FacebookTwitterLinkedIn

Înainte să se nască primul nostru băiat, îmi amintesc că ne-am propus să călătorim cât putem de mult și să profităm de perioada în care bebelușul era în burtă, pentru că nu știam dacă împreună cu bebe vom mai putea călători. 4 ani mai târziu și câteva zeci de vacanțe împreună cu unul sau doi copii, mai scurte sau foarte lungi, mă bucur să vă spun că “se poate”. Dar avem mici secrete pentru vacanțe reușite cu copiii!

Alegem destinații interesante pentru toată lumea

Regula aceasta nu este neapărat valabilă pentru bebeluși, dar devine extrem de importantă pentru călătoriile cu copii peste doi ani. Destinația este și în strânsă legătură cu timpul petrecut acolo. Spre exemplu: vacanțe active și city break-uri nu recomand mai mult de 4 zile. Pentru că devine obositor și pentru părinți și pentru copii. Vacanțele noastre în destinații intercontinentale sunt de minim o săptămână și preferabil să includă și ceva timp de relaxare la plajă, piscină, după preferințe. Sunt și țări recunoscute pentru faptul că sunt child friendly. Olanda, spre exemplu, este una dintre cele mai reușite destinații pentru vacanțele cu familia în Europa, din ce am explorat noi până acum. Mori de vânt, parcuri cu clădiri în miniatură, plimbări cu barca pe canale, locuri de joacă cu multe activități faine pentru copii, nouă ne-a creat senzația unui parc imens în care în fiecare zi ai câte ceva de făcut, complet diferit față de ce ai explorat în ziua anterioară. Și Sicilia a fost interesantă, și Alsacia. Dacă pășim în afara Europei, Dubai-ul are foarte multe de oferit copiilor și adulților deopotrivă. Iar dintre destinațiile intercontinentale, una dintre cele mai potrivite destinații pentru familiile cu copii este Mauritius. Oferă un mix perfect de relaxare și activități interesante pentru copii. Au chiar și un parc tematic gândit ca o savană, unde veți găsi animalele aproape în libertate, exact ca într-un safari.

Nu exclud nicio destinație, dar nu recomand să călătoriți cu copiii mici în zone unde trebuie făcute anumite vaccinuri, cum este Kenya sau Tanzania.

Atenție la cantitatea de bagaje

Cantitatea de bagaje devine un stres pentru cel / cea care împachetează și pentru cel / cea care le cară. Luați doar strictul necesar și lăsați acasă 90% dintre bagajele aflate la categoria “dar dacă…”. Dacă vreți să faceți exces, o puteți face la bagajul de cală. Bagajul de mână o să vă însoțească tot drumul până la destinație și orice element în plus o să se transforme în corvoadă pentru voi. Lista noastră pentru bagajul de mână include maxim un rucsac de persoană, inclusiv pentru Alex, băiețelul nostru de aproape 4 ani.

Nu vă stresați cu mâncarea copiilor

În momentul în care vă decideți să călătoriți cu cei mici trebuie să fiți conștienți că îi veți scoate din mediul lor. Vor vedea aglomerația de la aeroport, vor dormi la hotel și vor mânca la restaurant. Respectați-le dieta, dar nu vă așteptați ca lucrurile să se întâmple exact ca acasă. Pentru câteva zile de vacanță nu se va întâmpla nimic dacă vor mânca și alte lucruri decât cele cu care sunt obișnuiți. Vă recomand însă să puneți în bagaj și ceva ce știți sigur că lor le place (pentru eventualitatea în care nu se vor împăca cu mâncarea locală).

Alegem hoteluri sau Airbnb în vacanțele cu copiii?

În funcție de orașul în care vă aflați și de programul vacanței puteți căuta hoteluri child friendly, eventual care să aibă și locuri de joacă, restaurant și posibilitate de a comanda room service sau puteți închiria un apartament pe Airbnb. Avantajul suprem al hotelului rămâne servirea micului dejun și faptul că vă scutește de acest efort, plus restaurantul unde poți merge oricând și faptul că ai pe cineva care să facă curat în cameră, plus anumite facilități la care ai acces dacă este un hotel mare, precum petreceri, locuri de joacă pentru copii, etc, în timp ce un apartament de pe Airbnb o să vă ofere spațiu suplimentar și mai mult loc de explorat pentru copii.

