
Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”
La 27 de ani, inginerul Anghel Saligny proiecta primele poduri combinate șosea-cale ferată din România, pe ruta Adjud-Târgu Ocna. Născut în 1854, fiul lui Alfred Saligny, un alsacian stabilit în România, Anghel Saligny a studiat ingineria la Şcoala Tehnică Superioară din Charlottenburg, în perioada 1870-1874.
GALERIE FOTO: Inginerii din “RETRO 30 SUB 30”
Interesant este că Anghel Saligny a proiectat și realizat o serie de poduri metalice care le-au înlocuit pe cele existente, construite de companii străine. Aproape de negândit pentru noi, cei care trăim într-un prezent în care percepția generală este că doar companiile din străinătate pot construi drumuri și poduri! Cea mai importantă lucrare a inginerului român este complexul de poduri de la Feteşti-Cernavodă, care la data inaugurării – 26 septembrie 1895 – era cel mai lung pod din Europa şi al treilea din lume.
GALERIE FOTO: Inventatorii din “RETRO 30 SUB 30”
În realizarea sa, Saligny a adus două mari inovaţii: sistemul nou de grinzi cu console pentru suprastructura podului şi folosirea oţelului moale în locul fierului pudlat ca material de construcţie pentru tabliere. Podul a fost inaugurat de regele Carol I, care care a ţinut să bată personal ultimul nit de argint. Alte două construcţii ale lui Anghel Saligny au fost premiere mondiale şi anume silozurile din beton armat de la Brăila şi Galaţi.
GALERIE FOTO: Artiştii din “RETRO 30 SUB 30”
Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”