FacebookTwitterLinkedIn

Piața globală de mașini electrice a crescut cu 6% în a doua jumătate a anului 2022, dar motivele pentu care sunt achiziționate de către clienți s-au schimbat, astfel că preocuparea pentru protejarea mediului a căzut pe locul secund.

”S-au schimbat și motivele din spatele achiziției unui vehicul electric. Pentru prima dată, adecvarea vehiculelor electrice pentru călătorii pe distanțe scurte a devenit cel mai important factor, înlocuind preocupările de mediu”, potrivit unui studiu realizat de consultantul Roland Berger.

Piața de mașini electrice a crescut, în a doua jumătate a anului trecut, cu 6% la nivel global, comparativ cu a doua jumătate a anului 2021, dar vânzările totale au avansat într-un ritm lent, de la 3,8 milioane de vehicule la puțin peste 4 milioane de unități, în special în APAC (Asia de Est, Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Oceania) și America de Nord.

În Europa, însă, în ciuda creșterii cu 5% vânzărilor generale de vehicule, vânzările de vehicule electrice au scăzut cu 9% în partea a adoua a anului 2022.

De altfel, europenii sunt cel mai preocupați de costul mare al încărcaării cu energie a bateriilor mașinilor electrice.

Percepțiile asupra nivelurilor de preț acceptabile ale vehiculelor electrice s-au schimbat, de asemenea.

Aproximativ 40% dintre cei 15.000 de respondenți apreciază că prețurile mașinilor electrice ar trebui să fie echivalente cu prețurile vehiculele tradiționale cu motor cu ardere internă.

Dar, mai ales în Europa și America de Nord, a crescut ușor numărul celor care cred că vehiculele electrice ar trebui să fie mai ieftine decât vehiculele cu motoare termice.