FacebookTwitterLinkedIn

Când ai început să fii interesat de modă?

Pe când eram copil. Le ajutam pe mama și pe surorile mele să hotărască ce model Aso Ebi [vestimentație ceremonială în Africa de Vest – n.a.] să coasă. Știam că îmi va plăcea să mă ocup de modă. N-am putut să merg la specializare în străinătate, iar în Lagos nu exista așa ceva în acel moment. Dar cât am fost licean și apoi student al Universității din Lagos, unde am obținut o diplomă în finanțe, am folosit orice prilej pentru a câștiga experiență în modă. Am făcut stagii la toate revistele posibile, la casele de modă sau în domeniul consultanței stilistice. Am învățat cât de multe am putut pentru a înțelege bazele acestei industrii. Cu fiecare job, am pus deoparte bani, cu care mi-am lansat brandul în 2011, după finalizarea studiilor universitare.

Din toată informația primită în perioada de formare pe cont propriu, aș vrea să extragi acele nume care au avut cea mai mare influență asupra ta.

Dintre brandurile locale, mi-au plăcut mereu Lisa Folawiyo și Lanre Da Silva, iar dintre cele internaționale – Kenzo, Acne Studios și JW Anderson.

Și totuși, dincolo de pasiunea ta pentru modă, ce anume te-a convins că ești făcut pentru lansarea unui business propriu în acest domeniu?

Mi-am dat seama că iubesc moda mai mult decât orice altceva și că ideea de a crea haine poate să reprezinte calea prin care pot să contribui la schimbarea socială. Am vrut să inițiez un dialog, să lansez idei, să înfrunt ideologii, să ajut oameni. Maturizându-mă, nu-mi puteam imagina o viață fără modă, iar acest lucru m-a determinat să fac din ea vocea cu ajutorul căreia să încerc să fac acele schimbări pe care mi le doream.

De ce Orange Culture? Care e povestea acestui nume?

E inspirat de un articol pe care l-am scris, despre un așa-numit Orange Boy, un text care vorbea despre cum e să crești trecând prin tot soiul de abuzuri doar pentru că nu te încadrezi în standard și pentru că îți place să desenezi. A devenit un fel de rubrică, iar oamenii îmi scriau despre lucrurile care îi afectau, despre faptul că se simțeau diferiți. Cu mine, oamenii se simțeau în largul lor. Așadar, The Orange Boy reprezintă unicitatea și individualitatea, valori care se regăsesc și în filosofia brandului. Încă de la început am vrut să fie clar că această marcă, Orange Culture, reprezintă spațiul în care oamenii care se știu diferiți se vor simți ca acasă.

Este Nigeria cadrul potrivit pentru acest gen de business?

Nu a fost de la început cadrul potrivit pentru modă; de fapt, când am început eu, fundația acestei industrii nu prea exista. Grație unor platforme precum Săptămâna Modei și a Designului de la Lagos – creată de Omoyemi Akerele de la Style House Files – sau NEPC Lagos etc., se simte un ajutor tot mai consistent pentru acest domeniu. Așadar, cadrul devine din ce în ce mai favorabil, dar încă e nevoie de sprijin pentru a se putea accede la următorul nivel. Însă Nigeria este pe drumul cel bun.

Și dacă este pe drumul cel bun, ce îmi spui despre specificul modei din țara ta?

Este o industrie în creștere. Avem un calendar de evenimente care corespunde sezoanelor, manufacturi, precum cea a Style House Files, retaileri puternici, precum Temple Muse. Industria își dezvoltă structura necesară pentru a se putea autosusține. Sper ca în acest proces să fie inclusă și educația privitoare la modă. Și încă un lucru: apar tot mai mulți creatori tineri, așa că lumea designului vestimentar devine din ce în ce mai vibrantă. Dacă vorbim despre tradiția noastră, trebuie spus că majoritatea bradurilor nigeriene sunt construite în jurul ideii de bespoke, asta pentru că retailul este la început și pentru că în Nigeria a existat dintotdeauna acest respect pentru cultura Aso Ebi. Acum, consumatorii de modă devin din ce în ce mai pretențioși, vor să poarte zilnic produse ale mărcilor locale, de unde și necesitatea ca retailerii să construiască spații dedicate brandurilor nigeriene și celor africane, în general.

Există o poveste pe care creatorii nigerieni de modă o pot reprezenta convingător pe scena internațională a modei?

E vorba despre un întreg complex cultural, de istorii care au fost însușite și spuse nu foarte bine în trecut. Noi traversăm acum o perioadă profund infuzată de specificul național. E suficient să vezi tricotajele nigeriene ca să înțelegi de ce retailerii ar trebui să fie mult mai atenți la valorile pe care le producem.

Ce reacții stârnesc colecțiile tale în Nigeria și la nivel internațional?

Acasă nu au fost mereu bine primite, deoarece brandul provoca normele. Dar nigerienii au înțeles care este valoarea lui și care este aportul acestei mărci în industria modei din Nigeria datorită reacțiilor internaționale. Nigerienii găsesc tot mai multe căi spre brandul meu.

Care parte a jobului tău este cea mai importantă, cea creativă sau cea antreprenorială?

Ca să te poți autosusține ca director de creație, trebuie să le faci pe amândouă.

Până la urmă, e greu să fii designer de modă?

Cel mai greu lucru este să reușești să-ți susții ideile în fața celorlalți, în speranța că buyerii, presa, publicul vor înțelege mesajul tău și vor cumpăra. E un lucru greu cu care te confrunți de trei ori pe an. Urmând aceeași logică, satisfacția cea mai mare este să constați că ești pe aceeași lungime de undă cu toți cei menționați anterior.

Pentru Orange Culture, stilul înseamnă în primul rând…

Libertate. Asta e frumusețea: exprimarea fără piedici.

Să facem împreună un exercițiu de imaginație, de care în mod sigur nu ești străin. Ce se va întâmpla peste ani cu Orange Culture?

Va fi un brand disponibil și purtat peste tot în lume. Va fi o voce răzbătătoare în industria internațională a modei și unul dintre actorii care vor face ca moda nigeriană să fie de neoprit.