
Alături de Rockefeller, Churchill, Coco Chanel, Guccio Gucci, Louis Renault, Regina Elisabeta a II-a, Împăratul Napoleon al III-lea, Regina Siamului sau Împărăteasa Iranului, pe lista veche și îngălbenită de timp a „comenzilor speciale“ ale brandului tronează, sub antetul „S.T.Dupont – Rue Dieu 8“ și două nume cu rezonanță pentru țara noastră: „Sa Majesté la Reine Hélène de Roumanie“ și „Sa Majesté la Reine Anne de Roumanie“.
Prin comenzi speciale înțelegându-se absolut orice poate fi realizat tridimensional după imaginea existentă doar în mintea clientului, folosind ca materiale cea mai fină piele, pietre și metale prețioase.
Și, după cum mi-a mărturisit Olga Pasternak, directorul brandului pentru Europa de Est, la întâlnirea noastră, asemenea comenzi pot merge de la mici minaudières pentru doamne, confecționate manual din metale scumpe până la puști de vânătoare inscripționate. Oricare ar fi dorința clientului, există un artizan Dupont care o poate transforma în realitate tactilă.
Povestea omului care a reușit să strângă pe aceeași foaie de hârtie numele celor mai importante nume ale secolului său – Simon Tissot Dupont – începe în secolul XIX fără auspiciile promițătoare ale unei vieți de huzur. Băiatul unui tâmplar din localitatea Faverges, din Alpii Francezi, Dupont a devenit fotograful oficial al Împăratului Napoleon al III-lea și, fascinat de lumea strălucitoare a elitei din epocă, și-a imaginat, la 1872, ceva ce ar fi părut atunci un vis intangibil: cufere de călătorie personalizate până în cel mai mic detaliu, care să reprezinte un fel de „artă a călătoriei în stil“ și pe care să le folosească toți oamenii de vază ai Franței.
Primii săi clienți au fost chiar Împăratul Napoleon al III-lea și Împărăteasa Eugénie, iar restul elitei europene le-a urmat la scurt timp exemplul, transformând viziunea genială a unui băiat modest în ceea ce s-ar fi putut numi, în termeni contemporani, un „must have“ al epocii. Ceea ce iubeau cel mai tare oamenii la S.T.Dupont erau finisajele luxoase, pielea extrem de fină și, din imaginația imbatabilă a lui Simon, secretele de manufacturare precum îmbătrânirea pielii naturale cu pulbere de diamant, astfel încât culoarea să aibă profunzime și textura să fie lucioasă și elegantă.
La început de secol XX, băiatul de tâmplar își făcuse deja un nume cu rezonanță internațională, creațiile lui foloseau 17 meșteșuguri diferite (de la prelucrarea aurului la marochinărie și de la argintare la croitorie sau la crearea sticlei), iar cei mai bogați și faimoși oameni din epocă, de la Coco Chanel la Rockefeller, se mândreau că nu călătoresc fără accesoriile lor personalizate de la Dupont.
Următorul pas firesc l-a constituit numirea sa ca „furnizor oficial“ al Republicii Franceze, iar la nunta Reginei Elisabeta a II-a cadoul de nuntă din partea președintelui Franței a fost o casetă de călătorie rafinată și elegantă, din piele marocană, care a reprezentat și sâmburele unei tradiții: la nunta Prințului William cu Kate Middleton cadoul a fost tot o casetă de călătorie, produsă în aceleași străvechi ateliere ale brandului, situate în Alpii Francezi.
Totuși, produsul emblematic S.T.Dupont – bricheta – avea să se nască chiar dintr-o astfel de comandă specială, plasată de unul dintre clienții fideli ai brandului, Maharajahul din Patiala (o localitate indiană din regiunea Punjab), care a comandat pentru consoartele lui o sută de poșete tip minaudière, din lac chinezesc, fiecare dintre acestea urmând să conțină o brichetă din aur masiv.
Atelierele Dupont au lucrat timp de trei ani la această comandă fabuloasă, iar în 1941 a ieșit pe piață și prima brichetă oficială Dupont de lux.
Creată din alamă și semnată de artizanii care au creat-o asemeni unei opere de artă, bricheta Dupont a devenit un simbol instantaneu al statutului social și al rafinamentului, transformându-se în scurt timp obiectul-cult al celebrităților epocii, care nu mai concepeau să fie văzute fără un „Dupont“: de la Picasso și Andy Warhol până la icon-uri de Hollywood precum Marilyn Monroe sau, ironic, Jackie Kennedy-Onassis, a cărei brichetă avea inscripționat un simplu „J“.
De la Jackie a pornit un alt simbol al brandului, stiloul „Classique“, comandat de către Prima Doamnă a Americii pentru a se potrivi cu bricheta ei Dupont și pe care designerul brandului a avut inspirația să-l deseneze pornind de la un element extrem de recognoscibil: „rotița“ cu care se aprinde bricheta.
În aceeași perioadă, două alte personaje de legendă ale Americii au inspirat creații de marochinărie iconice: Audrey Hepburn geanta „Riviera“ (1953), un model elegant și feminin realizat din piele exotică, a cărei parte inferioară se deschidea sub forma unui „sertar“ special pentru cosmetice, iar Humphrey Bogart geanta „Bogie“, din țesătură de bumbac și piele artificială, creată după ce faimosul actor a solicitat un „duffle bag“ ușor și practic, pentru călătoriile pe distanțe scurte.
În 2012, cu ocazia aniversării a 140 de ani de S.T.Dupont, cele două modele – „Riviera“ și „Bogie“ – au fost reeditate cu mici modificări, împreună cu o ediție specială de stilou, pix și brichetă în lac alb și roz-pudrat, inspirate de pălăria purtată de Audrey Hepburn în filmul „Funny Face“.
Ceea ce mi-a plăcut din prima clipă la Dupont a fost tocmai acest mod natural și lipsit de efort prin care istoria bogată se îmbină cu modernitatea, brandul părând că aparține, în mod complet firesc, ambelor lumi. Este furnizor oficial al Palatului Élysée, preferat al reginei Angliei și simbol de vază al maturității (în Franța, orice tânăr de familie bună primește la 18 ani o brichetă Dupont, indiferent dacă fumează sau nu), dar pe de altă parte și partener oficial al francizelor James Bond și Star Wars și artizanul din spatele creațiilor ingenioase care ne duc cu gândul la 007 sau la Darth Vader.
Cu ocazia lansării filmului „Spectre“ spre exemplu, francezii au creat un model oficial cu totul spectaculos: o brichetă care imită locul lăsat de un glonț.
Pentru a reuși să echilibreze noua geometrie de design pe care o implică această găselniță ingenioasă, directorul de creație al brandului, Stéphane Martin, a reconfigurat întreaga structură a clasicei brichete Dupont, pentru a repoziționa rezervorul de gaz, creând de asemenea un comportament special pentru mesaje secrete. Rezultatul captează toate privirile: o brichetă masivă și elegantă, care ar fi fost cu siguranță și pe placul Maharajahului din Patiala, dar ultra-modernă, high-tech și cu un touch irezistibil de Bond. James Bond.
Acest articol a apărut în ediția de iarnă 2015 a revistei trimestriale de lux și atitudine ”UP BY FORBES”, editată de Forbes România.