FacebookTwitterLinkedIn

Spitalul Ponderas, dedicat pacienților metabolici (diabetici și supraponderali), a inaugurat un nou sediu,  schimbare determinată de creșterea numărului de pacienți. Singurul Centru de excelență în chirurgie metabolică din estul Europei și-a dublat astfel capacitatea, ajungând la 141 de paturi, peste 25 de cabinete medicale, 8 săli de operații și 9.000 de metri pătrați. Numărul angajaților a crescut, de asemenea, cu 15%. Sediul se află în clădirea Art Business Center din nordul Bucureștiului, iar lucrările de amenajare au început în august 2014 și prima operație s-a realizat în decembrie.

„Intervențiile chirurgicale sunt de ordinul a mii de euro, comparabile cu prețurile din afară, poate mai mici la noi, și se realizează cu tehnologie de același nivel ca în vestul Europei”, a precizat Prof. dr. Cătălin Copăescu, care este proprietarul Ponderas și care vrea să ajute la reintegrarea pacienților cu obezitate morbidă și diabet în societate, pentru ca aceștia să redevină, implicit, contribuabili. Costurile acestor boli pentru economie sunt uriașe, dacă avem în vedere că un studiu efectuat de GFK pentru spitalul Ponderas în 2013 arăta că 34% din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ 20 % obeză. Dr. Copăescu a estimat numărul pacienților diabetici români la 800.000 , pentru îngrjirea cărora ar fi nevoie de 480 de milioane de dolari ( fiecare pacient diabetic are nevoie în medie de 600 de dolari pe an pentru tratament). În prezent, spitalul derulează un studiu pentru a dovedi eficiența chirurgiei față de tratamentul conservator în tratarea diabetului.

Vasile Cepoi, Preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor , prezent la inaugurare, a admis că, în special în cazul acestor boli, este nevoie de o continuitate a tratamentului, deoarece “sistemul de sănătate românesc suferă din cauza lipsei de continuitate  –pacientul este tratat secvențial, ca o mașină la service și trimis de la un medic la altul”.

Spitalul Ponderas a funcționat timp de patru ani în alt sediu, în zona Dristor, unde a tratat peste 5.000 de pacienți doar pentru obezitate. Anul trecut a tratat peste 35.000 de pacienți, realizând o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro. Pentru 2015, spitalul așteaptă o creștere de 25% acesteia.