pe timpul nopții nu plouă.

2. Să vă înarmați cu răbdare, o să merite!

De asemenea, pentru cele câteva zile cât durează safari, trezitul devreme nu mai este opțional, iar rezervorul cu răbdare trebuie să fie destul de plin pentru că experiența în mijlocul animalelor este mereu imprevizibilă. Uneori, este nevoie să așteptăm și câteva ore pentru a surprinde scene spectaculoase, pentru a ne întâlni cu elefanții mult iubiți ori cu Regele Leu. Astfel că este nevoie de multă răbdare și de liniște pentru a nu speria animalele.

3. Nu uitați acasă crema de soare cu factor mare de protecție și pantofii de apă!

Nu în ultimul rând, deși recomand majoritatea sejururilor organizate de noi la plajă pentru familiile cu copii de toate vârstele (cum ar fi Maldive, Seychelles sau Mauritius), pentru Zanzibar consider că este nevoie de ceva mai multă precauție.

În Zanzibar, soarele este foarte puternic încă de pe la 9 dimineața, fiind la doar 6 grade de Ecuator. Totodată, este important ca intratul în apă să se facă doar cu papuceii speciali pentru asta, pentru că în apă se „ascund“ tot felul de surprize, de la arici de mare și până la corali. Nu în ultimul rând, familiilor cu copii care călătoresc cu noi le spun încă de la început că ar fi bine să explice celor mici fenomenul de maree, pentru ca ei să înțeleagă că bălăceala în ocean nu se poate face toată ziua, fluxul și refluxul fiind foarte pronunțate în partea de est a insulei, unde ne cazăm noi de obicei. Pe de altă parte, tocmai acest fenomen ne permite să facem excursii în larg, în căutarea peștișorului Nemo, steluțelor de mare, castraveților de mare, peștișorului zebră și a altor vietăți care se ascund în adâncurile Oceanului Indian.

Ca atare, pentru a evita interminabilele discuții și planșete despre cum „mami, nu vreau să mă dai cu cremă“, „tati, vreau în apă acum“ și alte asemenea, cel mai bine ar fi ca cei mici să fie, totuși, puțin mai mari, minimum 6-7 ani. Mai ales că Zanzibarul vine în a doua parte a călătoriei, după câteva zile în care oricum regulile sunt destul de riguroase. Este nevoie de ceva mai multă înțelegere și toleranță din partea copiilor. Una peste alta însă, deși poate părea, pe alocuri, o provocare să călătorești cu copiii în Tanzania și Zanzibar, experiența este una incredibilă chiar și pentru tine ca adult și, din punctul meu de vedere, dacă aveți posibilitatea să trăiți asta cu familia în formulă completă, nu mai este cazul să stați pe gânduri.

Pe www.RazvanPascu.ro și pe pagina de Facebook Răzvan Pascu găsiți toate excursiile noastre de grup, în care mai avem locuri disponibile.