
După cinci ani de creștere continuă a numărului de insolvențe nou deschise, auspiciile anului 2013 ne prezintă o creștere a insolvențelor companiilor medii și mari, în timp ce numărul celor nou deschise pentru anul curent continuă să scadă.
Construcțiile, HORECA și Transporturile, cele mai afectate sectoare
Primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență rămân neschimbate, pentru al treilea an consecutiv, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variații de una, maxim două poziții, mai arată Coface România.
Analizând evoluția cazurilor de insolvență pe rol din ultimii 5 ani, se observă o tendință de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare.
Ponderea primelor 3 sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolvență în cifre absolute a variat în ultimii 5 ani între 50% – 54%, iar primele 5 sectoare între 65% – 70%.
Aceste ponderi nu sunt întâmplătoare și sunt determinate de factori structurali, precum distribuția sectorială a tuturor firmelor active la nivel național.
Primele 5 sectoare care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvențelor acoperă o pondere similară și din punctul de vedere al totalului firmelor active.
Având în vedere acest factor structural, este importantă analiza numărului de insolvențe raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv. Primele zece sectoare care inregistreaza cele mai ridicate valori pentru acest indicator sunt listate in graficul de mai jos.
Construcțiile, HORECA și Transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolvențelor deschise în primul semestru al anului curent raportat la numărul firmelor active. De menționat că aceleași sectoare au fost incluse în top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator și pentru anul 2012, ceea ce indică persistența unor probleme sistemice structurale.
Calificativul de risc a scăzut de la 4,84, înregistrat în 2012, la 4,42, înregistrat în 2013, evoluție ce indică o tendință de creștere a riscului de insolvență pentru firmele analizate.Limita de credit comercial recomandată pentru firmele analizate a scăzut în medie cu 14 procente.
Ambele tendințe sunt remarcate pentru toate clasele de mărime ale companiilor analizate, dar cu precădere și intensitate mai mare în rândul companiilor cu cifră de afaceri de peste 1 milion de euro.
Scăderea numerică a insolvențelor nou deschise pe parcursul anului 2013 devine relevantă doar statistic, în condițiile în care principalul motiv de îngrijorare îl reprezintă intrarea în insolvență a unui număr record de companii medii și mari, acestea din urmă putând propaga un efect negativ în economie mult mai rapid și greu de înlocuit, susține Coface.
Zonele cu cele mai multe insolvențe
Distribuția teritorialp a cazurilor de insolvență din primul semestru al anului curent nu a suferit modificări importante față de situația existentă în aceeași perioadă a anului anterior.
Cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numărului de insolvențe înregistrate în 2013 au fost sud-est, sud și respectiv nord-vest, acestea concentrând aproximativ 50% din totalul insolvențelor deschise în perioada analizată.
Singura zona în care numărul de insolvențe înregistrat în primul semestru din anul curent a crescut față de aceeași perioadă a anului anterior este sud-vest, în condițiile în care zona de Centru indică o oarecare stabilizare.
Restul zonelor au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind resimțită în zona de vest, de 26%. De remarcat că zona de vest inregistrează de două ori mai puține insolvențe decât zona de sud-est, în condițiile în care numărul companiilor active din cele două regiuni este similar.