FacebookTwitterLinkedIn

Proprietarul restaurantului Florin Rădulescu a explicat care a fost, în viziunea lui, reţeta succesului unui astfel de concept inedit. „Dacă nu te adresezi cu un produs premium unor clienţi premium, într-o zonă premium, nu ai nicio şansă”, a precizat el.

Iar această filosofie pare să fi dat roade, pentru că în cele două restaurante – steakhouse-ul, deschis în 2010, şi restaurantul de peşte OSHO, deschis în 2011, investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 800.000 de euro, iar în 2012, cifra de afaceri a atins 2,5 milioane de euro.

Restaurantul OSHO Steak contribuie cu 49% în realizarea cifrei de afaceri, OSHO Fish cu 38% iar măcelăria OSHO cu 13%.

Printre planurile pe care le mai are proprietarul OSHO se numără, de asemenea, o investiţie de aproximativ 100,000 de euro, în rebranding, în dezvoltarea departamentului de livrări la domiciliu şi de evenimente dar şi în reconfigurarea restaurantului.

 „OSHO a apărut din dorinţa de a aduce în Bucureşti un nou concept – restaurantul-măcelărie. OSHO a însemnat de la început inovaţie, am adus tipuri de vită şi cut-uri care nu existau până atunci în România. Deşi între timp au mai apărut restaurante care au acest concept, încercăm să inovăm în continuare şi să rămânem lideri aducând specialităţi noi din carne şi creând experienţe unice pentru clienţii noştri. Ne-am propus ca în următorii doi ani să analizăm piaţa din principalele oraşe cu potenţial economic în vederea deschiderii de noi restaurante”, declară Florin Rădulescu, Proprietar OSHO.

În medie trec zilnic pragul OSHO între 500-550 de clienţi, gradul mediu de ocupare al restaurantului fiind de aproximativ 85%, în prima parte a anului. Clienţii OSHO sunt în principal din zona corporate, cu vârsta de peste 35 de ani. Dintre aceştia, OSHO estimează că peste 65% sunt clienţi fideli.

Materia primă folosită în restaurant este de cea mai bună calitate, asigurată de parteneri exclusivişti din ţări precum Italia, Polonia sau SUA, dar şi a procesului de maturare făcut, conform unei reţete proprii  în restaurant. Peştele şi fructele de mare proaspete folosite la OSHO Fish sunt selectate şi trimise de un  specialist OSHO de trei ori pe săptămână din Spania. „Peştele este de captură, de aceea este cu 20-30% mai scump decât peştele de fermă”, mai explică proprietarul OSHO.

Cele mai apreciate mezeluri din Spania şi Italia, iar în meniul OSHO se pot găsi excepţionalele Wagyu New York, aromatale Black Angus Ribeye sau delicatese precum Bison Ribeye şi specialităţile cum ar fi Royal Osho Burger. Alături de acestea, Jamon Pata Negra, platouri Boiled Marsicada, cu creveţi şi languste, trilogia Seafood sau caracatiţa şi tonul pe grătar întregesc şi ele meniul OSHO Fish. Cele mai apreciate produse din măcelăria OSHO sunt: New York, Ribeye Black Angus, Lamb Chops şi Beef Fillet.