FacebookTwitterLinkedIn

Tereza Tranakas, CEO și fondator Oxygen, vorbește despre poziționarea companiei pe care o conduce și despre ascensiunea în topul celor mai puternice firme din industria comunicării din România.

Forbes: Conform topului agențiilor de PR pentru anul 2022, realizat de „Forbes România”, agenția Oxygen PR a avut o cifră de afaceri de 7,5 milioane de euro, în creștere cu 103%. Cum a reușit agenția să realizeze această creștere explozivă?

Tereza Tranakas: În primul rând, vreau să menționez că, de câțiva ani, noi nu ne mai considerăm o agenție de PR. Nu mai jucăm în această ligă, ci jucăm în altă ligă și anume liga agențiilor integrate.

Prin urmare, e firesc ca cifra noastră de afaceri să crească progresiv, odată cu diversificarea serviciilor pe care le oferim și a portofoliului de clienți.

Abordarea integrată pe care o avem ne-a ajutat să creștem adăugând noi clienți și diversificând serviciile pentru clienții existenți. Pe măsură ce ne-am clădit relația și reputația în cadrul clienților cu care colaboram, am reușit să extindem serviciile de la PR și social media către evenimente, către advertising ș.a.m.d. Bineînțeles că acest lucru a avut un impact direct și în cifra noastră de afaceri.

La nivel de piață, s-a înregistrat o tendință de creștere în ultimii doi ani. Bugetele de marketing și comunicare au început să crească față de perioada din pandemie și piața și-a revenit. Acest lucru este evident nu numai la noi cât și la alte agenții. Așadar, am urmărit această tendință combinată cu diversificarea serviciilor noastre.

De asemenea, am avut șansa să câștigăm o serie de clienți care ne-au ajutat să ajungem la această cifră de afaceri. Veți vedea că și anul acesta, cifra va continua să crească față de anul trecut. Deja, am depășit cifra de 7,5 milioane de euro cu ceva timp în urmă. Veți constata o creștere în continuare.

Forbes: În anul 2020, Oxygen a trecut de la statutul de agenție de PR la cel de agenție de comunicare integrată. În fapt, ce-a presupus această schimbare și de ce tocmai în vârful pandemiei?

Tereza Tranakas: Intenționam să facem acest lucru de ceva timp. Cumva, era o evoluție naturală a business-ului nostru.

Anul de pandemie a fost o perioadă de reașezare pentru multe agenții și pentru noi nu a fost o excepție. Am continuat să ne urmărim viziunea, am acceptat că există riscuri în pandemie, dar am realizat că în fiecare criză există și oportunități.

Am decis să ne urmărim această viziune de a deveni o agenție integrată și a continua să dezvoltăm noi competențe, precum sustenabilitatea și employer branding, să ne creștem departamentul de creație, să dezvoltăm echipa și să nu stăm pe loc!

Eram convinși că acesta este drumul pe care Oxygen trebuie să-l urmeze și pentru că, odată ce pandemia oricum va trece, ne va găsi într-o poziție mai puternică. A fost o chestiune de strategie a agenției și de risc asumat. Acest risc a dat roade în anii care urmează pentru că noi am fost pregătiți foarte rapid să ne mișcăm. Am avut această agilitate de a ne mișca în momentul în care s-au deblocat bugetele și când clienții au avut mult mai mare nevoie de toate aceste competențe.

CARTE DE VIZITĂ

Tereza Tranakas este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în industria comunicării din România, având peste 20 de ani de experiență în domeniul comunicării corporative și de brand. A lucrat în start-up-uri din SUA și România, precum și în conducerea departamentelor de comunicare în mai multe multinaționale.

Cu 15 ani în urma, Tereza Tranakas a fondat Oxygen, care a ajuns în prezent una dintre cele mai puternice agenții independente de comunicare integrată de pe piață, cu o cifră de afaceri de peste 7,5 milioane de euro, birouri în București și Cluj-Napoca și o echipă de peste 70 de specialiști.

