FacebookTwitterLinkedIn

Vlad Vlădescu, East Balkans Snacks Marketing Manager la PepsiCo, semnalează faptul că, în ultimul an, firmele au început să se implice activ în rezolvarea problemelor sociale și de mediu și să-și asume un rol important în comunități.

Forbes: Care au fost surprizele plăcute/pozitive din domeniul dvs de activitate pe care le-ați constatat în contextul instabil din ultimul an?

Vlad Vlădescu: În ultimul an, contextul instabil a adus o serie de provocări în marketing – comunicare, dar a generat și o serie de surprize plăcute. Aș dori să evidențiez câteva aspecte care mi-au captat atenția:

  • CSR: creșterea importanței responsabilității sociale a companiilor în strategiile de marketing și comunicare. Companiile au început să se implice activ în rezolvarea problemelor sociale și de mediu și să își asume un rol important în comunități. Această implicare a generat o percepție mai bună și un impact pozitiv asupra reputației brandurilor;
  • Investițiile în comunicare au continuat în același ritm, brandurile s-au orientat spre a investi în imagine, a întări percepția mărcilor, compensând contextul inflaționist;
  • Autenticitatea, emoția și empatia în comunicare: în ultimul an, am observat o creștere semnificativă a campaniilor de marketing care pun mai mult accent pe emoție și empatie. Companiile au început să comunice mai autentic și să se conecteze cu publicul lor la un nivel emoțional  mai ridicat.
  • Influencer marketing și branduri native digital: colaborarea cu influenceri a intrat în rutina brandurilor care, din dorința de a deveni mai autentice, au crescut nivelul exprimării în mediul online. Conținutul dezvoltat este la un nivel mai ridicat decât în trecut, brandurile fiind mai bine integrate în conversația digitală. Un exemplu bun este colaborarea cu Ianis Hagi, pentru chatbot-ul whatsapp Lay`s sau în cadrul cele mai recente campanii „Niciun meci fără Lay`s”, unde a ajuns chiar în casele românilor într-o vizită „surpriză”. De asemenea, aș mai menționa parteneriatul cu Mihai Bobonete pentru campania „Pepsi si Lay`s – cel mai bun duo de film!” unde am folosit puterea umorului pentru a aduce atmosfera marelui ecran în lumea online-ului.
  • E-commerce continuă să accelereze. Odată cu restricțiile impuse de pandemie, consumatorii au devenit mai dependenți de cumpărăturile online si continuă același trend și în ultimul an. Aceasta a condus la o creștere semnificativă a e-commerce-ului, sporind necesitatea de strategii eficiente de marketing digital.

În concluzie, în ciuda contextului instabil, am fost martorii unor evoluții pozitive în marketing și comunicare.

A fost încurajator să observăm cât de rapid și eficient s-au adaptat companiile la noile realități, aceste tendințe arătând că industria noastră este rezilientă și capabilă să depășească provocările, găsind oportunități de a crește în continuare.

Forbes: Ce s-a schimbat în bine, în ultimul an, în echipele de marketing/comunicare pe care le conduceți și în agențiile cu care colaborați?

Vlad Vlădescu: În general, am văzut o evoluție pozitivă în cultura organizațională, cu o mai mare deschidere către inovație și schimbare, precum și cu un accent mai mare pus pe responsabilitate socială.

Aceste schimbări ne-au permis să fim mai agili și să ne adaptăm mai bine la schimbările de mediu și de piață, iar acest lucru ne-a ajutat să avem succes într-un an cu multe provocări.

Partenerii noștri, agențiile, au arătat, de asemenea, o mare capacitate de adaptare la schimbările rapide din mediul de afaceri. S-au adaptat cu ușurință la noile tehnologii, platforme și strategii de marketing, răspunzând eficient nevoilor și cerințelor noastre.

Munca în regim hybrid, combinând prezența la birou cu conectarea online, a devenit norma în echipele de marketing și comunicare.

Echipele și agențiile au îmbrățișat tehnologiile de comunicare și colaborare, precum Zoom și Microsoft Teams, pentru a se conecta și a lucra împreună în mod eficient, chiar și la distanță.  Acest lucru a îmbunătățit echilibrul între viața profesională și cea personală și a condus la creșterea productivității.

Forbes: Care sunt așteptările/schimbările dvs în zona de tech/digital care vor avea o contribuție pozitivă asupra businessului în viitorul apropiat?

Vlad Vlădescu: Așteptările mele sunt că tehnologiile emergente precum inteligența artificială, automatizarea și „big data” / „advanced analytics” vor continua să joace un rol important în transformarea digitală a afacerilor.

Dezvoltarea continuă a inteligenței artificiale (AI) și a tehnologiilor de automatizare vor aduce o eficiență crescută și un nivel mai ridicat de personalizare în comunicarea cu clienții, în special în contextul creșterii vânzărilor online.

Plaja largă de date disponibile va „forța” businessurile să adopte sisteme și mai sofisticate de analiză și tehnici noi pentru a obține insights, optimiza procese și pentru a lua decizii pe baza datelor.

Realitatea Virtuală (VR) și Realitatea Augmentată (AR) vor continua să se dezvolte și să se integreze în strategiile de marketing, oferind oportunități unice pentru a crea experiențe imersive și memorabile pentru consumatori.

