
Simona Kessler, președintele Simona Kessler International Copyright Agency Ltd, consideră că anul 2021 a fost o „surpriză plăcută” cu licitații „îndârjite” pe piața editorială. Totuși, în prima parte a acestui an, pe fondul crizei energetice și a inflației, vânzarea de carte a scăzut cu aproximativ 25-30% în luna martie 2022 față de 2021.
Forbes: Ce a însemnat anul 2021 pentru agenția dvs: un an al revenirii după șocul din 2020, un an obișnuit sau un an prevestitor pentru o nouă criză? Care sunt domeniile/categoriile de carte care au funcționat cel mai bine în 2021 (solicitate de editorii români)?
Simona Kessler: 2021 a fost o surpriză extrem de plăcută: în ciuda celui de-al treilea val pandemic, anul a început zglobiu și a continuat voios pe fondul campaniei de vaccinare, depășind cu 15% nivelul atins de agenția noastră în 2019, cel mai bun an după criza financiară din 2008!
Am avut cel mai mare număr de pre-empturi și licitații îndârjite cu sume record pentru piața românească de la începutul timpurilor post-decembriste încoace.
Am reușit să încheiem peste 1.000 de contracte în noul regim de lucru de acasă care și-a dovedit astfel eficiența. De la carte de copii la ficțiune și non-ficțiune editurile au dorit să recupereze rapid după lentoarea lui 2020 și nu s-au cantonat în categorii predilecte perioadelor de criză, achiziționând titluri extrem de interesante și vandabile.
Iată câteva exemple dintre titluirle agenției noastre care s-au vândut extraordinar de bine în 2021: „Când corpul spune nu” de Mate Gabor (Curtea Veche) – peste 28.000 de exemplare vândute în numai patru luni, „Din cer au căzut trei mere” de Narine Abgaryan (Humanitas Fiction) cu două tiraje epuizate în trei luni de la aparitie, urcând în continuare în top.
De la apariție – în mai 2019 – Atomic Habits de James Clear (Lifestyle) a depășit 30.000 de exemplare vândute, din care 20.000 s-au vândut în 2021, devenind bestseller și în format audio pe platforma Audio Tribe, Acolo unde cântă racii de Delia Owens (Pandora) a continuat să se vândă foarte bine și în anul trecut, 12.000 de exemplare, atingând 32.000 exemplare de la apariție.
Creierul copilului tău de Daniel J. Siegel (For You) a devenit long-seller cu aproape 40 000 exemplare vândute de la aparitie, iar în 2021 a cunoscut un boost cu aproape 10.000 exemplare vândute!
Iar autori precum Elif Shafak, C.S. Lewis, Evgheni Vodolazkin, George Orwell, Roald Dahl, George RR Martin, Stephen King, Paulo Coelho cu zeci de mii de exemplare vândute în România au continuat să se vândă exceptional și în 2021.
2021 a fost un an hiperactiv și în evenimente online, autorii nostri au răspuns cu entuziasm lansărilor de carte pe zoom, la interviuri și au trimis mini-video-uri promoționale care fără doar și poate au ajutat vânzarea.
Un eveniment foarte îndrăgit a fost FestivalYA organizat de Cărturești la care au participat autori de succes ai agenției noastre, precum John Green, Patrick Ness, Rachel Cohn, Jennifer Niven, David Levithan, Benjamin Alire Saenz, Mauren Johnson, Jenny Han etc. care au intrat în discuții online cu adolescenții cititori din România pe teme foarte diverse: integrare în societate, iubire, depresie, LGBTQ, singuratate etc.
Forbes: Care este fotografia (starea ) din prezent a pieței editoriale din România?
Simona Kessler: După izbucnirea războiului din Ucraina, instantaneul lunii martie arată o lume încremenită de ororile războiului și de teama amenințării care planează asupra tuturor.
În prima lună știrile cumplite de pe front și tragedia refugiaților au absorbit atenția tuturor, atât la noi, cât și în Occident. S-a impus un fel de pauză tacită în breaslă, fiind evident că nimeni nu se poate concentra să citească cataloage, liste sau vreun manuscris.
Târgurile de carte de la Bologna și Londra, deși și-au redeschis porțile după doi ani, au fost umbrite de drama războiului.
În plus, pe fondul scumpirilor gazelor, electricității, alimentelor, hârtiei vânzarea de carte a scăzut cu aproximativ 25-30% în luna martie față de 2021.
Deși se profilează perspectiva unei recesiuni, iar incertitudinea este palpabilă în continuare, pot spune că editurile se străduiesc să țină ritmul și că de la jumătatea lui aprilie se întrevede o ușoară revenire atât în vânzări cât și în achizițiile de drepturi de traducere, la un nivel comparabil cu 2021.
În mod special doresc să amintesc că editurile fac eforturi majore de-a menține, pe cât posibil, un preț uman la carte, deși costul hârtiei și al tiparului s-a dublat și chiar triplat.
Forbes: Care sunt îngrijorările dvs în ceea ce privește piața editorială din viitorul apropiat (acest an și începutul anului viitor)? Dar motivele de optimism?
Simona Kessler: Din 1990 încoace am trecut prin mai multe crize economice, dar niciodată nu am trăit cu groaza unui război și perspectiva unei crize mondiale deopotrivă, totul pe fundal pandemic, fie și estompat.
Deci îngrijorarea mea este cea a tuturor și nici nu îndrăznesc să o rostesc.
Eu sunt însă optimistă din fire și sper din răsputeri că piața noastră de carte este suficient de matură să treacă de încercările grele ale acestui an imprevizibil, iar noi toți să reușim să ne adaptăm la noua ordine a lumii.
(23 mai 2022)