FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Până în prezent, Atria Urban Resort, proiect rezidențial multifazat dezvoltat în nord-vestul Capitalei, a vândut Faza 1 în totalitate și aproximativ 80% din Faza a 2-a și este foarte aproape de demararea construcției pentru Faza a 3-a, după obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construcție.

Echipa de vânzări, echipa financiară și cea juridică, echipa de marketing și cea administrativă, cu toții lucrăm pentru a ne diferenția, într-o piață plină de provocări și într-un climat economic încă influențat de efectele pandemiei și războiul de la granița de est a României.

Cu toate acestea, Capitală rămâne opțiunea cea mai atractivă când vorbim despre educație și piața muncii, care atrage atât tineri ambițioși, cât și bunici care vin din provincie să-și crească nepoții sau studenți în căutarea unor diplome recunoscute. Orașele universitare sunt un magnet pentru populația care caută să-și îmbunătățească statutul social și financiar, ceea ce creează o presiune și o nevoie reală de locuințe rezidențiale pentru clasa de mijloc. Atria Urban Resort a fost premiată cu două premii din partea unor specialiști din industria imobiliară, respectiv Imobiliare.ro și Construction and Investment Journal pe anul 2021, confirmând atuurile proiectului de a livra apartamente cu un raport calitate/preț remarcabil.

Putem spune că Atria nu doarme și nu intră în vacanță. Sigur, ne vom lua concedii, dar ca și în ceilalți ani, cu sau fără pandemie, cu sau fără războiul din Ucraina, vom pleca în vacanță pe rând, astfel încât să fim în continuare disponibili pentru cumpărătorii noștri. Așadar, noi nu avem privilegiul de a intra în vacanță, cel puțin nu ca afacere, dar individual fiecare își va lua concediul binemeritat după un an dificil și plin de provocări.

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?

Pentru noi, Cityring Development și EVERGENT Investments, ca dezvoltatori ai acestui proiect rezidențial, principala preocupare va fi demararea a celei de-a treia faze de construcție, cu încă 350 de apartamente de 1 până la 4 camere și cu respectarea conceptul de ”Resort Urban”, cu o atenție deosebită acordată peisagisticii. Numai în Faza a 2-a am plantat #400Arbori, adică un raport de un copac la fiecare apartament construit. Este un diferențiator pe care îl tratăm cu maximă seriozitate, pentru că aduce plus valoare investițiilor pe termen mediu și lung pe care le fac cei care caută mai multă verdeață în imediata apropiere a casei, dar și o  majorare a valorii proprietății în cazul vânzării ulterioare.

Aceasta este una dintre cele mai sigure investiții într-o perioadă cu inflație galopantă, dar și o metodă de protejare a economiilor, apartamentele devenind un mod de a câștiga un venit suplimentar în momentul pensionării , atunci când mulți își vând apartamentul pentru că nu mai au nevoie să stea în oraș sau nu mai este necesară o suprafață la fel de mare.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

Contextul economic actual este îngrijorător și cu siguranță ne va impacta și pe noi. Dar poate nu la fel de mult ca alte domenii, pentru că, după cum am spus mai sus, cererea de apartamente în București este reală. Mai mult, în lumina numeroaselor blocaje ale PUZ-urilor, Atria este într-o poziție favorabilă, având deja o reputație de conformitate cu cerințele urbanistice și respectându-le întocmai.

Scumpirea energiei și a materialelor de construcție ne forțează, însă, și pe noi să creștem prețurile pe metru pătrat util, dar țelul nostru este să rămânem printre cele mai bune opțiuni din Capitală în ceea ce privește raportul calitate/preț, mai ales în Sectorul 1, în proximitatea polurilor de birouri în formare din nord-vest, o zona în plină dezvoltare și cu o accesibilitate foarte bună.

Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

În partea a doua a anului curent vom finaliza vânzarea apartamentelor rămase din Faza a 2-a de construcție (din care aproximativ 80% au intrat deja în posesia noilor proprietari) și ne vom concentra pe demararea lucrărilor pentru Faza a 3-a. Această fază va avea un număr de 350 de apartamente de 1-4 camere, grădini, spații verzi, locuri de joacă, parcări, alei pietonale și drumuri. Spre finalul anului, vom demara campaniile de marketing pentru promovarea și vânzarea apartamentelor din această fază. Și tot în acest an, începem proiectarea Fazei a 4-a, și ultima, a proiectului Atria Urban Resort.

Pentru 2023, planurile noastre includ finalizarea construcției Fazei a 3-a și demararea formalităților juridice privind recepția și intabularea clădirilor, precum și obținerea avizelor și a autorizației de construcție pentru Faza a 4-a și începerea lucrărilor aferente acestei faze.

O provocare va fi în acest an, dar și în anul care vine, gestionarea impactului asupra costului de construcție a evoluției ascendente a prețurilor la materialele de construcție, impact care sperăm să se regăsească într-o foarte mică măsură în prețul final de achiziție.