
Se estimează că până în 2020, vor fi 212 miliarde de dispozitive conectate, cu un potențial de piață de 8,9 trilioane de dolari, în întreaga lume. Creșterea și convergența proceselor, datelor și lucrurilor pe Internet vor face conexiunile în rețea mai relevante și mai valoaroase decât oricând, creând oportunități la nivel de industrii, afaceri, oameni.
Pentru 2014, Tech Radar identifică patru tendințe cheie. Primul se referă la comunicarea video și colaborarea bazată pe Web.
De ani de zile, browserele fac posibilă transmiterea de informații către mase. Aplicații web-based precum Facebook, le permit utilizatorilor să interacționeze prin partajarea asincronă de conținut, printre care postări sau partajarea de fotografii, însă nu există prea multe opțiuni disponibile pentru interacțiunile în timp real. WebRTC (comunicarea in timp real) permite comunicarea pe web în timp real – în esență aduce smartphone-ul pe browser, arată Technology Radar.
Astăzi există câteva tehnologii interactive implementate cu ajutorul Web-ului. Webex este un astfel de exemplu.
Totuși, astfel de tehnologii sunt dificil de dezvoltat și implementat, în condițiile în care trebuie să conceapă și să dezvolte soluții pentru o multitudine de dispozitive și utilizatori și, în același timp să aibă la bază plug-in-uri downloadabile, dificil de rulat, mai susține sursa citată.
Computing aliniat contextului (localizare, prezență și simț) – este o altă tendintă identificată de Cisco.
Computing-ul aliniat contextului va schimba în mod fundamental felul în care interacționăm cu dispozitivele noastre. În viitor, dispozitivele vor învăța lucruri despre tine, ziua de naștere, unde te afli și încotro te îndrepți. Vedem schimbări la nivelul oricărui conținut, oricărei persoane, la orice oră și oriunde în informația corectă, la momentul oportun, în locul potrivit și în cea mai potrivită manieră.
Marea majoritate a tehnologiilor considerate interfețe de generație viitoare cu utilizatorul și care oferă o experiență îmbunătățită de colaborare se adaptează contextului.
În prezent, asistăm la o multitudine de activități ce se petrec în universul consumer. Google cel mai probabil este deschizător de drumuri cu Google Now sau voice search, dar alte companii mici încep să furnizeze servicii “context aware”. In zona enterprise și a furnizorilor de servicii este mai degrabă vorba de pionierat, deși sunt companii IT mari precum IBM, Oracle sau Microsoft care investesc în această direcție, mai arată analiza Cisco.
Noile arhitecturi pe Internet, constitue de asemenenea puncte de interes în noul an.
Cercetători din întrega lume explorează noi modele ale noului Internet, iar Fundația Națională pentru Știință a SUA finanțează 5 proiecte specifice de Arhitecturi ale Internetului Viitorului: Mobility First, NEBULA, eXpressive Internet Architecture (XIA), ChoiceNet și Named Data Networking (NDN).
NDN este cel mai probabil cea mai disruptivă. Celelalte abordări sunt centrate mai mult pe modul în care Internetul deja operează, în timp ce NDN va reprezenta o abordare cu totul diferită.
O altă cale este prin modele bazate pe software. Modelele SDN (software defined networking) în etapele de început au încercat să răspundă acestei provocări prin centrarea pe virtualizarea rețelei și scenarii overlay, dar fără integrarea reală la nivel de infrastructură fizică și virtuală, astfel că s-au confruntat cu lipsa de transparență și vizibilitate.
Operatorii wireless și vendorii sunt de acord cu virtualizarea rețelei prin SDN și virtualizarea funcțiilor rețelei (NFV). În contextul tot mai multor dispozitive, oameni și lucruri conectate la Internet, standardele trebuie să evolueze pentru a face față unui număr tot mai mare de conexiuni și pentru a susține transmiterea de informații la viteze din ce în ce mai mari, susține sursa citată.
Un ultim trend identificat de radarul tech este IoE, în prinicipal felul în care se integrează cu Comunicare Machine to Machine , Managementul Dispozitivelor Mobile (MDM) și Securitatea.
M2M și IoE: Prin definiție, IoE include trei tipuri de conexiuni: machine-to-machine (M2M), person-to-machine (P2M) și person-to-person (P2P). Împreună, conexiunile P2M și P2P vor reprezenta 55% din valoarea IoE până în 2022, în timp ce conexiunile M2M vor reprezenta restul de 45%.
Conexiunile M2M devin rapid o sursă măsurabilă de valoare. IoE reprezintă orchestrarea unei serii de tehnologii emergente, printre care analitice Big Data, video, mobilitate, cloud și comunicare machine-to-machine (M2M). În ultimă instanță se va regăsi în orice: drumuri, componente de motoare, pantofi, frigidere, sol, rafturile supermarketurilor, orice – prin intermediul unor senzori mici, ieftini, care vor genera terabytes de date de examinat pentru a obține informații cheie.
Fie că vorbim de tehnologia purtabilă așa cum e cazul Google Glasses sau de rețele inteligente conectate, conectivitatea mobilă revoluționează felul în care industrii întregi definesc și implementează strategii pe mobilitate.