
Campaniile plătite pe social media sunt principala metodă de promovare pentru 65% dintre companiile din România, conform „Romanian Ecommerce Report 2024”, studiul realizat de MKOR la comanda VTEX.
Potrivit studiului, lansat în premieră în cadrul European Digital Commerce (EDC), șase din zece microîntreprinderi au înregistrat o scădere a vânzărilor online în 2023, semn că afacerile mici întâmpină dificultăți în adaptarea la piața dinamică a comerțului digital.
În schimb, două din trei întreprinderi mari au raportat o creștere a vânzărilor, ceea ce reflectă capacitatea lor de a valorifica resurse mai ample și strategii mai avansate.
Conform datelor analizate, aproximativ 70% dintre start-up-uri au înregistrat o creștere a vânzărilor online, subliniind potențialul de dezvoltare rapidă în stadiile incipiente ale activităților digitale.
Magazinele de ecommerce reclamă o competiție acerbă cu producătorii sau cu alți retaileri în încercarea de a-și atrage și a-și păstra clienții. Anul trecut, aproape 42% dintre afacerile de ecommerce (+ 21% față de 2022) au menționat competiția cu producătorii sau alți retaileri ca fiind una dintre principalele provocări pentru business în 2023.
O altă provocare pentru retailerii online în 2023 a fost abandonarea coșului de cumpărături (33%), în creștere cu +12% față de 2022, mulți utilizatori adaugă produse în coș, dar nu finalizează achiziția.
De asemenea, 28% dintre comercianții online (în creștere cu +11% față de 2022) susțin că în 2023, deși traficul pe site-uri crește, conversia vizitatorilor în clienți plătitori este dificilă. Acest lucru indică o nevoie de optimizare a experienței utilizatorilor, precum și a strategiilor de vânzări.
În plus, studiul VTEX arată că aproape 27% dintre afacerile ecommerce reclamă politicile de preț (+15% față de 2022) ca principala provocare a anului 2023. Stabilirea prețurilor competitive care să atragă clienți, dar și să asigure profitabilitate reprezintă o problemă în creștere. Această provocare este amplificată de volatilitatea economică.
În același timp, 26% dintre afacerile din ecommerce (în creștere cu 6% față de 2022) se confruntă cu dificultăți în atragerea clienților potriviți. Identificarea publicului-țintă și atragerea acestuia prin campanii eficiente rămâne, în continuare, o prioritate pentru afacerile online, în condiții de creștere a competiției.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 350 de companii.