FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Ateliere Fără Frontiere este activă în diverse industrii: managementul deșeurilor, agricultură, modă sustenabilă, ceea ce contribuie la rezistența organizației în actuala criză economică. Continuam să colectăm toate tipurile de deșeuri electrice și electronice în perioada de vară. Reconditionam în mod special calculatoare și le oferim către laboratoarele de informatică din școli; chiar daca scoala s-a terminat, noi  pregătim demararea anului școlar 2022-2023. Realizam obiecte promotionale pentru festivalurile verii și demararea comenzilor pentru obiecte promotionale sustenabile de Craciun, și la ferma socială bio&co, sezonul legumelor delicioase de vară abia începe și așteptam doritori de legume bio, sanatoasa si locale. Adică nu avem cum sa luam pauza vara…

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?

Nu vedem lipsa de forță de muncă, ci dimpotrivă, partenerii noștri social ne trimit mulți candidați pentru programul nostru de reintegrare socio-profesională. Având în vedere că misiunea noastră este de a ajuta lucrătorii defavorizați să se integreze pe piața muncii convenționale, numărul candidaților este în creștere în situația actuală, fie că sunt români care se confruntă cu dificultăți, fie refugiați vulnerabili din Ucraina care doresc să se integreze în România, muncă fiind o componentă esențială a integrării.

De la începutul războiului, utilizarea responsabilă a resurselor și producția locală sunt identificate drept componente cheie pentru îmbunătățirea rezilienței Europei. Ateliere Fără Frontiere este un lider cheie în industria economiei circulare, iar acțiunile noastre sunt apreciate de companiile responsabile.

În concluzie, fiind singura întreprindere socială de integrare socio-profesională axată pe economia circulară din România, contextul actual dificil pune acțiunea Ateliere Fără Frontiere în prima linie a rezilienței economiei românești.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

O potențială criză economică din cauza inflației va lovi probabil majoritatea industriilor. Însă, activitățile noastre nu sunt încă afectate de încetinirea economiei. Acestea fiind spuse, ne pregătim pentru o perioadă dificilă, asigurându-ne resursele umane și financiare pentru a putea face față acestei posibile crize.

Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Perioada care urmează va fi foarte încărcată pentru Ateliere Fără Frontiere. Lansăm un nou proiect, “Project 360”, care este un program holistic pentru a integra cât mai bine refugiaților din Ucraina care sunt în zona Bucureștiului și care sunt nevoiți să mai stea pentru mai multe luni, proiect ce include 3 componente: locuințe, asistență socială și, bineînțeles, integrarea profesională. Profit de acest interviu pentru a face un apel companiilor care doresc să recruteze angajați fără calificări speciale și care pot contacta departamentul social al Ateliere Fără Frontiere pentru a începe colaborarea.