
Samsung și alte două conglomerate coreene au semnat un acord cu NuScale, cu sediul în SUA, pentru a construi în Asia reactoare nucleare modulare la scară mică, cunoscute sub numele de SMR, pe măsură ce cererea de energie curată crește la nivel global.
NuScale și Samsung C&T, filiala de construcție și comercializare a Samsung Group, împreună cu unitățile conglomeratelor coreene Doosan Group și GS Group, vor explora implementarea centralelor SMR ale NuScale, relatează ediția americană Forbes. „Acest anunț este un următor pas critic în aducerea soluției de energie curată NuScale în Asia”, a spus NuScale într-un comunicat.
Acordul a fost anunțat după ce Yoon Suk-yeol a fost ales președinte al Coreei de Sud în martie. Yoon, care a preluat mandatul pe 10 mai, s-a angajat să adopte energia nucleară pentru a accelera obiectivul Coreei de Sud de a reduce emisiile.
NuScale și Samsung C&T, filiala de construcție și comercializare a Samsung Group, împreună cu unitățile conglomeratelor coreene Doosan Group și GS Group, vor explora implementarea centralelor SMR ale NuScale. „Acest anunț este un următor pas critic în aducerea soluției de energie curată NuScale în Asia”, a spus NuScale într-un comunicat.
NuScale anticipează probabil construirea de centrale care sunt mai rapide și mai ieftine de construit decât cele de astăzi, spune Charles Mason, profesor la catedra în economia petrolului și a gazelor naturale în cadrul departamentului de economie și finanțe de la Universitatea din Wyoming. NuScale este specializată în „reactoare modulare mici”, notează el. Construcția reactoarelor modulare poate dura mai puțin de un an și poate costa zeci de milioane de dolari, mai degrabă decât miliarde, estimează Mason.
„Centralele [nucleare] convenționale tind să fie foarte scumpe, să fie construite foarte mult și, din cauza acestor lucruri, sunt afectate cronic de depășiri ale costurilor”, notează Mason. El crede că părți ale lumii care elimină treptat energia generată de cărbune ar putea lua în considerare centralele nucleare modulare în loc de cele tradiționale. „Cred că există un viitor real pentru unele locuri pentru a ajunge în spatele reactoarelor modulare”, spune el.
Industria globală a centralelor nucleare și a echipamentelor a generat 41 de miliarde de dolari în 2020 și ar trebui să se ridice la 58 de miliarde de dolari până în 2030, a declarat Allied Market Research în februarie. Firma de cercetare de piață indică o creștere a cererii de energie pe fondul „condiției prealabile unei generări mai curate de energie” ca motiv pentru creșterea așteptată.