FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Cum a pornit această afacere?

Vlad Bușilă: Ideea principală este că această tranzacție poate fi un exemplu pentru echipele ambițioase de manageri locali, care vor să devină și actionari ai firmelor pe care le conduc.

Tranzacția a plecat de la echipa de management, care a sesizat oportunitatea de moment în preluarea businessului din Romania a lanțului internațional, pe fondul dorinței foștilor proprietari – fondul de investiții norvegian NorgesInvestor – de a ieși de pe piața românească și pe fondul dezmorțirii pieței, în general, și a cererii în creștere pentru servicii de fitness, în special.

Forbes: Care a fost rolul Capital Partners?

Vlad Bușilă: Capital Partners a avut o misiune dublă în toată tranzacția. În primul rând, a trebuit să evaluăm cât mai cuprinzător această activitatea nouă în România – centre de fitness – prin raportare la modele de afaceri similare din piețele mai dezvoltate. Ca rezultat al acestei etape am putut identifica prețul corect la care foștii proprietari ar fi fost dispuși să-și vândă operațiunile din România.

În al doilea rând, a trebuit să găsim formula optimă și atractivă prin care un investitor financiar să se alăture echipei de management în noul proiect, asigurând totodată un echilibru între ceea ce oferea fiecare parte în tranzacție – expertiza managementului și resursele financiare plus deschiderea internaționala a fondului de investiții. Această fază s-a derulat printr-un proces competitiv în care a trebuit să captăm interesul preliminar al unui număr cât mai mare de investitori și, ulterior, să selectăm cea mai bună variantă pentru clienții noștri.

Forbes: Care au fost punctele tari ale acestei tranzacții?

Vlad Bușilă: Cheia tranzacției a stat, în primul rând în calitatea echipei de management, demonstrată de-a lungul timpului la conducerea companiei. Un alt punct forte a fost dat de planurile ambițioase dar realiste de dezvoltare a afacerii, cu care am reușit să atragem potențiali investitori de anvergură.

Nu în ultimul rând, a contat și alegerea investitorului potrivit pentru această tranzacție. „Chimia” dintre echipa de management și echipa fondului de investiții a fost hotărâtoare. Este extrem de important pentru viitorul bun mers al companiei ca cele două părți să aibă viziuni compatibile asupra ritmului de dezvoltare și al riscurilor aferente.

Forbes: Această tranzacție poate fi un semnal că afacerile din România se vor dezgheța în acest an?  

Vlad Bușilă: Tranzacția marchează, din mai multe puncte de vedere, o premieră pentru România atât prin domeniul de activitate, prin dimensiunea multinațională a business-ului și a mixului de manageri, cât și prin structura operațiunii în care o echipă de management ambițioasă și profesionistă a devenit pionul central al unei tranzacții de M&A și căreia am reușit să-i aducem ca partener financiar un important fond de investiții capabil să dea substanță planurilor lor de dezvoltare regională.

Închiderea cu succes a acestei tranzacții, deloc ușoară în actualele condiții politice și regionale extrem de tensionate (Ucraina, schimbare de guvern în România, instabilitate fiscală, etc), marchează un precedent fericit și se constituie și într-un îndemn, o lecție concretă pentru alți manageri locali, care și-ar dori să facă saltul în carieră către poziția de proprietari ai companiei pe care acum doar o conduc.