
Efectele inflației se vor resimți cel mai putenic în ultimul trimestru al anului, pe măsură ce impulsul de a cheltui sume sonsiderabile pe vacanțe, după doi ani de pandemie, se va disipa, potrivit unui studiu realizat de Cult Research a realizat în iunie 2022.
“Există în percepția cetățeanului o disonanță între peisajul economic pesimist influențat și de războiul de la graniță și tendința de revenire la viața de acum mai bine de 2 ani, înainte de pandemie. Reflexul este să se recupereze timpul pierdut aproape indiferent de contextul financiar mediatizat din ce în ce mai mult la emisiunile de specialitate. Un moment de revenire la realitate va fi în ultimul trimestru al anului, când efectele scumpirilor din energie se vor resimți mai puternic, punând în dificultate bugetele românilor”, a afirmat Alexandru Zodieru, director general al Cult Research.
Inflația determină o diminuare a puterii de cumpărare, astfel este necesară o sumă mai mare de bani pentru a achiziționa aceleași bunuri sau servicii. Această consecință are un impact puternic asupra populației, prin creșterea costului general de trai, evidențiat prin scumpirile apărute atât în magazine, cât și în benzinării.
O contracție a consumului pe fondul inflației va avea loc gradual, deoarece obișnuința de consum a românilor se va educa pe măsură ce vor interacționa cu noile prețuri.
“Românii vor fi nevoiți să improvizeze strategii de combatere a inflației. Acest comportament va fi o reacție comună la lipsa de educație financiară la nivel populației. Actualul context este scenariul perfect pentru stârnirea unui sentiment colectiv de frustrare și neputință, însă poate fi privit și ca o oportunitate de evaluare și regândire a stilului nostru de viață”, a adăugat Alexandra Vîjeu, Qual Manager la Cult Research.
În luna mai, rata anuală a inflaţiei a fost de 14,5%, nivel apropiat de cel din anii 2000. Potrivit Fondului Monetar Internaţional, la sfârșitul anului, inflația este aşteptată să se situeze la 12,5%.