Fiți pregătiți de elemente neprevăzute

Copiii se pot transforma într-un generator de haos în vacanțele voastre. Tantrumuri, schimbări de temperament, că nu le place culoarea cerului sau vântul, că nu au la restaurant pastele preferate sau că și-au uitat acasă jucăria preferată. Toate aceste mici incidente se pot tranforma în adevărate tsunami care pot genera schimbări de plan de ultim moment. Veți vedea că tsunami-urile trec și că lucrurile se vor așeza rapid. Fiți doar pregătiți să schimbați sau să ajustați programul.

Cea mai mare temere: ce fac dacă se îmbolnăvește copilul?

Deși un punct mai sensibil, adevărul este că vei face același lucru ca și acasă. Este bine să ai în bagaj medicamentele pe care acasă ajungi să le administrezi cel mai des (obligatoriu antitermice de mai multe feluri, ceva antivomitiv, ceva pentru roșu în gat și viroză). În egală măsură este obligatoriu să ai o asigurare medicală atunci când călătorești cu copiii (eu aș spune că este obligatorie și pentru adulți, dar să spunem că cei mici sunt mai imprevizibili).

Primesc deseori întrebarea “Cât de mult vi s-a schimbat stilul de a călători odată cu venirea copiilor?”. Răspunsul este că s-a schimbat radical, dar nu neapărat în rău. Pur și simplu copilul devine și el un partener de vacanță și atunci trebuie să îi iei în considerare preferințele. Nu trebuie să fie o corvoadă să călătoriți împreună, ci o ocazie să vă bucurați în familie de câteva locuri frumoase.

Dacă aveți copii nu înseamnă că nu veți mai călători în doi, dar din experiență vă spun că atunci când o veți face, veți simți că lipsește ceva.

 Cum călătorește Răzvan Pascu?

Împreună cu cei care îmi urmăresc blogul și pagina de Facebook călătoresc foarte mult, în destinații exotice din lumea întreagă. Uneori vacanțele noastre de grup sunt potrivite și pentru copii, și atunci de cele mai multe ori îmi iau și familia cu mine, iar clienții noștri când află lucrul acesta își iau și ei copiii. Chiar dacă sunt călătorii de grup, uneori poți să mergi și cu copiii, desigur fără să recomand asta la un circuit activ cu program strict în fiecare zi prin America de Sud sau în anumite părti din Asia. De exemplu, în ultimii 2 ani de Revelion am fost în câte o croazieră în Caraibe cu grupuri de câteva zeci de turiști, iar ultima dată mi-am luat și familia cu mine. La fel voi face și anul acesta, de Revelionul 2020, și la fel pot face și turiștii. De multe ori, însă, de-a lungul anului, plec singur și însoțesc grupurile de turiști în destinații din toată lumea, de exemplu anul acesta avem mai multe excursii deosebite: Asia Centrală în luna mai, Madagascar în iunie, Costa Rica și Panama în iulie, Coasta de Vest a SUA la final de august, Coreea de Sud și Japonia în septembrie, Tanzania, Kenya și Zanzibar în noiembrie și decembrie.

Răzvan Pascu, ghidul Forbes Kids prin țări exotice

Răzvan Pascu are 34 de ani, a lucrat în 2 multinaționale și acum este antreprenor, cu companii în mai multe domenii de activitate. Principalele activități ale sale sunt consultanță în marketing turistic, organizarea de evenimente corporate și activități de Marketing & PR. Răzvan Pascu a fost parte din generația Forbes 30 sub 30, este pasionat de călătorii și are o comunitate pe Facebook și Instagram de peste 250.000 de followeri. Răzvan semnează în Forbes Kids rubrica de călătorii alături de copii și ne va ”plimba” în fiecare număr al revistei prin destinații exotice. Pentru sugestii și idei îi puteți scrie la contact@razvanpascu.ro