FacebookTwitterLinkedIn

Achizițiile recente ale grupului Digi îi permit să-și consolideze pozițiile atât pe piețele mature, cât și pe cele emergente, susținându-i creșterea organică. Digi se află într-o continuă expansiune.

Digi Communications NV, companie de telecomunicații fondată de omul de afaceri Zoltan Teszari și listată la Bursa de Valori București (BVB), a raportat în primul semestru al anului 2024 venituri consolidate de 921,3 milioane de euro, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă a anului precedent. EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, amortizare și depreciere) a atins 333,3 milioane de euro, mai mare cu 19,1% față de prima jumătate a anului anterior. Digi Communications NV, firmă înființată în Olanda, este entitatea-mamă a grupului Digi. Creditele și împrumuturile contractate pe termen scurt de Digi Communications erau în valoare de 780 milioane de euro la 30 iunie 2024, în timp ce împrumuturile pe termen lung se ridicau la 737,1 milioane de euro. Datoriile comerciale erau în valoare de 560,4 milioane de euro, conform raportului depus la BVB.

La oficializarea raportului financiar, Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications NV, a declarat: „Prima jumătate a anului a marcat un moment semnificativ, deoarece am depășit pragul de 25 de milioane de clienți, determinată de o creștere impresionantă de 23,2% față de aceeași perioadă a anului trecut pe segmentul de telecomunicații mobile pe piața spaniolă și de 50,6% pe segmentul de internet fix”. El a precizat că modelul de afaceri al Digi Communications a fost recunoscut de agenția de evaluare Fitch Ratings, care i-a atribuit ratingul BB/Stabil. Digi Communications NV este una dintre marile companii la nivel european, specializată în furnizarea de servicii și soluții de telecomunicații, listată la BVB (cu indicele bursier DIGI), cu operațiuni în România, Italia, Spania, Portugalia și Belgia. În România, veniturile Digi Communications s-au ridicat la 534,8 milioane de euro, în timp ce afacerile din Spania au generat venituri de 369 de milioane de euro.

La jumătatea lunii mai 2024, RCS&RDS, furnizorul de servicii convergente de comunicații electronice, a anunțat schimbarea denumirii companiei în Digi România. Este cel mai mare proces de rebranding de pe piața de comunicații din țară. În aceeași lună, Digi România a încheiat un acord preliminar pentru cumpărarea unui pachet de 99,9% din Telekom Romania Mobile Communications SA prin intermediul firmei West Network Invest, un vehicul de investiții deținut de Digi România și grupul Clever Media. Dacă achiziția va fi finalizată, Telekom Romania Mobile va continua să funcționeze ca operator independent de telecomunicații pe piață.

În iunie a.c., Digi România a obținut un împrumut de 150 de milioane de euro cu o scadență de trei ani de la ING Bank, care poate fi utilizat pentru refinanțarea „obligațiunilor senioare” în valoare de 450 de milioane de euro, scadente în 2025. O lună mai târziu, Digi Spania a semnat un acord național de roaming (NRA) și un acord de partajare RAN cu Telefonica pe o perioadă minimă de 16 ani. De asemenea, compania din Spania a încheiat un contract de acces wholesale pe o perioadă de 10 ani pentru servicii de broadband fix cu Telefonica, cu posibilitate de prelungire. Aceste contracte, împreună cu achiziția recentă a licenței de spectru în Spania, poziționează compania pentru tranziția de la un operator de rețea virtuală mobilă (MVNO) la un operator de rețea mobilă (MNO) și lansarea rețelei mobile proprii.

În Portugalia, Digi a încheiat un contract cu LORCA JVCO Ltd pentru cumpărarea a 100% din acțiunile emise de Cabonitel SA la o evaluare de 150 de milioane de euro. Achiziția include Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia, care este deținut integral de Cabonitel SA și deservește aproximativ 270.000 de clienți de telefonie mobilă și 130.000 de clienți de telefonie fixă.

La finalul primului semestru al anului 2024, Digi România avea 5,77 milioane de abonați Pay TV, înregistrând o creștere a numărului de abonați pentru majoritatea serviciilor de telecomunicații. Serviciile de telecomunicații mobile au cunoscut cea mai mare creștere (15,1%), urmate de internet fix și date (7,3%). Televiziunea cu plată a înregistrat, de asemenea, o ușoară majorare de 3,5% față de aceeași perioadă a anului 2023. Singurul serviciu care a înregistrat o scădere a numărului de abonați a fost telefonia fixă (-4,4%).

Raportul financiar pe primele șase luni ale anului 2024 arată o consolidare a grupului Digi, în pofida crizelor suprapuse prin care trece piața europeană. Capitalizarea bursieră a companiei Digi Communications NV, la jumătatea lunii august 2024, se ridica la 6,1 miliarde de lei.

Compania de telecomunicații prin cablu Digi România (fosta RCS&RDS) a înregistrat, în 2023, o cifră de afaceri de 5,12 miliarde de lei, în creștere cu 6% față de 2022. Profitul net s-a situat la 609,1 milioane de lei, în scădere cu 55% față de anul precedent. Numărul de angajați la finalul anului trecut a fost de 10.177. Compania, înființată în 1994, se numără printre cei mai mari angajatori din țară. Rata profitului net a fost 11,8%. Acționarul majoritar al companiei Digi România este Digi Communications NV (93,5%). Restul de acțiuni este deținut de persoane fizice. Numele omului de afaceri Zoltan Teszari nu apare în acționariatul firmei, conformei datelor de la Termene.ro.

Grupul Digi are o divizie de media, care numără, printre altele, televiziunile Digi24, Digi Sport, Digi Life, UTV, Music Channel, Hit Music Channel și Digi4K. La acestea se adaugă radiourile Pro FM, Digi FM, Digi24 FM și Chill FM. În anul 2023, televiziunile Digi aveau o cotă totală de 5,5% din piața publicității TV, fiind al patrulea jucător după ProTV, Intact și Kanal D. În luna iulie 2024, canalul de știri Digi24 a ocupat locul 11 în topul celor mai vizionate televiziuni la nivel național, cu o medie de 49.970 de telespectatori pe minut. De asemenea, DigiSport 1, principalul canal de sport al grupului, are cel mai bogat portofoliu de drepturi de difuzare TV în fotbal. DigiSport 1 este liderul pieței TV de sport, înregistrând în iulie 2024 o audiență națională de 63.660 de telespectatori pe minut.

Licențele radiourilor Digi FM, Pro FM, Dance FM și Digi 24 FM sunt operate de compania Campus Media TV. Aceasta deține și licența pentru televiziunea de știri Digi 24. Campus Media TV a avut o cifră de afaceri de 18,8 milioane de euro în 2023 și un profit net de 1,42 milioane de euro. Cifra de afaceri a suferit o scădere de 8%, în timp ce profitul net s-a prăbușit cu 64,7% față de 2022. Pe piața radio, Digi FM s-a remarcat prin bugetul mare de publicitate pe care îl atrage de la clienții publicitari, fiind un jucător important ca sursă de informații. În 2023, Digi FM a atras un buget de publicitate în valoare de 30,1 milioane de euro (rate card), conform monitorizărilor BRAT.

DIGI reprezintă un model de afaceri, fiind unul dintre puținele grupuri românești care a reușit să-și extindă cu succes operațiunile în Uniunea Europeană.