În viziunea PepsiCo, este esențial să punem consumatorul în centrul proiectelor de comunicare, mizând pe crearea de experiențe prin care să ne conectăm autentic cu aceștia.

Lay’s a fost unul dintre primele branduri care a lansat un NFT, în campania umanitară „Deschide Lay’s. Dăruiește zâmbete!”, marcând și o premieră pentru brand la nivel global, dar a fost și primul brand de snacks din România care a oferit consumatorilor săi propriul cinema în Metaverse.

Streaming-ul a devenit o opțiune populară pentru consumatorii care doresc să consume conținut video, audio sau de evenimente live.

De aceea, platforme precum YouTube, Twitch sau Netflix vor continua să joace un rol important în modul în care companiile își promovează produsele și serviciile și interacționează cu clienții lor.

Considerând schimbările climatice acelerate și resursele planetare reduse, businessurile vor adopta din ce în ce mai multe tehnologii „verzi”, sustenabile, astfel încât să își reducă amprenta și să se adreseze unui public mai preocupat de mediul înconjurător.

Prin PepsiCo Positive (pep+), transformarea noastră strategică totală care are în centru sustenabilitatea, ne-am angajat să construim un sistem alimentar mai durabil care are în centru atât nevoilor oamenilor, cât şi ale planetei.

Astfel, operațiunile noastre de business sunt într-o continuă transformare. De exemplu, în ceea ce privește culturile noastre de cartofi, valorificăm în continuare tehnologia iCrop, care este deja utilizată în toată Europa și care îi ajută pe fermieri să înțeleagă performanța culturilor și cantitatea potrivită de apă și îngrășăminte.

Tehnologia susține, de asemenea, efortul PepsiCo în a reintroduce materia organică în sol și de a reduce emisiile.

Forbes: Cum arată în prezent consumatorul/clientul român după atâtea crize suprapuse?  

Vlad Vlădescu: Știm bine că suntem un popor rezilient și totodată destul de conservator în fața schimbării. Totuși, seria de crize a avut un impact semnificativ în comportamentul și preferințele consumatorului român.

În prezent, consumatorul român este mai atent la cheltuieli și mai selectiv în ceea ce privește produsele și serviciile pe care le cumpără.

Vedem un interes crescut pentru produsele locale și de sustenabilitate, cu o preocupare mai mare pentru mediul înconjurător și pentru impactul pe care achizițiile le au asupra acestuia.

Sustenabilitatea este în ADN-ul businessului PepsiCo și acoperă întregul lanţ valoric, de la modul în care ne ocupăm de culturi, modul în care producem şi transportăm produsele noastre, dar şi modul în care îi inspirăm pe consumatori să facă alegeri pozitive pentru ei şi pentru planetă.

De aceea, pe măsură ce preferințele consumatorilor evoluează, continuăm să adăugăm în portofoliu produse cu un profil nutrițional îmbunătățit, precum Pepsi MAX și Lay’s Rumeniți în Cuptor, care au și un impact redus asupra mediului.

Din cauza pandemiei, românii au adoptat din ce în ce mai mult tehnologiile digitale pentru a face cumpărături online și pentru a socializa. Această schimbare a determinat și companiile să își reorienteze afacerile către mediul online, extinzând serviciile de livrare și alte soluții digitale pentru a rămâne relevante și competitive.

În general, consumatorul român a devenit mai sofisticat și mai informat, fiind dispus să cheltuiască bani pentru produse și servicii de calitate, dar numai dacă acestea îndeplinesc nevoile și așteptările lor.

În același timp, sunt mai precauți și își doresc să aibă o relație mai apropiată cu brandurile și companiile cu care interacționează, așteptându-se să primească servicii personalizate.

Forbes: Care sunt elementele care vă dau încrederea/optimismul că „viitorul sună bine” pentru marketing & comunicare și business în general?

Vlad Vlădescu: Sunt mai multe elemente care contribuie la optimismul meu în ceea ce privește viitorul marketingului și comunicării, precum și al afacerilor în general.

  • Adaptabilitate și reziliență: instabilitatea din ultimii ani a arătat că multe companii și echipe de marketing și comunicare pot fi agile și reziliente în fața provocărilor. Această adaptabilitate este un semn bun pentru viitor, deoarece companiile vor continua să se confrunte cu schimbări și incertitudini în mediul de afaceri.
  • Inovația tech / digital: Progresul continuu în domeniile tehnologiei și digitalizării deschide noi oportunități pentru marketing și comunicare, oferind instrumente și platforme care permit companiilor să ajungă la publicul-țintă în moduri noi și eficiente.
  • Creșterea mediului digital și e-commerce: accelerarea e-commerce-ului și a serviciilor digitale reflectă o schimbare fundamentală în comportamentul consumatorilor și oferă noi oportunități pentru marketing și comunicare.
  • Personalizarea și segmentarea: avansarea „big data” și a inteligenței artificiale permite companiilor să creeze campanii de comunicare personalizate și mai bine segmentate, adaptate nevoilor și preferințelor individuale ale consumatorilor, generând o conexiune mai puternică și o eficiență îmbunătățită.
  • Accelerarea start-up-urilor și antreprenoriatului: creșterea ecosistemului start-up și a spiritului antreprenorial generează inovații și abordări noi în marketing și comunicare. Acest dinamism stimulează dezvoltarea industriei.
  • (5 mai 2023)