
Indiferent din ce punct de vedere privești fenomenul saloanelor auto internaționale, viteza de transmitere a informației a schimbat radical modul și motivul pentru care aceste tipuri de evenimente sunt consumate ca momente de referință pentru industria automobilului. Acum nici 10 ani, jurnaliștii, pasionații și consumatorii de mașini și motoare încă se îngesuiau în marile orașe pentru a descoperi și atinge cele mai noi invenții, fie în formă de concepte fie chiar modele de serie.
GALERIE FOTO: Salonul auto de la Geneva
Astăzi, internet-ul și dezvoltarea experiențelor disponibile în showroom-uri a apropiat automobilul de fiecare potențial consumator până acolo unde ideea de salon auto poate părea inutilă. Chiar și așa, Salonul auto de la Geneva, cel puțin, redefinește anual latura sensibilă a industriei și pune accent pe cele mai frumoase și performante automobile.
Mașini cu suflet și ceasuri mecanice
La o masă din aglomeratul lounge BMW, descoperi unul dintre cele mai frumoase ceasuri elvețiene la mâna unuia dintre designerii care ne modelează viitorul. E aproape imposibil să nu zâmbești mulțumit. „Din moment ce nu port inele, brățări sau alte bijuterii, ceasul este pentru mine o bijuterie pe care o consider masculină, pentru că este un obiect tehnic dar spune și foarte multe lucruri despre tine. Audemars Piguet Royal Oak este un model discret spre deosebire de alte ceasuri faimoase care ies imediat în evidență.” Este destul să asculți mesajul primei fraze și înțelegi imediat ce fel de om este Domagoj Dukec, persoana responsabilă cu tot ce înseamnă design exterior la BMW. „Un ceas este un obiect de valoare care persistă în timp și nu mă refer la valoarea materială. Nu investesc banii ca într-o afacere. Întotdeauna mi-au plăcut ceasurile.” La 40 de ani, Dumagoj Ducek este de origine din apropierea Europei de est dar s-a născut și a crescut la Frankfurt. Este implicat de mulți ani în tot ce înseamnă viitor dar rămâne fidel valorilor clasice și poartă cu naturalețe un costum și cămașă albă.
Alegerile noastre de peste 10 ani
„Viitorul nu aduce o singură mașină. Nu este ca și cum pregătim un i3 ca singură alternativă. Dimpotrivă. Vom avea mereu o mare familie. La acest moment, BMW oferă aproximativ 20 de produse, fiecare cu un specific definit în funcție de publicul căruia i se adresează. Nu există o rețetă pentru o mașină, fie ea și mașina viitorului.. Pentru că, dacă ai face acum un singur iPhone sau o singură mașină, ai ajunge doar la o anume categorie de oameni și ai rămâne ca un produs de nișă.” Din punctul de vedere al unui designer raportat direct la tot ce va însemna model nou în următorii 10 ani, diversitatea rămâne elementul cheie. Inevitabil ajungem și la o comparație cu lumea ceasurilor. “Este exact ca la ceasuri. Și tu și eu suntem atrași de ceasuri, dar fiecare are gusturi diferite. Din același motiv există și atât de mulți producători de mașini. Pentru că nu există un produs care să placă tuturor. Este în natura ființelor umane să aibă gusturi diferite. Vor fi întotdeauna produse variate pentru oameni diferiți. Iar un producător ca BMW trebuie să fie mereu dinamic și să ofere cea mai plăcută senzație la condus dar în mașini diferite.”
Emoție și sportivitate
„Mașinile sunt încă scumpe așa că te bazezi pe emoție atunci când vrei să le vinzi. Fie că este emoția dată de design, fie că este emoția generată de accelerație. Chiar și pentru un model electric, precum i3, contează foarte mult senzația pe care accelerația o livrează pasagerilor. Chiar dacă inițial nu se așteaptă la asta.” Atracția pentru forme rămâne o prioritate pentru industria auto dar nu este singurul criteriu, mai ales în segmentul premium. Domagoj Dukec consideră că emoția condusului este la fel de importantă. „Chiar dacă nu are forma unui model supersport, mașina trebuie să fie dinamică și cred că din acest motiv oamenii vor vrea întotdeauna să conducă. Altfel, ar putea lua trenul. Este exact discuția despre mașinile autonome. De ce să fie un automobil complet autonom? Pentru că există deja trenul. Automobilul înseamnă auto, pentru că este un lux să decizi unde vrei să mergi. Misiunea producătorilor auto este să ofere șoferior senzația că sunt cei mai buni piloți. Da, există sisteme de asistență la condus dar ele te fac doar să fi un pilot mai bun. Pentru că întotdeauna va fi o chestiune despre plăcerea condusului.”
Mașini autonome
Cu sau fără BMW, ideea mașinii complet autonome este aproape de realitate. Doar că, din biroul de design, avalanșa tehnologică pusă în slujba condusului fără șofer nu mai pare atât de folositoare. “Cine își dorește mașini care se conduc singure? De exemplu, oamenii care sunt în top management au șoferi. Deci nu au nevoie de mașini care se conduc singure. Doar dacă vor să pună un robot să facă treaba unui om. Sau poate doar în anumite situații în care ai blocaje în trafic. Dar, astăzi, cine își dorește să stea șapte ore într-o mașină dacă poți, în schimb, să iei avionul sau trenul? Iar în aceste două situații ai mai mult spațiu. Pentru că un autoturism nu o să fie niciodată atât de mare încât să îți permită să te plimbi prin el sau să te duci la toaletă.” Domagoj Dukec îți deschide ochii spre o altă direcție. Acea direcție în care sistemele de asistență nu anulează contribuția șoferului ci îl ajută să se bucure mai mult de plăcerea volanului. „Pentru noi e important ca toate sistemele de asistență pe care le dezvoltăm să ofere șoferului mai multă plăcere la condus. Tehnologia trebuie să fie orientată asupra șoferului pentru a-l ajuta să se concentreze la condus fără a avea alte griji. Este motivul pentru care informațiile despre drum se proiectează direct pe parbriz sau pentru care designul comenzilor este orientat în special către șofer.”
Un viitor cu valori clasice
Chiar dacă înțelege și aplică cele mai noi tehnologii, designerul revine constant la valori clasice. Implicit, ne întoarcem la comparațiile cu industria ceasurilor. “Nu-mi plac ceasurile inteligente și nu cred că vor schimba modul în care privim lucrurile. Dovada o găsim în istoria ultimului secol, în artă, în modă sau arhitectură. De exemplu, am locuit foarte mult timp la Paris și acolo se poate vedea că este un oraș al arhitecturii clasice. Dar în anii 1960, un moment în care toată lumea privea insistent spre un viitor al schimbărilor radicale, Parisul a demolat un cartier întreg și l-a reconstruit cu un aer modern. Acum, însă, clădirile acelea înalte, care păreau moderne la acea vreme, nu se mai potrivesc cu aerul general al orașului – același de secole. La fel și în lumea ceasurilor. A existat o vreme când Casio avea succes cu ceasul cu calculator și când mecanismele quartz apriape că au eliminat ceasurile mecanice. Ce se întâmplă astăzi? Ceasurile au revenit la normal, fiecare cu publicul lui”