FacebookTwitterLinkedIn

Este unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti dincolo de graniţă, cu o prezență globală și o strategie axată pe adaptabilitate.

Producătorul global de soluţii de securitate informatică Bitdefender este una dintre cele mai puternice companii de IT pornite din România. Fondată de antreprenorii Florin şi Măriuca Talpeş în urmă cu mai bine de trei decenii, compania s-a extins puternic la nivel mondial și a avut anul trecut afaceri de 1,4 miliarde de lei, 
mai mari cu 34%, şi un profit net de 
292,3 milioane de lei.

Soții Talpeș, matematicieni, au debutat în mediul de business prin fondarea companiei Softwin în 1990, prima firmă de pe piața românească de software certificată ISO 9001, apoi AntiVirus eXpert (AVX), iar în luna noiembrie 2001, afacerea s-a transformat în ceea ce cunoaștem astăzi – Bitdefender. În 2004 ieșea în afara României cu primele birouri în Statele Unite ale Americii, Germania și Regatul Unit. De-a lungul timpului, și-a consolidat prezența și afacerile, iar în 2007, fondul de investiții Axxess Capital, sub conducerea românului Horia Manda, tot matematician, a cumpărat 7% din acțiunile Bitdefender pentru șapte milioane de dolari. La 10 ani distanță, un alt fond de investiții, Vitruvian Partners, a achiziționat o participație de 30% în companie, pentru aproximativ 180 de milioane de dolari. La momentul respectiv, valoarea producătorului de soluţii de securitate informatică era evaluată la 600 de milioane de euro, iar cei doi fondatori își păstrau pachetele majoritare de acțiuni. Tot în 2017, Bitdefender a preluat compania franceză Profil Technology, iar la un an distanță a efectuat două achiziții suplimentare – SMS eTech din Australia și RedSocks Security BV din Olanda. În prezent, compania deține birouri în întreaga lume. 

Anul acesta, Bitdefender a finalizat procesul de achiziție a companiei Horangi Cyber Security, cu sediul în Singapore, tranzacția extinzând portofoliul de produse și servicii Bitdefender cu soluții de gestionare a drepturilor privind infrastructura cloud, managementul securității în cloud și servicii de consultanță în securitate. „Pe măsură ce adopția multi-cloud crește rapid în toate industriile, organizațiile se confruntă cu o provocare nemaiîntâlnită de a gestiona eficient mii de setări de configurare, permisiuni, identități și drepturi pentru a rămâne sigure și conforme. Achiziția companiei Horangi permite Bitdefender să-și ajute clienții să rezolve aceste provocări în mod direct și reprezintă un punct de referință în strategia noastră de soluții de securitate în drumul spre inovare continuă”, declara Florin Talpeș, cofondator și CEO al Bitdefender, la acel moment.

Un alt moment important în evoluția companiei este este marcat la finalul anului 2021, când Bitdefender a angajat băncile de investiţii J.P. Morgan şi Morgan Stanley pentru a gestiona listarea la Bursa de la New York. Compania a depus în mod confidențial un proiect de declarație de înregistrare de tip Form F-1 la autoritatea americană de reglementare a pieței de capital (SEC) pentru o viitoare ofertă publică inițială (IPO) în Statele Unite ale Americii, eveniment care a fost amânat pe fondul contextului economic şi geopolitic. Compania și-a continuat însă eforturile de a-şi creşte notorietatea la nivel global. În acest context, la jumătatea lunii mai, Bitdefender și Ferrari anunțau o nouă etapă a parteneriatului început în 2022, prin care compania de IT devenea sponsor al echipei de Formula 1 a Ferrari. Acum, cele două au trecut la o colaborare în care Bitdefender este furnizor de soluţii de securitate cibernetică pentru întreaga companie italiană, nu doar pentru echipa de Formula 1. Ferrari va integra Bitdefender Advanced Threat Intelligence în centrul său de operațiuni de Securitate (SOC) pentru a ajuta analiștii în securitate informatică de la Ferrari să valideze și să trieze mai rapid alertele, să îmbunătățească capabilitățile de threat hunting și de răspuns la incidente. „E cunoscut faptul că în decembrie 2021 am depus un dosar la autoritatea americană de reglementare a Bursei pentru a ieşi pe Bursă, pe Nasdaq. Unul din motivele pentru care voiam să facem acest lucru este de a trece la nivelul următor pentru reputaţia noastră globală. Ce s-a întâmplat între timp? Toată lumea ştie – economia s-a dus unde s-a dus şi, de fapt, Bursele, pentru noi, companiile de tehnologie, s-au închis“, transmitea în mai Florin Talpeş, CEO şi cofondator al Bitdefender, pentru presa locală.

Tot anul acesta, soții Talpes au înființat Bitdefender Voyager Ventures, specializată în investiții în early-stage cybersecurity startups, cu accent pe continentul european, controlată integral de Bitdefender Holding BV (Olanda). „Obiectivul Bitdefender Voyager Ventures este să dezvolte ecosistemul european de securitate cibernetică și să dezvolte o comunitate strânsă de cybersecurity, formată din oameni și tehnologii gata să abordeze provocările viitoarei revoluții a inteligenței artificiale”, au transmis reprezentanții companiei pentru presa locală.

Locul 6

Avere: 4,9 miliarde de lei

Nume: Familia Talpeș 

Oraș: București

Domeniu: Software

Locul 6 în ediția 2022 a Forbes 500