Forbes: Care sunt lecțiile de business pe care le-ați învățat în criza pandemică din 2020-2021?

Tereza Tranakas: A fost o perioadă dificilă pentru toată lumea. Cred că toți am învățat atunci ce înseamnă reziliența, atât la nivel individual, cât și pentru business.

Sunt mai multe lucruri pe care le-am dobândit în această experiență. În ceea ce ne privește, a contat foarte mult accentul pe oameni și pe cultura organizațională pe care am creat-o în Oxygen. Echipa ne-a fost alături, la bine și la greu. Am construit o echipă într-o cultură organizațională dinamică, ce încurajează oamenii să ia decizii, cu o echipă extinsă de leadership, în care oamenii sunt obișnuiți să ia decizii și să ne mișcăm foarte rapid. Avem o organizație foarte agilă.

Acest lucru ne-a ajutat să ne repliem destul de rapid în contextul pandemiei și să lucrăm împreună, cot la cot – ca să zic așa – pentru a ține business-ul și a-l duce mai departe.

Prin urmare, noi n-am dat oameni afară, am fost deschiși și transparenți cu situația în care se afla agenția și necesitatea de a lucra împreună. Oamenii „au tras la căruță” în acele momente grele. Acest lucru a fost foarte important.

De asemenea, clienții cu care am construit relații de-a lungul timpului și care au fost deschiși să găsim soluții. Și ei ne-au stat alături în acele momente.

Un al doilea lucru pe care doresc să-l amintesc este agilitatea. Este o abilitate pe care o avem în calitate de agenție independentă. Avem un atu în acest sens. Pentru că nu depindem de grupuri și holdinguri, noi putem să luăm decizii foarte rapid și să ne adaptăm.

În fapt, cred că agilitatea este o calitate a industriei de comunicare. Suntem obișnuiți, ca industrie, să facem față crizelor. Ne mișcăm rapid și ne adaptăm foarte repede situațiilor.

Într-un astfel de context, este important să te detașezi și să vezi oportunitățile în timp de criză. Întotdeauna, în orice criză, sunt oportunități. Dacă te uiți cu atenție, găsești aceste oportunități.

Ne uităm înainte fără să pierdem viziunea noastră. Viziunea trebuie să rămână constantă. Nu trebuie să ne retragem în carapacea noastră. Dimpotrivă, să privim către viitor și să vedem elementele care vor continua să fie importante în domeniul nostru: partea de digitalizare și sustenabilitatea. Suntem singura agenție care are un departament specializat de sustenabilitate.

Am învățat din fiecare experiență și din fiecare criză. Importanța culturii organizaționale s-a văzut și mai mult în criză.                 

Forbes: Oxygen a împlinit cinci ani în Cluj-Napoca și 15 ani de agenție în București. Unde vedeți agenția peste cinci ani?

Tereza Tranakas: Suntem încă tineri! (râde) Eu spun mereu că business-ul nu este un sprint, ci un maraton. Într-adevăr, nu este ușor pentru orice business să se mențină relevant pentru o perioadă foarte lungă de timp. Ne propunem acest lucru. Suntem foarte ambițioși. Vrem să rămânem în topul celor mai importante agenții integrate de pe piață.

Am foarte multă încredere în forțele echipei noastre că putem să jucăm în această ligă și că nu este nevoie de o rețea internațională în spate care să ne susțină.

Agilitatea pe care o avem, în calitate de agenție independentă, ne-a ajutat destul de mult ca să ajungem unde suntem acum. Mă bazez pe forțele proprii și sunt încrezătoare că vom reuși să ne menținem în top.

Cei 15 ani ne-au dovedit că am avut o strategie care a funcționat și vom continua în aceeași notă.

Parcurge integral interviul pe pagina de Facebook a revistei Forbes România.