FacebookTwitterLinkedIn

Lansat în România în 2014, printr-un parteneriat între Nestlé și partenerii săi de afaceri, „Alliance for YOUth” a vizat specializarea tinerilor în marketing, finanțe, vânzări, publicitate, logistică, resurse umane, IT etc. În cadrul evenimentelor de dezvoltare susținute de profesioniștii din cadrul Alianței, tinerii au participat la cursuri din trei zone de interes: dezvoltare personală, dezvoltarea carierei și dezvoltare profesională. Printre cursurile puse la dispoziția au fost de inteligență emoțională, leadership, gestionarea timpului și consiliere personală, ateliere pe teme de carieră dezvoltate și folosite la nivel european de toți partenerii din Alianță, de la „Cum să compui un CV perfect” la „Cum să te prezinți la interviu”, ateliere de marketing, finanțe, resurse umane etc.

„Ne bucură mult succesul acestui proiect și interesul acordat de tinerii români cursurilor. Pentru perioada 2017-2020, atât la nivel de companie, cât și la nivel de Alianță, vom continua să ne concentrăm eforturile pe cei trei piloni care și-au dovedit succesul în perioada 2014-2016 – Angajare, Calificare, Dezvoltare. Ne propunem să facem cel puțin la fel de multe lucruri pentru tinerii din România, fie că este vorba despre oferirea de locuri de muncă temporare sau permanente, stagii de practică plătită sau investirea de resure în evenimente de dezvoltare.”, declară Hervé de Froment, Country Manager Nestlé România.

Rata șomajului în rândul tinerilor români este de aproximativ 20%, față de 6% media generală, potrivit Institutului de Statistică.

Locuri de muncă pentru 115.000 de tineri din Europa

Statisticile arată că șomajul în rândul tinerilor este o problemă importantă pentru Uniunea Europeană, în special în oraşele mari din sudul Europei, unde rata şomajului în rândul tineretului ajunge chiar și până la 50%.

La nivel european, începând cu anul 2014 până în prezent, companiile membre „Alliance for YOUth” au oferit instruire şi locuri de muncă pentru 115.000 de tineri. Până în 2020, membrii Alianței își propun să ofere alte 230.000 de noi oportunități, potrivit obiectivelor asumate în cadrul celei mai recente întâlniri din Parlamentului European, la care au luat parte și Comisarul European pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen, membrii ai Parlamentului European, organizaţii de tineret și companii din sectorul educaţiei.

În prezent, la nivel european, programul “Alliance for YOUth” reuneşte peste 200 de companii mari şi mici, ce au înfiinţat peste 600 de sisteme de învăţământ dual și au organizat 10.000 de ateliere, în vederea pregătirii tinerilor absolvenți pentru interviurile de job sau în vederea susținerii lor pentru a intra pe piaţa locurilor de muncă. Schemele educaționale duale, ce se află pe lista de priorități a membrilor Alianței, combină diploma obținută din învăţământul superior cu formarea profesională şi sunt integrate în programa şcolară în țări precum Germania sau Austria. Scopul Alianţei este de a extinde această practică pentru restul Europei.